Daniel Funeriu: E mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 20 decembrie 2011, 19:40 Actualitate | Esenţial


Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a facut un apel catre "elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei". Prezent la investirea profesorului Mircea Dumitru in functia de rector al Universitatii din Bucuresti (UB), Daniel Funeriu a declarat, facand referire la scrisorile deschise care i-au fost trimise de filosoful Gabriel Liiceanu si publicate pe Contributors.ro: "e mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise de exemplu, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii in facultatea in care tu insuti ai avut un rol important timp de decenii, dar nu ai creat acea cultura institutionala de care ai nevoie. E mai comod, dar perfect inutil". 

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:
 • Sunteti primii in finalizarea procedurilor de alegere a noului rector conform prevederilor Legii educatiei nationale.
 • Faptul ca domnul rector Panzaru a inteles printre primii sa isi puna mandatul pe masa si sa organizeze alegeri in spiritul democratiei universitare instaurate prin Legea educatiei nationale arata modul in care a slujit universitatea: cu loialitatea, eleganta si decenta unui intelectual de marca.
 • Universitatea Bucuresti are cu 35% mai multe locuri la master si doctorat decat in anii precedenti. Avantajele universitatii dumneavoastra vor fi din ce in ce mai mari si stiu ca va intrebati daca aceste castiguri nete pe care astazi le aveti, gratie prevederilor Legii educatiei nationale, sunt castiguri stabile. Raspunsul este da.
 • Legea educatiei nationale care va aduce aceste beneficii nu va fi schimbata nici in perioada actualului mandat si, sunt convins, nici in urmatorul mandat.
 • Legea educatiei nationale le permite oamenilor de calitate sa aiba acces la resurse si sa preia puterea in universitati prin legitimitate democratica, nu prin jocuri de culise.
 • In urma vointei domniilor voastre exprimate prin vot, urmasul domnului Ioan Panzaru la conducerea Universitatii din Bucuresti este filosoful Mircea Dumitru. Un om tanar, recunoscut in comunitatea academica a specializarii sale si care, in plus, beneficiaza de experienta muncii intr-o universitate americana de top.
 • Domnule profesor Mircea Dumitru, mi-as permite sa spun un lucru: sunteti printre intelectualii de inalt nivel care au decis sa se implice in schimbarea Romaniei. Profit de gestul dumneavoastra pentru a-mi exprima dorinta ca valorile Romaniei sa nu mai stea pe margine.
 • Desigur, e mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise de exemplu, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii in facultatea in care tu insuti ai avut un rol important timp de decenii, dar nu ai creat acea cultura institutionala de care ai nevoie. E mai comod, dar perfect inutil.
 • Profit de aceasta intalnire la universitatea la care excelenta este la ea acasa pentru a face un apel catre elite. Un apel catre elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei. Fac un apel catre elitele Romaniei sa continue sa spuna ceea ce au de spus, dar mai ales sa faca un pas inainte, si sa faca ceea ce au de facut. Prin Legea Educatiei le-am dat puterea de a face.
 • Daca doriti o Romanie moderna, iesiti din letargie si asumati-va pozitia incomoda, dar necesara a conducerii. Iesiti din logica in care asteptati ca problemele dumneavoastra sa fie rezolvate de instantele superioare, ministere de exemplu, si asumati-va, individual, modernizarea.
 • Sunt primul care stie cat de ingrata este pozitia asumarii puterii. Inainte sa imi asum aceasta pozitie, aceiasi care astazi spun ca nu am nici macar bacalaureatul vorbeau despre mine ca despre un savant scolit la marile universitati ale lumii.
 • Da, pozitia asumarii conducerii este ingrata. Dar asumarea conducerii de catre elite este unica noastra solutie. Legea educatiei nationale da elitelor posibilitatea sa conduca universitatile.
 • Mesajul meu catre elite este simplu: cuceriti universitatile Romaniei. Daca nu o faceti, veti fi primii care veti suferi.
In cadrul evenimentului de marti, 20 decembrie, Daniel Funeriu i-a inmanat lui Mircea Dumitru ordinul de ministru de confirmare a functiei de rector.

Amintim ca in septembrie Gabriel Liiceanu a trimis redactiei o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, pe care o puteti citi pe Contributors.ro si care a generat o serie de reactii din cadrul universitatii. Filosoful povesteste in prima scrisoare deschisa catre Ministrul Educatiei ce s-a intamplat la un concurs pentru ocuparea unui post de lector la Facultatea de Filosofie, unde un concurent "cuminte si obedient", fara mari realizari, a fost preferat unui om de anvergura profesionala, dar care venea "din afara".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3458 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Elitele nu mai au ce control sa preia (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:10)

  Emil Stoica [anonim]

  Pentru ca nu mai exista universitati in Romania....

