UPDATE: Castigatorul unui reader Kindle la concursul pentru comentatorii HotNews.ro este utilizatorul Moucha

de     HotNews.ro
Joi, 8 decembrie 2011, 16:14 Actualitate | Esenţial


Cele mai interesante comentarii postate pe site-ul www.hotnews.ro in perioada 7 noiembrie - 7 decembrie primesc premii! Utilizatorul Moucha este castigatorul premiului cel mare, un reader Kindle, oferit de Fundatia Friends for Friends, si a unui pachet de 2 carti de Nobel din partea Okian: "Cronica unei morti anuntate", de Gabriel Garcia Marquez si "Ma numesc Rosu", de Orhan Pamuk.

Comentariul, care a fost desemnat de juriu ca fiind cel mai bun, a fost postat la articolul cu titlul "Astronomii au descoperit doua gauri negre gigantice, cele mai mari observate vreodata":

"DAR, asa cum pe Terra ora este relativa, din cauza fusului orar, si este suficient sa precizezi ca "In Japonia in cursul diminetii s-a produs un cutremur..." fara sa fie nevoie sa spui ca in timpul acela la Bucuresti era noapte, asa este si cu spatiul cosmic.

Pe Terra se foloseste un sistem stationar de ora, astfel incat toti sa isi poata calcula timpul local, fireste, este vorba de UTC (sau GMT). Asa e si in spatiu - timpul local este dar de momentul curent pe Terra. Deci este suficient sa spui: "in timpul noptii o supernova a fost observata in galaxia X, aflata la 56 MAL de Terra". Evident, inseamna ca de fapt aceasta explozie a avut loc acum 56 de milioane de ani, dar cum nimic nu calatoreste mai repede ca lumina (o luam momentan asa, chiar daca descoperirile recente ar putea arunca un semn de intrebare asupra acesti afirmatii) inseamna ca desi acea supernova avusese loc acum 56 M ani, ea nu a influentat in nici un fel activitatea pe Terra. De abia din momentul trecerii informatiei (frontului de unda) putem vorbi de efect.

In final, totul este legat de relatia cauza-efect. Cum cauza (explozia, evenimentul) nu s-a propagat inca pana la Terra, nu putem inca vorbi de efecte aici. La fel si Betelgeuse - e posibil ca sa fi explodat acum 300 de ani, dar cum e la 600 de AL de noi, nu avem cum sa aflam acest lucru decat cand lumina ajunge la noi. Chiar daca am plasa un satelit la jumatatea distantei (fireste imposibil), cand el ar detecta supernova ar trimite informatiile catre Terra tot cu viteza luminii, deci frontul exploziei si informatia de la satelit ar calatori una langa alta, iar noi nu am castiga nici o secunda in plus.

In orice directie am privi cerul, lumina are urmatoarea proprietate (sau set de proprietati): cu cat distanta e mai mare, cu atat semnalul e mai slab (puterea unei unde electromagnetice scade cu patratul distantei, asa numitul FSPL), mai rosu (redshift dat de expansiunea Universului) si este mai vechi (ii ia mai mult timp luminii sa acopere distante mai mari).

Cu alte cuvinte, imaginea cerului este un fel de masina a timpului: cu cat detectam semnale mai slabe (mai apropiate de zgomotul de fond), cu atat vedem mai demult in timp (in trecut). De aceea astronomii au la dispozitie intreaga evolutie a Universului. Este probabil singura stiinta care are la dispozitie asa ceva - vede inapoi in timp."

Ceilalti patru castigatori ai pachetelor de carti de Nobel sunt urmatorii utilizatori:

Aurel Millea - "Calatoria elefantului", de  Jose Saramago si "Opiniile unui clovn", de  Heinrich Boll.

