Proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor, aprobat in Comisia juridica a Senatului. Vezi ce amendamente au fost aduse la proiect

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 13 decembrie 2011, 14:52 Actualitate | Esenţial


 documente
(13 Dec 2011) PDF, 1MB
Comisia juridica a Senatului a aprobat in unanimitate, marti, un raport de admitere a proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite. Proiectul de lege care va ajunge in Plenul Senatului a fost amendat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) astfel incat sa contina criterii mai stricte de aplicare: extinderea perioadei pentru care averea este verificata si confiscata, aplicarea legii la persoane cu care inculpatul a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, precum si includerea unei prevederi care permite confiscarea de bani, daca nu se gasesc bunurile supuse confiscarii. Pe langa aceste completari, proiectul de lege al Guvernului a fost amendat si cu o lista de infractiuni pentru care se aplica confiscarea extinsa.

Proiectul de lege al Guvernului privind confiscarea extinsa se afla in intarziere in cadrul procedurilor din Senat, parlamentarii din Comisia juridica cerand deja ca termenul de adoptare tacita al proiectului sa fie extins de la 45 de zile la 60 de zile. In prezent, termenul de adoptare tacita a proiectului este 21 decembrie 2011.

Proiectul Guvernului prevede ca statul poate confisca averea persoanei condamnate pentru infractiuni generatoare de castiguri, fara sa fie nevoie sa probeze caracterul ilicit al intregii averi. Documentul modifica actualul Cod Penal, dar si noul Cod Penal ce va urma sa fie implementat, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege.

Potrivit proiectului de lege al Guvernului, o persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Proiectul executivului vine sa transpuna in legislatia romaneasca art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne privind confiscarea produselor, instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea.

Perioada pentru care averea este supusa verificarii si poate fi confiscata - marita la cererea CSM

Proiectul de lege trimis in Parlament, a primit raport pozitiv din partea Comisiei juridice a Senatului dupa ce, la cererea CSM, au fost formulate o serie de amendamente care impun prevederi mai stricte.

Una dintre prevederi presupune extinderea perioadei de referinta cu privire la care se face verificarea pana la emiterea rechizitoriului (n.r. - sesizarea instantei, trimiterea in judecata), in loc de punerea in miscare a actiunii penale (n.r. - cercetarea in dosarul penal de catre procurori), cum propunea initial proiectul.

Cu alte cuvinte, perioada pentru care averea unei persoane inculpate este supusa verificarii si poate fi confiscata in caz ca se constata un caracter ilicit devine mai lunga.

Si concubinii vor intra sub incidenta legii

O alta prevedere introdusa de senatori la cererea CSM extinderea, pe actualul Cod Penal, a sferei persoanelor verificate prin includerea persoanelor cu care persoana condamnata a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii in cazul in care convietuiesc cu aceasta (ex: concubinii, copii acestora, copii unui sot s.a.).

Pe viitorul Cod Penal, legea ar urma sa se aplice si membrilor de familie sau persoanelor "juridice asupra caruia persoana condamnata detine controlul".

Potrivit unui interviu publicat pe infoCSM.ro, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, enumera propunerile Consiliului de inasprire a proiectului de lege care au fost preluate de senatorii din Comisia Juridica, insa precizeaza ca acestia "nu au acceptat amendamentele care vizau extinderea sferei persoanelor verificate si la afini, precum si la alte persoane carora condamnatul le-a procurat foloase in perioada de referinta".

Amendament: Daca nu se gasesc bunurile vizate, se confisca sume de bani si alte bunuri

Amendamentele adoptate prevad si extinderea confiscarii si la bunurile obtinute prin exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscarii, cum ar fi inchirierea unei locuinte supuse confiscarii.

In plus, amendamentele prevad ca in cazul in care bunurile supuse confiscarii nu se gasesc, atunci se pot confisca sume de bani si alte bunuri pana la valoarea de confiscat.

Modificarile aduse proiectului de lege al Guvernului au in vedere si clarificarea modului de apreciere a disproportiei vadite dintre bunurile dobandite si veniturile ilicite. Astfel, sunt incluse si cheltuielile facute de persoana condamnata in perioada de referinta, nu doar a bunurilor dobandite, astfel incat sa fie apreciat stilul de viata in ansamblu al persoanei.