  Exista doar cuiburi de pile si rubedenii peste tot.

  Inclusiv in CNATDCU, ARACIS si minister.

  Stie ministrul ca in CNATDCU sunt impostori?

  Economisti care au lucrari de matematica pe care nu si le-au facut ei si care depasesc cu mult nivelul lor intelectual!! Dar sunt in comisia de economice!!!

  Matematicieni care se dau drept informaticieni desi nu au scris nici un program in viata lor dar sunt in comisia de informatica !!!

  Statisticieni de la panelul de economie care au in CV un amestec incredibil de articole de matematica din toate domeniile, pe care le-au facut colegii in schimbul a diverse avantaje !!!

  Despre ARACIS ce sa mai vorbim. Trebuie urgent desfiintat si adusi profesori mari din strainatate. Un amestec de indivizi de la toate universitatile care numai de studenti si calitatea educatiei nu le pasa!!!

  Vreau sa vad la Abilitare conducatori de doctorat economisti carora li se retrage conducerea de doctorate!!! Din aia care au primit asa ceva pe nemerit pe vremea lui Abramburica!!!

  Si chimisti, si fizicieni si matematicieni impostori conducatori de doctorate, sa le retraga la Abilitare dreptul, ca sa nu mai dea pe banda rulanta doctorate la toti prostii.

  Slabe sanse. Cand ministrul acesta a cedat presiunilor si a lasat ASE Bucuresti in categoria de cercetare A. Uitati-va pe lista cu lucrari pe 5 ani, la ISI, a). Pe UEFISCDI, la ASE. Cate din articole sunt ale finatistilor, contabililor etc???? Nici una!!! Numai mate, statistica, ba chiar si metalurgie sau altele de inginerie !!!!

  Si cand in Panelul P4 al economistilor le-a pus niste standarde minimale de avansare. Cu numai 1 lucrare ISI de scor 0,25 un individ poate ajunge prof plin, daca mai umple restul cu prostii publicate in analele de la Zalau sau mai stiu unde. De ce a cedat economistilor? Aici e cea mai mare impostura!!!

  Poate din cauza ca multi din guvern sau parlament au doctorate pe la economice, ASE etc.

  Si cand nea Druh,
  • +5 (7 voturi)    
   Desi in universitatea mea... (Marţi, 20 decembrie 2011, 21:32)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   sunt printre putinii fani Funeriu, marturisesc ca este prima oara cand discursul ministrului ma intristeaza si indispune in acelasi timp. Sincer nu de indemnuri idealiste simteam nevoia. S-a gandit oare ministrul ca acea camorra politica din universitati este atat de extinsa si perfida incat depaseste capacitatea de actiune a unui intelectual oricat de rasat? Care ar trebui sa fie mijloacele de actiune ale acelui biet intelectual atunci cand regulile jocului sunt loviturile constante sub centura? Daca raspunsul ministerului este "descurcati-va si nu ne mai deranjati cu prostii" atunci nu ne mai ramane decat solutia intoarcerii la universitatile din strainatate.
   • +4 (4 voturi)    
    Mafia de care zici matale ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 1:41)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui alex

    ... e extinsa peste tot, nu doar in universitati. Si e legata - mafia de la fisc, de la garda financiara, din ministere, din parlament, din justitie e toata de fapt aceeasi mafie. Si doar daca toti laolalta incepem sa ne impunem parerea, evident, cu toate riscurile aferente, avem vreo sansa sa scapam de ea.

    Am zis-o si-o repet: un om care nu e dispus sa lupte pentru un drept nu merita acel drept. Nu meritam o societate corecta daca nu luptam pentru ea.
  • +2 (2 voturi)    
   perfect adevarat (Miercuri, 21 decembrie 2011, 6:20)

   doru [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   nu mai sunt multe de spus, ati surprins fenomenul foarte corect. In special in ceea ce-i priveste pe economisti si statisticienii economisti.
  • 0 (0 voturi)    
   hmmmmm! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 10:36)

   aschie [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   corect! nu am vazut o data un prof universitar care nu face parte din Famiglia sa-si exprime dispretul altfel decat in scrisori. Sa spunem ca sunt 10 in toata tara. Chiar credeti ca nu ar fi putut face nimic?
 • +2 (10 voturi)    
  Continuare la comentariu (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:14)

