Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut in intreaga lume drept Carlos Sacalul, a fost condamnat joi seara la inchisoare pe viata, cu 18 ani de siguranta, de catre un tribunal din Paris specializat in cazuri de terorism care l-a gasit vinovat de patru atentate soldate cu 11 morti si 150 de raniti ce au avut loc in urma cu 30 de ani.

Avocata sa, Isabelle Coutant-Peyre, care ii este sotie, a anuntat ca va face recurs, calificand verdictul ca "scandalos", scrie Agerpres.

Procesul lui Carlos a durat sase saptamani. Monologul sau, dinainte de inchiderea dezbaterilor, s-a intins pe o durata de cinci ore, iar curtea a deliberat alte patru ore. In discursul sau dezlanat, el a amestecat considerente geopolitice si personale, amintirea tatalui si cea a dictatorului roman Nicolae Ceausescu, a analizat fraza cu fraza pledoariile avocatilor partilor civile si ai celor doi avocati generali, considerati inamici personali.

Carlos si-a incheiat peroratia plangand la lectura unui document prezentat ca "testamentul lui Muammar Gaddafi", un "om care a facut mai mult rau decat toti revolutionarii ca noi din lumea intreaga".

Absenta din sala, cetateana germana Christa Frohlich, judecata pentru unul din aceste atentate, a fost achitata. Impotriva ei, procurorii cerusera 15 ani de recluziune. Alte doua pedepse cu inchisoare pe viata au mai fost pronuntate impotriva a doi complici ai lui Carlos, judecati in absenta.

Este vorba despre neamtul Johannes Weinrich, fostul aghiotant al lui Carlos, inchis in Germania pentru alte delicte, si despre palestinianul Ali Kamal Al Issawi, dat in urmarire generala. Aceasta figura a terorismului international a fost acuzat ca a organizat o serie de atentate pentru a obtine eliberarea sotiei sale de la acea data, germana Magdalena Kopp, si a elvetianului Bruno Breguet, amandoi membri ai gruparii sale teroriste, arestati la Paris in februarie 1982.

La 29 martie 1982, o bomba a explodat intr-un tren pe linia Paris-Toulouse. La 22 aprilie 1982, o masina capcana a sarit in aer in fata sediului publicatiei Al Watan Al Arabi din Paris. Celelalte doua atentate au fost comise la 31 decembrie 1983 intr-o gara din Marsilia si intr-un TGV pe linia Marsilia-Paris. Carlos a petrecut 17 ani in inchisoarea La Sante din Paris, dupa ce a fost condamnat la recluziune pe viata in 1997 pentru uciderea a doi ofiteri de securitate francezi si a unui informator libanez, in capitala Frantei, in 1975.