Odata cu Vaclav Havel s-a stins o mare constiinta a timpului nostru, spune presedintele Traian Basescu in mesajul de condoleante transmis, duminica, la moartea fostului presedinte al Republicii Cehe, informeaza Administratia Prezidentiala.

Mesajul de condoleante al sefului statului:

"Odata cu Vaclav Havel s-a stins o mare constiinta a timpului nostru. Atat in confruntarea cu totalitarismul, cat si in perioada construirii democratiei, vocea sa a fost intotdeauna vocea libertatii, o consecventa pledoarie in favoarea unicitatii persoanei umane si a vocatiei sale morale. Vaclav Havel a fost privit cu admiratie si speranta de toti cei care, in Europa Centrala si de Est, isi doreau caderea regimului comunist. Capacitatea sa politica de a exprima caracterul inalienabil al drepturilor omului si aspiratia cetatenilor spre o societate democratica, realizand o tranzitie fara violenta, l-a facut sa devina un simbol al ratiunii care poate infrange teroarea si al curajului care stie sa depaseasca teama.

"Prezenta presedintelui Havel in Romania a fost un semn de pretuire, de sustinere si incredere in potentialul romanilor de a construi impreuna o societate libera, solidara si democratica.

"Opera sa de scriitor si reflectia sa de om de stat raman pentru noi si generatiile viitoare o intrupare fara egal a spiritului civic european."

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a incetat din viata in zorii zilei de duminica, la varsta de 75 de ani.