  Emil Stoica [anonim]

  si cand nea Druh, seful CNATDCU, se duce sa primeasca Honoriu Causa de la obscura univ. Vasile Goldis de care rad toti elevii din Arad, si unde se dau la diplome pe banda, dar unde a lucrat tatal domnului Funeriu, ce sa mai zica tinerele elite????
 • +3 (5 voturi)    
  Multa lauda (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:15)

  Ioana [anonim]

  De unde stiti stimabile ministru ca Legea educatiei in viitor nu va fi schimbata ? Aveti garantii sau doar spuneti vorbe in vant ? Pentru a avea calitate trebuie reduse cu 80% numarul de universitati. Mai bine mai putine si bune si sa se dea examene pentru admitere in universitati. Lucruri bune:
  - Organizarea BAC cu camere de supraveghere.
  Cand se organizezeaza pentru inspectori si directorii de scoli , licee concursuri cu camerele de supraveghere ?
 • +1 (1 vot)    
  Ajutati UNIV. SIBIU dl. MINISTRU!! (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:52)

  Decan [anonim]

  Duse si Oprean s-au facut de MINUNE la alegerile pt. Consiliul facultatii de la Fac. INGINERIE obtinand un numar F. mic de voturi. URA impotriva lor si a acolitzilor (Tzitzu, Cioca si ceilalti din camarila agramatului rector Oprean) este uriasa la Inginerie. Bondrea e vazut mai bine. In ULBS nu mai vorbesc, URA contra lor a ATINS APOGEUL. DUSE Nu va fi votat RECTOR niciodata! OPREAN e si mai urat decat DUSE. Si-a dat seama si el, e la pamant! Sunt COMPLET IZOLATI, nimeni nu-i mai baga in seama...se prevesteste FURTUNA IMPOTRIVA LOR! Dar MAI BINE ar fi sa candideze ORICINE de la alta facultate. Va CASTIGA in detrimentul inginerilor de roti dintzate!
 • +7 (9 voturi)    
  excelent discurs (Marţi, 20 decembrie 2011, 21:56)

  anonim [anonim]

  "Daca doriti o Romanie moderna, iesiti din letargie si asumati-va pozitia incomoda, dar necesara a conducerii. " Asta-i atitudinea ce-mi place !
  Cred ca asta ne trebuie noua romanilor sa nu asteptam sa ne rezolve altii problemele, sa actionam, in limita legii binenteles. Solutii se gasesc.
 • +2 (6 voturi)    
  bv (Marţi, 20 decembrie 2011, 22:35)

  paralele [anonim]

  simplu si elegant liiceanu a fost demascat ca o victima a propriei sale lasitati
 • -1 (9 voturi)    
  Ce asumare de pozitie? (Marţi, 20 decembrie 2011, 22:38)

  Emil Stoica [anonim]

  cine sa-si asume pozitia si contra cui?

  Habar nu are de situatia reala, statistic vorbind, din universitati, scoli si inspectorate!!!

  70 de ani de pilareala si impostura!!! 50 de comunism si 20 acuma.

  Pai peste tot e camorra asa de puternica ca nu are nimeni nici o sansa. Dupa aia nu te mai angajeaza nimeni, ca peste tot e asa, cu pile, rude, spagi etc. si politic!!!

  PDL nu a distrus sistemul de pe vremea psd, doar l-a adoptat in folos propriu.

  Iar Funeriu, nu stiu, cred ca e mason sau ceva...

  Nu vad de ce s-a bagat in gasca asta de borfasi care ne conduce acuma.
  • +2 (4 voturi)    
   pai nea Emil, da matale solutia... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 2:51)

   constantinescu [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   fa podul ca Apolodor daca nu stii alta pozitie.
   daca ministru nu are habar, cine are? daca dumneata care se pare esti din "interior" nu stii si nu poti, atunci cine? si ce vina are un ministru care incearca sa faca ceva cu ce are la dispozitie. Sau era mai bine sa lase totul cum era?
 • +4 (6 voturi)    
  Liiceanu, Funeriu, Dumitru (Miercuri, 21 decembrie 2011, 0:24)

  Leonard [anonim]

