Solutia pentru criza datoriilor suverane cu care se confrunta tarile europene este un "armistitiu negociat" intre guverne si finantatori, care sa nu impuna masuri de austeritate insuportabile pentru populatie si sa garanteze, in acelasi timp, ca pietele isi vor primi banii inapoi "intr-un timp rezonabil", a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la prezentarea Raportului de Competitivitate al Camerei de Comert Americana din Romania (AmCham).

"Eu cred ca aceasta confruntare dintre piata si liderii europeni trebuie sa inceteze printr-un armistitiu pe un termen de 3-4-5 ani, pentru ca noi nu avem solutii sa castigam protejandu-ne natiunile si piata nu ii poate omori exact pe cei de la care a castigat cel mai mult - guvernele", a spus Basescu.

El a afirmat ca propunerile formulate la ultimul summit european nu rezolva actuala criza a datoriilor suverane: "Deciziile luate acum nu sunt pentru a stopa criza datoriilor suverane. Opinia mea este ca masurile decise acum sunt pentru a ne schimba modul de actiune in viitor, dar ele nu rezolva nici datoriile Italiei, nici ale Greciei (...) nici ale Romaniei, nu le rezolva pe ale nimanui. S-au discutat doar mecanismele care sa evite pentru viitor o astfel de criza, dar nu si solutiile pentru iesirea din actuala criza".

Basescu a sustinut ca in acest moment "politicienii europeni trebuie sa negocieze cu pietele, si nu brutal", in conditiile in care, daca se va repeta "exercitiul cu Grecia", cand bancile au fost nevoite sa renunte la o parte din sumele imprumutate Atenei, "probabil ca nu vom putea ajunge la o intelegere cu piata".

"Va trebui sa gasim formula armistitiului in avantajele ambelor parti. Sa nu ne impinga la masuri de austeritate ce nu pot fi sustinute social iar finantatorii guvernelor - banci, fonduri de investitii, piata pur si simplu - sa aiba certitudinea ca intr-un timp rezonabil, dar nu acum, isi vor primi banii pe care i-au imprumutat guvernelor zeci de ani, bani care le-au adus profituri destul de mari", a explicat serul statului, adaugand: "Solutia crizei datoriilor suverane in Europa e un armistitiu negociat".

Presedintele a mentionat ca nu stie cat de repede se va putea ajunge la un astfel de acord dar si-a exprimat speranta ca intalnirea de la Bucuresti "e un semnal si pentru cei din afara".

In opinia lui Basescu, summitul de la Bruxelles a relevat aparitia celui "mai tare politician al lumii".

"Probabil unii vor fi dezamagiti ca nu se numeste nici Obama, nici Putin, nici Sarkozy, nici Merkel, nici Basescu. Numele acestui politician se numeste piata".

"Nu am mai auzit in ultimele luni politicieni care sa vorbeasca despre ce-i de facut pentru popoarele lor, care e situatia financiara a celor care i-au ales, toti incearca sa le satisfaca cererile pietei. Toti, fara exceptie, privim in primul rand la ce e acolo. E clar ca piata ne-a adus pe toti cu spatele la zid, cel putin pe europeni, si ne cere mai mult decat putem da", a comentat acesta.