"CSM vrea ca la stabilirea diferentei intre veniturile dobandite legal si nivelul total al veniturilor care-i mentin un nivel de trai peste posibilitatile pe care le poate dovedi, sa fie luate in considerare si cheltuielile exagerate (de exemplu jocuri de noroc, vacante de lux), dat fiind ca nu se poate dispune confiscarea decat pentru ceea ce depaseste averea obtinuta in mod legal", declara presedintele CSM, Horatius Dumbrava, in noiembrie.

Amendamentele aprobate in Comisia Juridica prevad si o lista de infractiuni pentru care masura confiscarii extinse se poate aplica.
Proiectul USL privind confiscarea extinsa a averilor ilicite - lipsesc infractiunile de mita sau de trafic de influenta

Si USL a prezentat in vara la Parlament un proiect de lege propriu privind confiscarea extinsa care are ca obiect "Regimul juridic al averilor ilicite". In prezent, proiectul USL se afla tot la Comisia juridica a Senatului pentru dezbateri.

In proiectul USL privind confiscarea extinsa a averilor ilicite lipsesc infractiunile de mita sau de trafic de influenta. Proiectul USL limiteaza confiscarea extinsa la persoanele care fusesera condamnate pentru una dintre urmatoarele infractiuni: falsificarea de moneda; spalarea de bani; traficul de persoane; exploatarea sexuala a copiilor si pornografia infantila; traficul de droguri; terorismul.

Astfel, in proiectul USL lipsesc infractiunile specifice coruptiei: mita, traficul de influenta, infractiunile cu specific economic.

In plus, proiectul USL prevede ca masura confiscarii extinse sa fie initiata de catre Comisia pentru verificarea averilor, constituita pe langa instanta de judecata. Asemanator cu cazurile legislatiei privind integritatea si averile functionarilor publici, demnitarilor sau magistratilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2663 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Amendament (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:12)

  Costel [anonim]

  As depune si eu un amendament: averile persoanelor intrate sub incidenta prezentei legi sa nu poata fi considerate ilicite sub suma de 50.000 €. De ce? Avem 3 milioane de romani pe care guvernul i-a alungat din tara, si care numai ei stiu cum lucreaza pe la babele si mosnegii din toata UE. Mie unul nu-mi convine sa muncesc la negru (fara CAS, fara pensie, fara al 13-lea salariu, fara somaj, fara bani de vacanta vara) dar din lipsa locurilor de munca sunt obligat de foame sa o prestez. DAR muncesc, nu jefuiesc la colt de strada. Adica lasati oamenii ce au avere sub 50.000 € in pace.
  • 0 (0 voturi)    
   Formulare greşită (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:38)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Costel

   Atât forma originală cât şi forma amendată a proiectului de lege aplică măsura confiscării extinse numai persoanelor care sunt condamnate pentru o infracţiune gravă (precizând 21 de astfel de infracţiuni), pedeapsa închisorii pronunţată în astfel de cazuri depăşind 5 ani.

   "Munca la negru" nu intră în lista acestor 21 de infracţiuni.

   Deci atâta vreme cât nu te apuci de trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de materiale nucleare, corupţie, înşelăciune şi alte infracţiuni, eşti în siguranţă. Dacă o faci, şpaga ta.

   ~Nautilus
  • 0 (0 voturi)    
   Incorect ! (Joi, 15 decembrie 2011, 10:58)

   iulian [anonim] i-a raspuns lui Costel

   E strigator la cer ca eu sa platesc taxe pe banii pe care ii castig si altul sa nu faca asta.
   Am inteles ca lucreaza in strainatate, insa munca la negru nu trebuie incurajata nicaieri.
   Mie imi ia statul o gramada de bani din taxe si impozite si am un vecin care niciodata nu a platit nimic catre stat. Omul si-a tras vila !
   Eu de ce nu as face exact ca el daca pe el nu-l pedepseste nimeni ?
 • 0 (0 voturi)    
  Elucidare (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:18)

