Ministerul Sanatatii s-a autosesizat cu privire la aparitia unor "agenti pentru reforma sanatatii" care promit castiguri importante din strangerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurari de sanatate, informeaza un comunicat al MS.

"In ultimele zile a aparut un fenomen ingrijorator care se dezvolta la limita legii si care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurari de sanatate. Vreau sa trag un semnal de alarma si sa subliniez ca, deocamdata, legislatia privind asigurarile de sanatate este neschimbata. Orice modificare operata va fi facuta publica de catre autoritati, astfel incat cetatenii sa cunoasca exact si corect modul in care pot accesa sistemul de asigurari private de sanatate", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, citat in comunicat.

Asiguratii trebuie sa stie ca aceste firme care au aparut recent pe piata nu sunt autorizate, tabelele pe care le intocmesc cu date personale ale cetatenilor sunt lipsite de valoare juridica, precizeaza ministerul. Mai mult, reprezinta un risc sa prezinti date personale unor persoane necunoscute, subliniaza MS.

Noul proiect de lege privind reforma in Sanatate este in lucru. Atunci cand acesta va fi finalizat, iar sistemul de asigurari de sanatate private conturat, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate il vor pune in dezbatere publica, mai arata sursa citata.