​Cladirea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, despre care Televiziunea germana ARD si publicatia Suddeutsche.de sustin ca ar fi deservit ca inchisoare a CIA, este plasata pe strada Mures nr 4 langa o tipografie si peste drum de un atelier de reparatii a scuterelor. Vecinii sediului ORNISS spun ca in cladire inainte de '89 a functionat un centru de calcul, dupa '90 a fost sediul unei companii private si sustin ca nu au obsevat nici o activitate suspecta. “In fiecare zi am vazut aceleasi masini si aceeasi oameni”, a declarat unul dintre bucurestenii care locuiesc in zona. Oficialii ORNISS au infimat categoric existenta inchisorii CIA .

Sediul OrnissFoto: Hotnews

Televiziunea germana ARD si publicatia Sueddeutsche.de sustin ca au localizat inchisoarea CIA din Romania pe strada Mures numarul 4. “O sursa din cercurile serviciilor secrete americane a descris aspectul locului de detentie din Bucuresti. Reporterii au descoperit complexul de pe Strada Mures si l-au fotografiat. Ei au pus fotografiile in fata a trei surse din Washington. Toti trei au recunoscut locatia aflata langa o linie de cale ferata”,sustin jurnalistii germani in investigatia lor.

Pe strada Mures din sectorul 1 sediul ORNISS este plasat langa o alta cladire in care functioneaza o tipografie. Vis-a-vis de sediul oficiului functioneaza un atelier de reparatii a motoscuterelor. Angajatii atelierului au povestit ca s-au mutat de un an de zile in cladirea din fata sediului ORNISS. “Noi suntem aici de un an asa ca nu stim prea multe. Am vazut la televiziune ca ar fi fost o inchisoare secreta dar noi nu stim nimic”, spune unul din angajatii atelierului.

La numarul 6 locuieste Gabriela Moroianu, care povesteste ca in anii '90, pana cand ORNISS s-a mutat in cladirea de peste drum, imobilul era ocupat de o companie. “Erau niste birouri. Prin anii 2000 s-au mutat ei aici. Inainte de '89 aici a functionat centrul de calcul. Nu stiu exact ce faceau”, spune Gabriela.

Cat despre inchisoarea CIA, femeia sustine ca nu a vazut nici un fel de activitate suspecta. “Nu am observat nimic iesit din comun. Vin angajatii la munca pleaca si cam atat”, spune femeia. Gabriela a mai relatat si ca in urma cu doua saptamani a fost intervievata si de o jurnalista americana. “Au venit si m-au intrebat acelasi lucru, dar nu am avut ce detalii sa le dau eu”, spune Gabriela.

Gica Pastia locuieste la numarul 8 pe strada Mures. “Nu am auzit de povestea cu CIA dar va spun ca nu cred ca a fost asa ceva. In fiecare zi vin aceleasi masini; nu am remarcat nimic suspect. Oamenii de la ORNISS sunt extraordinari”, a mentionat barbatul.

Lipit de gardul ORNISS functioneaza o tipografie care are 15 angajati. “Aici de cinci ani functioneaza o tipgrafie dar cu un an in urma a fost schimbat actionariatul si au venit alti proprietari. Chiar nu stim nimic de povestea inchisorii CIA. Oricum ei au un gard inalt, noi nu vedem nimic”, spune un reprezentant al tipografiei.

Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. "Nu, nu. Imposibil, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD.

Oficial, reprezentatii ORNISS sustin ca in cladirea de pe strada Mures nu a functionat nici o inchisoare a CIA. “Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mureş, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora în acest sediu ar fi functionat o închisoare CIA", a purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Reprezentantul ORNISS a mentionat ca sediul institutiei este o cladire cu un anumit regim de securitate. “Asta se explica in contextul in care ORNISS are un anumit rol dar nu este nimic nelalocul sau. Totul este transparent si toate aceste aspecte sunt prevazute in Hotararile de Guvern 585 si 353 din 2002”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Potrivit jrnalistilor din Germania, inchisoarea din Romania ar fi facut parte din reteaua supranumita "black sites" pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a spus joi 8 decembrie, despre dezvaluirile din ziarul german Suddeutschen Zeitung privind o inchisoare CIA in Romania, ca "nu au aparut elemente probante" in ancheta jurnalistica. "Pare un film in reluare toata aceasta supozitie", a spus Baconschi pentru HotNews.ro. Vezi detalii aici