  Costel [anonim]

  Va rog sa faceti diferenta intre avere ilicita = nu poti dovedi cum ai facut-o si una furata = adica procuratura are dovezi cum ca este facuta din furt, jaf, prostitutie etc. Aceasta din urma trebuie confiscata...totusi munca la negru este o solutie disperata si nu poate fi inclusa in aceeasi categorie cu primele, care sunt infractiuni in codul penal.
  • 0 (0 voturi)    
   Orice venit trebuie impozitat (Joi, 15 decembrie 2011, 10:59)

   iulian [anonim] i-a raspuns lui Costel

   Daca acceptam ca unii au "dreptul" sa nu plateasca taxe, e periculos.
   Atunci fac si eu exact acelasi lucru, ca nu sunt mai prost !
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:23)

  Nautilus [anonim]

  Forma amendată de Comisia Juridică stabileşte mai precis infracţiunile grave pentru care poate fi utilizată această măsură şi înlătură ambiguităţile din forma originală a proiectului de lege (ex. "instanţa are convingerea că bunurile provin dintr-o infracţiune" - de unde atâta convingere? au citit în stele sau au ghicit în cafea? Instanţa judecă infracţiunea a cărei comitere i-a fost sesizată, pe baza legii şi a probelor).

  ~Nautilus
 • 0 (0 voturi)    
  simulacru anti coruptie (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:50)

  dguina [utilizator]

  Praf in ochii prostilor !Cate condamnari definitive,pentru mita,de peste 5 ani au fost pronuntate in RO ? Va sun eu ,0.si de aceea proiectul de lege va trece ca untul,pri parlament.Tipic pentru legiuitorii nostri,iar noi ne indignam de pozitia Olandei.
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Marţi, 13 decembrie 2011, 19:29)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui dguina

   Proiectul de lege se refera la infractiuni pedepsite cu inchisoarea de 5 ani sau mai mult, nu la pedepsele aplicate de judecatori...Pe de alta parte, nu inteleg de ce parlamentarii incearca sa restranga aria persoanelor fata de care se poate aplica confiscarea extinsa...De ce ma rog daca o persoana e condamnata pt. infractiuni pedepsite cu 5 ani inchisoare sau mai mult iar din probe rezulta ca respectivul condamnat detine avere nejustificata pe numele unui prieten, afin, acea avere sa nu poata fi confiscata??? Dar de ce ma intreb, parca nu stim cine sunt parlamentarii, ei insisi infractori-mare parte, doar sunt platiti de interlopi sa-i protejeze...Vai mama lor de nenorociti, astept parlament unicameral de 300 parlamentari si adevaratul vot uninominal...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ma pot abtine ... (Miercuri, 14 decembrie 2011, 10:40)

  Eu the first [utilizator]

  ... de la a sublinia lipsurile din proiectul USL - tocmai infractiunile specifice coruptiei, si care-s de natura economia, adica specialitatea baronilor PSD (si a altor baroni, dar in mai mica masura), si sursa majora de finantare pt. PSD. Aviz alora care inca iau in serios USL-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce facem cu cei care nu-si pot justifica averea ? (Joi, 15 decembrie 2011, 11:06)

  iulian [anonim]

  Nu vad nimic in proiectul de lege referitor la cei care nu-si pot justifica averea.
  Adica nu au fost prinsi pentru nimic insa e clar ca lumina zilei ca averea lor depaseste cu mult veniturile pe care le au. Ce facem in acest caz ?
  In Statele Unite sau in Germania, daca iti iei o masina peste posibilitatile tale, a doua zi te trezesti cu Fiscul la usa sa te intrebe de unde ai avut bani si iti fac imediat un audit.
  In Romania, toti smecherii au BMW, Mercedes sau "case" de 300 de metri patrati insa ei nu au, oficial, niciun venit.
  Ca sa nu mai zic ca se creaza frustrate in randul romanilor atunci cand vad ca unii pot sa nu-si plateasca taxele si sa nu li se intample nimic.
  Aici cred ca trebuia sa se ia masuri mai repede decat in cazul celor condamnati. Sau acum era momentul sa se puna la punct si aceasta problema.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by