Presedintele Traian Basescu le-a recomandat marti investitorilor turci sa priveasca cu atentie la hotelurile si obiectivele care vor fi scoase la vanzare de catre Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, transmite Agerpres. La 16 noiembrie, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, vanzarea imobilelor care fac parte din proprietatea Regiei RAAPPS, si care au situatia juridica clarificata. E vorba de 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 care urmeaza sa fie vandute. Vanzarea va fi facuta prin licitatie publica cu strigare si nu va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi. Va putea participa orice persoana, indiferent daca ocupa sau nu o locuinta RAAPPS.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Train Basescu in fata investitorilor turci, a Forumul Economic Romania-Turcia, organizat la Istanbul:

* Priviti fara retinere la privatizarile care au loc chiar acum legate de o mare companie de stat celebra, la RAPPS, care scoate la vanzare un numar mare de hoteluri, un mare numar de obiective turistice in locuri extraordinar de bune. Erau locurile pe care le utilizau in regimul trecut inaltii demnitari ai statului roman. Acum vor fi bune de vanzare

* Priviti cu atentie la cateva sectoare in Romania, dincolo de energie, dincolo de infrastructuri finantate cu bani europeni, dincolo de mediu, priviti la agricultura. Romania a ramas in acest an agricol extrem de bun cu aproape 3 milioane de hectare de teren de pamant nelucrate. Priviti la industria alimentara, pentru ca Romania nu are capacitate sa-si proceseze propriile recolte si sunt bani europeni alocati dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii cu profil alimentar (...) Priviti cu multa atentie la turism. Turismul montan are in mod cert si va avea un succes foarte mare in anii urmatori.

* Romania are sume foarte importante puse la dispozitie de Uniunea Europeana, fie ca vorbim de sume destinate dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii, dezvoltarii infrastructurii, calificarii fortei de munca, mediului, agriculturii. Trebuie sa spun ca orice firma cu capital turcesc inregistrat in Romania poate accesa aceste fonduri pentru a le investi in Romania in zona programelor pe care tara noastra le-a agreat cu UE. Si trebuie sa va spun ca nu sunt bani putini. Romania are alocate 32 miliarde euro.

Basescu a vorbit si despre faptul ca Romania reia procesul de privatizare la companii la care detine pachete minoritare sau majoritare.

La 16 noiembrie, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, vanzarea imobilelor care fac parte din proprietatea Regiei RAAPPS, si care au situatia juridica clarificata. E vorba de 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 care urmeaza sa fie vandute. Vanzarea va fi facuta prin licitatie publica cu strigare si nu va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi. Va putea participa orice persoana, indiferent daca ocupa sau nu o locuinta RAAPPS.