Bancile trebuie sa inteleaga ca principalul lor activ sunt clientii, iar BNR le va recomanda sa relaxeze conditiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reusesc sa achite macar partial ratele, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, scrie Mediafax.

Oficialul BNR a aratat ca numarul creditelor la care se inregistreaza restante a ajuns la 225.000.

"La creditele deja existente, deja cu probleme, se adauga noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanta in total credite este de 24%. Neperformanta va fi destul de ridicata in prima parte a anului viitor", a adaugat directorul BNR.

Soldul creditelor acordate firmelor si populatiei era la finele lunii octombrie de 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro).

"Am avut o discutie cu domnul Ghetea (Radu Ghetea - presedintele ARB) legat de situatiile in care se restructureaza un credit, pentru ca unele banci, modul in care au facut acest lucru, au omorat clientii sau erau pe punctul sa-i omoare si au inteles ca este mai bine sa recuperezi ceva decat sa iei in portofoliu cladiri si terenuri pe care sa nu poti sa le vinzi", a spus Cinteza, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.

El a spus ca la mijlocul saptamanii viitoare Directia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresa conducerii bancii centrale cu propunerile de relaxare a conditiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandarile BNR vor fi transmise bancilor comerciale.