Agentia Nationala de Integritate a sesizat organele judiciare in vederea cercetarii rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta si-a atribuit lui si fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

Astarastoae este de asemenea presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si director al Institutului de Medicina Legala Iasi.

Potrivit unui comunicat al ANI , inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnarii, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui numar de 10 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 lei, incheiate intre Institutului de Medicina Legala Iasi si UMF Iasi, cu propria persoana precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana.

Vasile Astarastoae a fost numit pentru perioada 2008 - 2012 in functia de rector si, implicit, ordonator principal de credite al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi.

ANI sustine ca incepand cu data de 1 mai 2010 Vasile Astarastoae a participat, in baza unui numar de 4 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la implementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF 'Gr. T. Popa' Iasi - institutie publica partenera in proiect - cat si in calitate de salariat.

Incepand cu anul 2001, Vasile Astarastoae exercita si functia de director al Institutului de Medicina Legala Iasi.

IML Iasi, reprezentat legal de Vasile Astarastoae in calitate de director, a incheiat 3 contracte civile de prestari servicii cu Daniela Astarastoae, fiica acestuia, si 3 contracte cu propria persoana.

Beneficiul patrimonial total obtinut de familia Vasile si Daniela Astarastoae, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei.

Vasile Astarastoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat ca impreuna cu alti doi directori de la UMF Iasi au trucat o licitatie cu fonduri europene, in valoare de 1,5 milioane euro.