Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca in cursul zilei de joi, 15 decembrie, va trimite Consiliului European o reconfirmare a angajamentului Romaniei de a participa la Acordul de guvernanta fiscala. "Acest lucru ne va permite sa participam la pregatirea proiectului de Acord. Daca nu dam acest acord, nu participam la alcatuirea proiectului ce va fi validat la Consiliul European din martie 2012", a spus Basescu in timpul sedintei de Guvern deschisa ziaristilor.

Basescu a afirmat ca dezbaterile din Romania legate de acordul de guvernanta fiscala nu trebuie politizate.

"Consider ca este esential ca toate structurile si partidele cu atributiuni in angajarea acestui acord sa aiba o abordare nepolitica. De aceea, primul obiectiv este depolitizarea dezbaterii pe aceasta tema. Daca Opozitia si Puterea vor politiza dezbaterea riscam decredibilizarea noastra. Vreau sa va previn ca dezbaterile sunt urmarite cu multa atentie in toate capitalele. As vrea ca Romania sa aiba o abordare de genul acelora pe care le-au avut clasa politica si institutiile, au putut atunci cand a fost vorba de integrarea in NATO si UE. Chiar si procesul integrarii in Schengen nu a fost politizat, cu toate reusitele si esecurile sale", a spus Basescu.

Basescu a mai spus ca in acord nu sunt lucruri "noi sub soare". "Sunt toate criteriile din acordul de la Maastricht. Indata aceste criterii implinesc 20 de ani. A, socul unor politicieni romani care acum afla de un tratat in vigoare de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana e altceva", a afirmat Basescu.

Potrivit acestuia, noutatea consta in faptul ca trebuie create parghii pentru respectarea criteriilor din acorul de la Maastricht. "Ce este nou? Noutatea este legata de crearea de parghii pentru mentinerea statelor in aceste criterii de la Maastricht (...) Viata a demonstrat ca nu se pot respecta criteriile atunci cand interesele electorale sunt mai mari (...)Acum se creeaza doar niste parghii prin care se asigura respectarea criteriilor".