Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat vineri ca fenomenul crimei organizate a cunoscut o intensificare in ultimii ani in Romania, insa nu exista pericolul formarii unor retele mafiote propriu-zise, transmite Mediafax. Maior a atras atentia asupra folosirii de catre mafii a organizatiilor neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului in scopul de a impiedica modificarea legislatiei pentru combaterea noilor metode mafiote.

George MaiorFoto: Agerpres

Prezent la o lansare de carte despre mafiile contemporane, directorul SRI a spus ca mafia, asa cum este ea structurata in Occident, nu s-a format inca in Romania, din diverse ratiuni, printre care si actiunile serviciilor speciale.

Maior a spus ca in discursul politic public, dar si in presa, cuvantul mafie este folosit in mod eronat, in afara acceptiunii originale: "Am avut (in Romania-n.r.) o evolutie in ultimii ani pe linia crimei organizate, dar nu si pe cea a mafiei in intelesul clasic. Crima organizata s-a intensificat in ultimii ani, iar aceasta este etapa care precede, actional si organizational, generarea mafiei. De aceea se impune sa actionam acum, pentru a nu risca in cativa ani sa se organizeze si la noi in tara structuri mafiote. Eu nu cred totusi ca va fi cazul, cunoscand modul in care actioneaza ofiterii, cunoscand modul in care s-a fixat acest lucru ca o prioritate de securitate nationala".