Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat in cazul hocheistului roman umilit in vestiar de coechipierii de etnie maghiara, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Asztalos Csaba. "Asta inseamna ca vom organiza audierea partilor implicate, inclusiv a Federatiei Romane de Hochei, sub autoritatea careia a avut loc organizarea acestui stagiu de pregatire", a anuntat Asztalos Csaba, precizand ca "la sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie am putea avea o decizie".

  • Cosmin Marinescu - component al echipei nationale de hochei U16 a Romaniei - a fost lovit cu prosoapele si injurat in vestiar de coechipierii sai de etnie maghiara, pe 1 decembrie la Miercurea Ciuc, se arata intr-un memoriu depus la Federatia Romana de Hochei de tatal baiatului.

Presedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat pentru HotNews.ro: "Am luat la cunostinta din presa despre acest caz, astazi (14 decembrie - n.red.), si am decis sa ne autosesizam in aceasta speta cu privire la savarsirea unei presupuse fapte de discriminare constand in incalcarea demnitatii umane, prevazute in art. 15 din OG 137/2000. Asta inseamna ca vom organiza audierea partilor implicate, inclusiv a Federatiei Romane de Hochei, sub autoritatea careia a avut loc organizarea acestui stagiu de pregatire. In acest sens am si luat legatura cu presedintele Federatiei Romane de Hochei si l-am anuntat ca vom demara o investigatie oficiala".

Asztalos a precizat ca va solicita Federatiei sa puna la dispozitia CNCD numele copiilor si al parintilor, inclusiv adresa domiciilor acestora, pentru a putea realiza citarea. "Eu cred ca in prima parte a lunii ianuarie suntem in pozitia in care sa avem toate datele pentru a face actele de procedura conform legii, sa citam toate partile implicate. In a doua parte a lunii ianuarie va avea loc audierea si, in principiu, la sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie am putea sa avem o decizie", a declarat presedintele CNCD.

De unde a pornit scandalul

Cosmin Marinescu, legitimat la Steaua si component al lotului national U16, care se pregatea la Miercurea Ciuc pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, ce va fi gazduit de Romania, a fost umilit in vestiar de colegii sai, pe 1 Decembrie, pentru ca este roman, transmite Agerpres, citand presa sportiva.

Potrivit sursei citate, tatal tanarului a trimis la Federatia Romana de Hochei pe Gheata (FRHG) un memoriu in care precizeaza ca incidentul s-a petrecut in vestiar, dupa antrenament, cand unul dintre hocheistii de etnie maghiara l-a injurat pe Marinescu in maghiara, iar el l-a rugat "sa spuna ce are de spus in romana, ca tot e ziua Romaniei si ca ei sunt tot romani". Tanarul hocheist a povestit ca, atunci, mai multi au inceput sa strige ca ei nu sunt romani si au spus cuvinte urate la adresa Romaniei. Mai apoi, la dus, au stins lumina si l-au lovit din toate partile cu prosoapele ude, se mai arata in memoriu.

Presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, Barna Tanczos, a declarat pentru Agerpres ca Federatia a efectuat o ancheta din care a reiesit ca sportivul a fost umilit si ca in vestiar "s-au rostit cuvinte grele". "A fost un incident unde un copil - Marinescu - care a fost si este component al lotului olimpic ce se pregateste pentru FOTE 2013, a fost plesnit cu prosoapele umede in vestiar, probabil injurat, s-au rostit cuvinte grele, (...) atitudine care nu are cum sa fie trecuta cu vederea. Nu s-a ajuns la bataie, nu a fost batut, mai mult a fost umilit'', a declarat Tanczos.

Acesta a precizat ca este vorba despre "copii de 14-15 ani, aflati in perioada in care sunt teribilisti, cand gandesc fie ca adultii, fie ca niste copii".

Intr-un comunicat de presa publicat de Federatia Romana de Hochei pe Gheata se precizeaza ca mai multi jucatori din lotul olimpic al Romaniei si-au supus un coleg la umilinte verbale si fizice in vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc, motiv pentru care o comisie, formata din reprezentanti ai Federatiei Romane de Hochei pe Gheata si Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, va analiza acest incident.

Incidentul s-a petrecut chiar de Ziua Nationala a Romaniei, intr-unul din vestiarele patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc, in care se aflau componentii lotului FOTE. Oficialii Federatiei Romane de Hochei pe Gheata au dispus, de urgenta, o ancheta din care a reiesit ca jucatorul Florin Cosmin Marinescu a fost supus unor umilinte verbale si fizice de neacceptat. Incidentul a fost provocat de jucatorul Antal Alfred si continuat de jucatorii Gereb Istvan si Molnar Akos, care au recunoscut cele intamplate.

"Faptele sunt regretabile si, mai grav, ca s-au petrecut in cadrul unui program multianual, iar sportivii implicati vor reprezenta Romania la o competitie organizata de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman. Avand in vedere acest aspect, in cursul zilei de 12 decembrie s-a hotarat ca incidentul sa fie analizat de o comisie, formata din reprezentantii COSR si FRHG, iar decizia privind sanctionarea celor implicati sa fie luata de Comisia de Etica a COSR", a declarat presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, Tanczos Barna.

Totodata, cazul a fost inaintat si comisiei de disciplina a Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, care va dispune masurile ce se impun.

Citeste si: