Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, s-a declarat miercuri socat de atitudinea Agentiei Nationale de Integritate, aratand ca a luat cunostinta de faptul ca ANI a transmis catre presa un comunicat prin care, "intr-un limbaj insinuant, ambiguu dar protectiv pentru agentie", ii sunt aduse acuzatii de conflict de interese si abuz in serviciu, potrivit Agerpres.

"Prin acest comunicat, ANI si-a incalcat propria legislatie de functionare. Mai mult, a incalcat dreptul la aparare deoarece nu mi-a permis sa imi expun punctul de vedere si sa depun probe, conform procedurii. Potrivit legii 176, art 21, este obligatoriu ca cel care este evaluat de ANI sa isi exprime punctul de vedere, verbal sau in scris, intr-un interval de 15 zile din momentul comunicarii suspiciunilor. In cazul meu, acest interval de timp expira la data de 17 decembrie 2011 si, in consecinta, termenul nu a fost epuizat", a spus rectorul UMF Iasi.

Astarastoae a negat acuzatiile aduse de ANI si acuza faptul ca se doreste influentarea alegerilor pentru functia de rector al UMF Iasi, care au loc in 16 decembrie.

"Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzatiile (si de aceea ANI in mod prudent foloseste termenii de 'suspiciuni', 'indicii' si nu face nicio afirmatie transanta) dar sunt de principiul ca un proces nu trebuie sa se desfasoare pe sticla televizoarelor sau in ziare, ci in fata instantelor abilitate unde imi voi dovedi nevinovatia," a spus Astarastoae.

"Graba cu care o agentie a statului roman comunica suspiciuni ma face sa cred ca exista o dorinta de a influenta rezultatul alegerilor pentru functia de Rector al UMF Iasi, care au loc la data de 16 decembrie si alegerile pentru functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, care se desfasoara tot in aceasta perioada. Acest lucru este inacceptabil si inadmisibil si cer ca ANI sa raspunda in fata legii pentru incalcarea dreptului la aparare. Cei care isi inchipuie ca prin astfel de manevre pot influenta categorii profesionale precum medicii si profesorii - marginalizate in Romania - si ca pot bloca vocile critice, se insala", a mai spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat organele judiciare in vederea cercetarii rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta si-a atribuit lui si fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnarii, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui numar de 10 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 lei, incheiate intre Institutului de Medicina Legala Iasi si UMF Iasi, cu propria persoana precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana.