Traian Basescu a indicat miercuri la Radio Romania ca procesul de revizuire a Constitutiei pentru introducerea criteriilor europene privind deficitul bugetar si datoria publica ar putea fi aminat "pina inainte de intrarea in Zona Euro, adica 2015. Basescu a spus ca a transmis deja ambasadorilor tarilor UE aceasta formula.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Am facut niste demersuri in urma discutiilor pe care le-am avut cu partidele. Nici un partid nu se opune Acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere. Spre exemplu conditii de genul: da, dar sa fie in luna martie-aprilie; da, dar sa nu fie referendumul cuplat cu alegerile; da, dar sa fie cuplat cu alegerile.
  • Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la colegii mei, liderii europeni, care, in mod cert, au capacitatea sa priveasca realist problemele.
  • Am transmis deja prin toti ambasadorii statelor membre UE sa analizam si posibilitatea altei conditionari, sau aceasta conditionare cu revizuirea constitutiei sa fie valabila pentru statele non-euro pana la momentul intrarii in Zona Euro sau sa gasim o alta formula.
  • Cred ca aceasta formula este una rezonabila, ca Romania sa isi inscrie in Constitutie conditiile acordului de la Maastricht legate de deficite si de grad de indatorare inainte de intrare in Zona Euro.

Contextul european:

Romania s-a angajat la Consiliul European din 7-8 decembrie 2011 sa adere la un viitor acord interguvernamental (aprobat in prima faza de toate statele membre UE minus Marea Britanie), care ar urma sa prevada introducerea in Constitutiile nationale a trei mari conditionalitati:

- deficit structural de maximum 0,5% din PIB

- deficit bugetar de maximum 3% din PIB

- grad de indatorare de maximum 60% din PIB

Acest acord este negociat acum de cele 26 de state care si-au dat acordul de principiu. Liderii UE reuniti la Consiliul European din 7-8 decembrie au convenit ca acordul sa fie gata in luna martie a anului 2012. Scopul acordului este de a preveni aparitia unor dezechilibre macroeconomice precum cele din Grecia sau Italia, dezechilibre care pun in pericol intreaga Zona Euro.

Contextul romanesc:

Presedintele Traian Basescu, PDL si UNPR au sustinut imediat propunerea ca Romania sa-si revizuiasca Constitutia in 2012 in sensul conditionalitatilor macroeconomice mentionate mai sus. Premierul Emil Boc a sustinut insa ca, odata cu aceste modificari, in Constitutie ar trebui introduse si prevederile de la referendumul din 2009, adica Parlament unicameral si numar maxim de 300 de parlamentari.

Opozitia (USL), dar si UDMR au respins insa aceasta dubla modificare a Constitutiei.