Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a promovat miercuri, dupa audierile din cadrul Plenului, cinci judecatori care vor ocupa locurile vacante, din cele sase scoase la concurs, in cadrul Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), locul unde se judeca marile dosare de coruptie. Dintre cei cinci magistrati promovati la Curtea Suprema, patru au primit din partea ICCJ un aviz consultativ favorabil.

Judecatorii promovati la ICCJ:

  • Leontina Cismasiu (Curtea de Apel Bucuresti)
  • Maricela Cobzariu (Tribunalul Bacau)
  • Ioana Alina Ilie (Curtea de Apel Bucuresti)
  • Lavinia Valeria Lefterache (Curtea de Apel Bucuresti)
  • Tatiana Lucia Rog (Curtea de Apel Bucuresti)

Dintre cei cinci magistrati promovati la Curtea Suprema, patru au primit din partea ICCJ un aviz consultativ favorabil. Singurul judecator care a primit aviz negativ din partea magistratilor din conducerea ICCJ este Maricela Cobzariu, din cadrul Tribunalului Bacau.

Despre judecatoarea Maricela Cobzariu, magistratii din conducerea ICCJ au scris ca "nu stapaneste institutia liberarii provizorii sub control judiciar (...) in considerentele carora se motiveaza ca instanta, atunci cand constata incidenta temeiurilor de arestare mai vechi sau mai nou aparute, nu va putea dispune punerea in libertate sub control judiciar a inculpatului".

Pe de alta parte, Cobzariu a fost apreciata pentru ca "dovedeste o buna cunoastere a jurisprudentei CEDO, precum si a ICCJ".

In total, la concurs s-au inscris 25 de candidati. Unul dintre acestia, insa, Florin Teisanu (Curtea de Apel Ploiesti), si-a depus dosarul dupa data limita de depunere a candidaturii, iar judecatoarea Lia Savonea (Curtea de Apel Bucuresti), nu s-a prezentat pentru sustinerea candidaturii.