Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Ankara, ca Romania este un sustinator fara rezerve al aderarii Turciei la Uniunea Europeana. Aflat intr-o vizita oficiala in Turcia, seful statului a semnat, impreuna cu omologul sau turc, Abdullah Gul, o declaratie de parteneriat strategic, ce vizeaza consolidarea cooperarii economice bilaterale.

Declaratii ale celor doi sefi de stat sustinute in conferinta de presa comuna, dupa semnarea declaratiei de parteneriat strategic:

Traian Basescu:

  • Am semnat astazi un parteneriat strategic intre Turcia si Romania care fixeaza toate domeniile de maxim interes in relatia bilaterala.
  • Am stabilit in acest parteneriat cooperarea in politica externa, in politica de securitate si, in mod deosebit, in lupta antiterorista.
  • Am stabilit consolidarea cooperarii economice, lucru extrem de important mai ales in aceasta perioada.
  • As vrea sa informez si presa turca ca volumul schimburilor comerciale a depasit 3,5 mld euro.
  • Parteneriatul nostru strategic stabileste o consolidata cooperare in domeniile educatiei, mediului, culturii.
  • Ca veni vorba de cultura, as vrea sa felicit guvernul turc pentru deschiderea celor doua centre culturale la Bucuresti si Constanta.
  • Am analizat impreuna situatia regionala, situatia din Orientul Mijlociu si am stabilit impreuna ca ne leaga atata istorie, atata prietenie si ca avem incredere ca vom reusi sa consolidam cooperarea economica.
  • Despre facilitati pentru investitorii turci: Romania nu poate acorda facilitati speciale pentru investorii dintr-o anumita tara. Romania are un sistem de impozite si taxe care favorizeaza investitiile, nu putem discuta de facilitati speciale. Chiar statutul nostru de membru UE ne obliga sa avem un sistem egal de facilitati pentru toti investitorii, straini sau locali.

Abdullah Gul:

  • Distanta dintre noi este foarte mica, relatiile sunt foarte apropiate. Dezvoltarea economica intre tarile noastre este foarte buna.
  • Declaratia pentru parteneriat strategic semnata azi ne va duce la o dezvoltare in fapt a cooperarii.

La inceputul conferintei, cei doi sefi de stat au schimbat si amabilitati. Presedintele turc, Abdullah Gul, a declarat ca "nu este nimeni care sa stie Bosforul mai bine ca Traian Basescu". "Dl presedinte, fiind comandant de nava, stie fiecare coltisor al Bosforului. Stiu asta din relatarile sale anterioare", a spus Gul.

"Am venit la Ankara cu sentimentul ca vizitez un prieten (...) N-as vrea sa ramana prietenii mei de pe Bosfor cu o impresie gresita, sunt oameni care stiu Bosforul mai bine ca mine, iar acestia sunt pilotii turci de pe Bosfor", i-a raspuns Basescu.