Obiectivul major al Romaniei il reprezinta adoptarea euro, in principal atingerea parametrilor unei economii gata sa intre in zona euro, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, la Gala Jubiliara a Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, informeaza Agerpres. In cadrul discursului sustinut in cadrul Galei, presedintele a mai declarat ca economia Uniunii Europene nu va putea rezista in competitia cu economiile Chinei, Indiei, Braziliei si a SUA daca nu se integreaza, statele europene, printre care si Romania, urmand sa devina platitoarele efectelor globalizarii.

Principalele declaratii ale sefului statului:

- "Obiectivul nostru major este zona euro. Eu sunt realist. Nu exclud posibilitatea sa nu indeplinim toate criteriile de a adera la zona euro insa vreau sa ajungem la parametrii unei economii gata sa intre in zona euro si vedem atunci daca adoptam sau nu moneda europeana. Daca vreti, este un criteriu de performanta pe care va trebui sa ni-l autoimpunem", a declarat presedintele.

- "Nu cred ca Uniunea Europeana poate ramane pe termen lung, daca se mentine asa, un competitor in lumea globalizata. Uniunii Europene ii trebuie mai multa integrare si politici generale care sa o faca competitiva si cu economia Chinei, Indiei, Braziliei si cu cea a SUA, daca o alianta UE - SUA nu va fi posibila. Am convingerea ca UE, daca nu ajunge la o integrare fiscala, economica, nu va face fata in competitie, iar statele europene vor fi platitoarele efectelor globalizarii. Azi Grecia, maine Portugalia, poimaine Romania, vine si randul Frantei si Germaniei", a afirmat Traian Basescu.

- Potrivit presedintelui, "Uniunea Europeana are o singura sansa, o economie integrata puternic, sa convenim si liniile politice in care UE isi desfasoara activitatea in mod unitar si numai in felul acestea UE ar putea sa se afle la pupitrul de comanda al procesului economic. Daca vom ramane dispersati, fara sa avem politici economice unitare care sa aiba in vedere cresterea competitivitatii, vom pierde toti."

- "Dincolo de ce s-a facut, 2012 trebuie sa fie un an in care Guvernul sa gandeasca la noi masuri de sprijinire a exportatorilor, nu numai capitalizarea Eximbank sau CEC Bank. Trebuie sa mai desprindem un set de masuri realiste care sa ajute exportatorii. Sunt convins ca avem alte tipuri de masuri care pot fi un suport pentru exportatori. Ma bucura ce se intampla, semnele care incep sa apara in relatia cu China. Avem o crestere mai mare a exporturilor din China, dar este o piata pe care exista o deschidere extraordinara. Sunt anumite produse pentru care Guvernul chinez acorda subventii ca sa fie exportate in Romania. Este un gest extrem de important, un gest al Guvernului chinez in urma discutiilor purtate pentru incercarea de echilibrare a balantei comerciale cu China. Priviti la piata Chinei, a Turciei. Si exista disponibilitate sa facem tot ce trebuie pentru ca tara noastra sa exporte in Turcia, China, piata araba - e putin tulbure - si piata africana. Prea am pus toate ouale intr-un singur cos: Uniunea Europeana. Diversificarea e una din solutiile de echilibrare a balantei de plati externe", a afirmat Traian Basescu.

- Reducerea deficitului de cont curent prin cresterea exporturilor este o mare realizare a economiei romanesti avand in vedere ca diminuarea deficitului de cont curent este un obiectiv chiar mai important decat reducerea deficitului bugetar, a mai declarat presedintele Romaniei. "Trebuie sa nu uitam ca diferenta dintre exporturi si importuri este cea care ne-a dus in pragul colapsului in 2009. Contributia exportatorilor la reducerea deficitului de cont curent este o mare realizare pentru ca, in opinia mea, reducerea deficitului de cont curent este chiar mai importanta decat deficitul bugetar. In viitor, va trebui ca Guvernul sa dezvolte politici care sa duca la cresterea exporturilor iar tara nu va fi performanta pana nu exista un echilibru intre exporturi si importuri, ba chiar sa avem o balanta pozitiva".

- "Reforma este un proces continuu, este capacitatea de a raspunde nevoilor pietei. Am luptat cu cei de la Fondul Monetar, Banca Mondiala si Comisia Europeana sa introducem management privat performant la companiile de stat. Nu sunt adeptul privatizarilor in orice conditii. Felicit ANEIR ca a salvat privatizarea CEC si Eximbank, dar sa stiti ca fost stabilit in CSAT. La fel si Romgaz. La Transelectrica, sunt de acord cu vanzarea de pachete minoritare, dar vedem cum este ca statul sa nu aiba nicio parghie. Vreau privatizare, dar sunt domenii strategice pe care cred ca orice stat trebuie sa le tina in echilibru", a spus Traian Basescu.