Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, marti, la Comisia de abuzuri, ca, daca nu s-ar fi rezolvat, prin modificarea Legii Educatiei, scandalul diplomelor false la medicina, Romania risca sa nu ii fie recunoscute diplomele, scrie Mediafax. Funeriu a adaugat ca, atunci cand a preluat Ministerul, a gasit "un sistem in haos" pe care acum il curata.

"Lipsa de reglementare clara din vechea lege a educatiei nationale a facut posibila o serie de situatii [...] care sunt la limita legalitatii, ca o consecinta a lipsei corecte de reglementare. Presa - si nu doar presa, chiar si Parlamentul Romaniei - a sesizat o serie de cazuri deosebit de grave, unele dintre ele de natura a aduce prejudicii importante Romaniei in plan extern, ma refer aici, de exemplu, la scandalul diplomelor false la medicina emise unor studenti din Italia, unii dintre ei care nici macar nu venisera in Romania, este un scandal care dureaza de foarte multi ani si care a fost inchis de minister in urma cu cateva zile, in urma aplicarii Legii Educatiei Nationale", a afirmat Daniel Funeriu in cadrul audierii in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor pe tema problemelor referitoare la nerecunoasterea de catre Ministerul Educatiei a unor diplome emise de unele universitati, printre care si Universitatea Spiru Haret.

Funeriu a notat ca MEC a rezolvat scandalul diplomelor false, incident care a reprezentat "o pata groaznica" pe obrazul Romaniei si pentru care tara noastra risca sa nu fie inclusa in Directiva europeana 36, cu privire la recunoasterea diplomelor in cadrul Uniunii Europene.

"A existat o problema istorica din reglementari incoerente, reglementari care nu erau bine aplicate, ministerul a inchis pata groaznica care era pe obrazul Romaniei, Romania risca sa nu mai fie inclusa in Directiva 36 care statueaza recunoasterea automata a diplomelor din pricina acestui caz cu Italia", declarat ministrul Educatiei.

Intrebat de unii deputati din opozitie cu privire la problema Universitatii Spiru Haret, care nu poate sa elibereze din 2009 diplome deoarece MEC nu a trimis tipizate, ministrul Educatiei a precizat ca a eliberat de cinci ori tipizate pentru diplome din 2010. Funeriu a adaugat ca numarul tipizatelor acopera doar specialitatile si programele acreditate.

Funeriu a adaugat ca, atunci cand a preluat Ministerul, a gasit "un sistem in haos" pe care acum il curata.