Trei dintre persoanele aflate la conducerea universitatii de medicina Gr.T.Popa (UMF) Iasi, printre care si rectorul Vasile Astarastoae, au fost trimisi in judecata de procurorii de la Driectia Nationala Anticoruptie Iasi, dosarul urmand a fi judecat la Curtea de Apel Iasi, informeaza Agerpres.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

Surse din cadrul Curtii de Apel Iasi sustin ca procesul ce vizeaza trucarea la UMF Iasi a unei licitatii pentru eLearning cu fonduri europene in valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, va avea loc la inceputul anului viitor.

"Nu am fost informat ca sunt trimis in judecata. Nici avocatul meu nu stie. Ca de fiercare data aflu mai intai de la presa si dupa aceea de la institutiile abilitate. Ma asteptam ca DNA sa faca asta, dupa ce mi-a facut ANI in ultiumele zile. In plus, maine sunt alegeri la Colegiul Medicilor din Romania unde eu candidez la un nou mandat de presedinte. E bine ca DNA imi ofera posibilitatea de a-mi demonstra, in instanta, nevinovatia", a declarat Astarastoae.

In dosarul amintit, rectorul UMF Gr.T.Popa, Vasile Astarastoae este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat.

Directorul de comunicatii al UMF, Adrian Ciureanu, alaturi de Corvin Pughin, administratorul firmei Maguay Impex SRL din Bucuresti este acuzat in acelasi dosar de dare de mita, complicitate la infractiunea de conflict de interese, luare de mita in forma continuata, infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, din care una in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, initierea sau aderarea la un grup infractional organizat.

De asemenea, Daniela Drugus, directorul administrativ al UMF Iasi, este acuzata de luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, fals intelectual si aderare la un grup infractional organizat.

In acelasi dosar mai sunt cercetate alte 16 persoane.

Platforma de eLearning ofera posibilitatea studentilor de a accesa intreaga documentatie de curs, dand totodata si informatiile suplimentare, dar si posibilitatea examinarii prin metode electronice. Ea a fost implementata de firma bucuresteana Maguay Impex SRL, in urma unei licitatii pe SEAP. Pentru implementarea platformei, UMF Iasi a platit peste 6,4 milioane de lei, din care aproape 5,4 milioane lei au reprezentat cheltuieli eligibile nerambursabile.

Astarastoae a obtinut la sfarsitul saptamanii trecute cel de-a doilea mandat de rector al UMF Iasi si intentioneaza sa obtina tot un al doilea mandat, de presedinte, la Colegiul Medicilor din Romania desi ANI il acuza in urma cu cateva zile de incompatibilitate deoarece exercita simultan mai multe functii: rector al Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS si membru in Comisia Superioara de Medicina.