  Imi pare rau ca trebuie ,,oarecum'' /cumva sa intervin si eu pe acest forum cu un scurt comentariu.Mai bine poate.Desi am teama de a fi categorizat a <<postac>>.
  Cred ca dl Liiceanu nu a avut alta posibilitate decat aceea de a face public tertipul de la Fac de Filosofie, pt ca nu-i asa sunt mai multi intr-o comisie nu doar unul singur.Eu il vad ca pe un intelectual angajat care a avut curajul sa spuna public printr-o scrisoare deschisa incidentul.Alta arma nu vad pt un intelectual decat aceea de a trezi constiinta publica si pe ministru in scopul de a atrage atentia asupra a ceva ,,dureros'' care tine de cangrena si nu neaprat asupra lui.Oare credeti ca Liiceanu mai avea nevoie de vreo oarecare publicitate...Sa fim seriosi e destul de cunoscut nu numai in tara:am observat-o eu insumi atunci cand deseori am studiat in afara.
  In ceea ce priveste ultima reactie a ministrului e de-a dreptul neputincioasa ca si dumnealui.Sper sa ma insel.Daca as fi fost in locul lui as fi venit cu un mesaj de sustinere, de incredere insuflata prin a incuraja eventualele ,,delatiuni'' din comisii cu mesajul :<<Aveti curaj, nu sunteti singuri>>.Daca la prima vedere parea bataios acum parca da dovada de neputina-ma repet din pacate- ceea ce mi se pare absurd din moment ce are fraiele puterii- de aceea a fost iinvestit.
  Si 3.Dl profesor Dumitru mi se pare remarcabil, elocvent, onest si modest, sa numai spun ca si profesionist pe deasupra.Spun acestea pt ca mi-a fost profesor.
  Solutii:autonomia universitara totala si eventual control difuz si complet justificat din partea ministerului.Nimic mai mult
 • +1 (1 vot)    
  Asta e valabila doar cateodata (Miercuri, 21 decembrie 2011, 2:00)

  mihai [anonim]

  La Tg Mures tot cerem ca in cazul UMF Ministrul sa-si vada de treaba lui.... se pare ca aceste lucruri nu se aplica cand e vorba de interesul Guvernarii!
 • +1 (1 vot)    
  nvestirea profesorului Mircea Dumitru in functia d (Miercuri, 21 decembrie 2011, 8:12)

  Ana Popescu [anonim]

  Profesorului Mircea Dumitru investit ca rector la UMB,
  mult succes!
 • +2 (4 voturi)    
  raspun D-lui Funeriu (Miercuri, 21 decembrie 2011, 8:30)

  dinu [anonim]

  Dl Gabriel Liiceanu nu a avut un rol important timp de decenii cum in mod fals afirma Daniel Funeriu. El a fost profesor la facultatea de filozofie dupa 1990. Apeleul care l-a facut catre ministru se baza pe afirmatiile acestuia referitoare la promovarea valorilor in universitatile romanesti. Daca -in baza acestei legi- un omtelectual de clasa nu poate ajunge nici macar lector, atunci prestatia ministrului este proasta.Foarte proasta. Cat despre Universitatea Bucuresti -ce fel de alegeri sunt astea cu un singur candidat ? In loculD-lui Funeriu mi-ar fi rusine.
  • 0 (2 voturi)    
   Mie mi-ar fi rusine in locul dascalilor ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 10:46)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   ... de la Universitatea Bucuresti. Ce vina are ministrul ca pe un post a candidat o singura persoana?
 • +1 (1 vot)    
  Datoriile dlui Funeriu (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:37)

  a_muraru [anonim]

  Daca tot sintem indemnati sa ne facem datoria, atunci ii putem cere si noi dlui ministru sa-si faca datoria: sa obtina, in guvern, finantarea legala pentru educatie si cercetare (in 2012 bugetul dedicat este simbolic) si sa inchida faimoasa fabrica de diplome Spiru Haret, arhicunoscuta pentru valoarea studiilor oferite. Dupa aceea, prin propriul exemplu, va putea da sfaturi.

  A, nu poate, pentru ca sint interese de partid, pentru ca e prea greu? Cu regret, nici noi nu putem, pentru ca sint interese, pentru ca e prea greu...

  PS
  Mesajul dlui Liiceanu a avut meritul de a face publica o problema, neobservata de minister. Cel putin din aceasta perspectiva dl Funeriu ii datoreaza recunostinta dlui Liiceanu.
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Joi, 22 decembrie 2011, 13:18)

  Simona [anonim]

  Mi se pare extraordinar ca dml Dumitru a fost numit rector. L-am avut profesor la facultate. Este un excelent profesionist, impecabil ca om si ca profesor, cu mintea deschisa, scolit in America, extrem de activ pe plan international. Este foarte apreciat de catre studenti, mai ales in urma mandatului de decan la Facultatatea de filosofie. Este onest, demn, cu o doza foarte imbucuratoare, desi improbabila, de naivitate si inocenta. Nici ca se putea face o alegere mai buna. Am incredere ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a revigora invatamantul romanesc, asa cum a reusit si la nivelul facultatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by