Mario Monti, seful guvernului italian, a declarat vineri ca Marea Britanie s-a "auto-exclus" dupa ce a hotarat sa nu semneze acordul pentru consolidarea disciplinei fiscale si acest lucru va duce la o pierdere a influentei in luarea deciziilor la nivel european, potrivit AFP.

"Marea Britanie s-a auto-exclus, iar acest lucru va duce la o pierdere a influentei in procesul de luare a deciziilor. Nu este clar cum va evolua rolul Marii Britanii in procesul decizional, dar exista o anumita izolare si acest lucru va afecta capacitatea sa de influenta", a declarat Mario Monti in cadrul unei conferinte de presa.

"Personal imi displace acest lucru deoarece este in interesul Italiei de a exista tari intr-o pozitie de echilibru impotriva influentei unor tari ca Franta. Dar conditiile impuse de David Cameron au fost inacceptabile, chiar si pentru mine", a recunoscut el.

Premierul britanic este insa de parere ca Regatul Unit "nu a fost exclus" din Uniunea Europeana, in pofida opozitiei cu privire la modificarea Tratatului UE.

"Nu suntem exclusi, suntem in Uniunea Europeana, suntem un membru important al pietei unice", a declarat David Cameron in cadrul unui interviu acordat la Burxelles dupa summit-ul UE.

"Desigur, acest lucru reprezinta o schimbare in relatiile noastre cu Europa. Baza relatiilor noaste - piata unica, comertul, investitiile, cresterea economica, piata muncii - ramane aceeasi. Nu suntem insa in zona euro, si nici nu vrem sa fim, nu vrem sa fim in spatiul Schengen si ma bucur pentru ca vreau sa ne folosim frontierele pentru a ne proteja de imigratia ilegala, de arme si droguri", a spus el cu privire la refuzul sau de a accepta o modificare a Tratatului Uniunii Europene.

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi noaptea la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmand a fi semnat de majoritatea statelor membre. Vineri la pranz a aparut o versiune revizuita a acordului liderilor UE in care se arata posibilitatea ca noua din cele zece state non-euro sa ia parte la acest acord dupa consultarea Parlamentelor nationale. Astfel, Marea Britanie ramane singura care isi mentine decizia de a nu semna noul pact, fiind in acest moment complet izolata pe plan european.