Orice guvern al oricarei tari membre UE are dreptul "sa prezinte sau sa explice propriului electorat concluziile Consiliului european in maniera pe care o considera potrivita", a comunicat, marti, la solicitarea Mediafax, Ambasada Olandei la Bucuresti, in replica la declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu: "Ambasada Olandei nu considera necesar sa comenteze reactia presedintelui Romaniei referitoare la concluziile Consiliului European. Orice guvern al oricarei tari membre a UE are dreptul sa prezinte sau sa explice propriului electorat concluziile Consiliului european in maniera pe care o considera potrivita", a comunicat misiunea diplomatica.

Totodata, misiunea diplomatica precizeaza ca ambasadorul isi exprima speranta ca va prezenta scrisorile de acreditare cat mai curand posibil presedintelui Romaniei.

Pe de alta parte, noul ambasador al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, care nu si-a preluat oficial toate atributiile deoarece nu a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui, a postat pe 7 decembrie un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei: "Sunt nerabdator sa cunosc Romania, poporul roman si societatea sa in toate aspectele ei. Voi face tot ceea ce pot mai bine pentru a servi relatiilor dintre Romania si tara mea de origine. Romania este situata in Sud-Estul Europei, Olanda este in Nord-Vestul Europei. Desi ar parea ca exista un intreg continent care ne separa, tarile noastre au in comun mai mult decat ar putea crede cineva".

Reactia ambasadei vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca pozitia Olandei in legatura cu intrarea Romaniei in Schengen este un abuz, mentionand ca nu tara noastra a legalizat prostitutia si consumul de droguri din neputinta. Intrebat in legatura cu discutiile si concluziile de la Consiliul European privind Schengen, Basescu a spus ca Olanda s-a opus intrarii Romaniei.

"Este un abuz al Olandei", a spus Basescu. El a mentionat, in acest context, ca "Romania are Albita, dar Olanda are Rotterdam-ul": "Romania are Albita. Olanda are Rotterdam-ul. Da? Imi pare rau, nu Albita e poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului, a drogurilor. Si nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia, nu Romania, din neputinta, a legalizat consumul de droguri", a spus Basescu.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca Romania inca lupta impotriva prostitutiei si a consumului de droguri, "asa cum poate ea".

Porturile Rotterdam si Constanta au incheiat un memorandum de intelegere la sfarsitul lunii aprilie, documentul fiind semnat in prezenta ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, si a ministrului Mediului si Infrastructurii de la Haga, Melanie Schultz van Haegen.