"FACEBOOK este cea mai mare reţea de "socializare" din lume, având peste 800 de milioane de utilizatori înregistraţi. Peste tot se tinde ca FACEBOOK să fie utilizat conform legilor locale ale fiecărei ţări, or în realitate FACEBOOK este o societate californiană care funcţionează după legislaţia Californiei (diferită chiar şi de cea americană). Aceasta înseamnă că tot ceea ce dvs plasaţi pe FACEBOOK va fi arhivat în mod LEGAL într-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversaţii, discuţii, documente, texte etc.) şi păstrat acolo chiar dacă dvs le ştergeţi ! Şi, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este în perfectă legalitate ! Este ştiut că FACEBOOK este un site gratuit. Mă veţi întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care îi consumă pentru remunerarea celor angajaţi sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpără dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obţine date care îi interesează. Chiar şi serviciile de apărare sau poliţia apelează la această arhivă în cursul anchetelor pe care le întreprind. Fiţi atenţi ! Greşelile dvs de tinereţe nu trebuie să devină imposibil de şters ! Evitaţi orice fel de poze compromiţătoare (cu alcool, ţigarete, droguri, fotografii tendenţioase, intime, vulgare etc.), insulte (căci acestea pot servi ca probe în justiţie), informaţii / date personale sau private, chiar în relaţiile cu prieteni apropiaţi... Cereţi totdeauna consimţământul persoanei a cărei poză o postaţi pe FACEBOOK ! Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, nu puteţi spune în instanţă "nu am ştiut" ! În concluzie, folosiţi cum doriţi aceste informaţii. Cel puţin sunteţi prevenit ! De altfel, se poate pune şi întrebarea de principiu în legătură cu FACEBOOK: la ce foloseşte o asemenea exhibare a vieţii private? "  comentariu postat la articolul Facebook admite ca a facut greseli mari, dar promite autoritatilor din SUA ca va garanta confidentialitatea datelor utilizatorilor.

obsCUR  - "Iarna decanului", de  Saul Bellow si "O zi din viata lui Ivan Denisovici", de  Aleksandr Soljenitin.

"Cred ca e o confuzie intre campul gravitational si campul electromagnetic. Toate obiectele au camp gravitational. Inclusiv Marte, inclusiv Pamantul. Pamantul are in plus un camp electromagnetic datorat miezului topit. Campul electromagnetic al Pamantului protejeaza atmosfera de actiunea de erodare din cauza vantului solar si suprafata planetei de radiatiile electromagnetice de deasupra spectrului vizibil despre care stim ca sunt nocive (UV, raze X.. ) . Efectul acestui camp se observa foarte spectaculos sub forma aurorelor boreale. Marte nu are camp electromagnetic, la fel si luna de exemplu, din cauza ca au miezul solid. Asta face ca chiar daca marte ar avea atmosfera ar fi complet impropice vietii."  comentariu postat la articolul Sofisticatul robot Curiosity este pregatit sa plece spre Marte, pentru a stabili daca planeta rosie ar fi putut gazdui viata.

Rares101 - "Diego & Frida", de  CLEZIOJ. M.G. Le si "Baietii si alte povestiri", de  Mario Vargas Llosa.

"Dl Sima si Dl Nicolescu confunda Quantitative Easing cu tiparirea de bani ce cauzeaza inflatia. Reamintesc celor 2 ca SUA a facut QE1 in oct 2008 prin TARP si QE2 acu 1 an. De atunci au trecut mai bine de 3 ani si inflatia a fost 2% pe an. Prima si singura tara care a facut QE inainte de asta a fost Japonia la inceputul anilor '90, si inflatia a fost foarte mica de atunci. Explicatia stiintifica de ce se intampla asta puteti citi si pe wikipedia la subiectul QE. Bancile in EU sunt intr-un proces de de-leveraging prin care trebuie sa vanda tot felul de active, in primul rand pt ca le scade valoarea (activelor) si in al doilea rand pt ca trebuie sa se conformeze cu basel 3 care incepe in 2012 unde tier 1 trebuie sa ajunga la cel putin 6% fata de 4% cat era pana acum. asta inseamna ca trebuie sa-si reduca active cu cel putin o treime numai ca sa se supuna regulilor basel 3. daca masa monetara scade statul trebuie sa o inlocuiasca printand moneda si cumparand active, altfel are loc descrestere economica sau deflatie. din QE se poate ajunge la inflatie doar daca bancile incep din nou sa faca leveraging dar noile reglementari internationale nu le mai permit lucrul asta ca in anii '80 sau '90. vezi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing, http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_3." comentariu postat la articolul Cristian Sima: Exista o singura sansa pentru salvarea euro: inflatia. Nu cred ca euro se va salva/ Luca Niculescu: Daca trece de criza, UE va fi reconstruita. Alegem acum intre integrare si dezintegrare .

Daniels22026 ** - "Pianista", de Elfriede Jelinek si "Pierdut in America", de Singer , Isaac Bashevis.

"Interesant subiectul. Magnetismul pe Marte este foarte slab si e remanent. In prezent, doar rocile martiene mai pastreaza dovada magnetismului disparut cu miliarde de ani in urma. Planeta a avut un magnetism puternic, ca al pamintului. Gravitatia si atmosfera nu sint dovezi ale magnetismului planetar, asa cum sugereaza "un oarecare".

In prezent se crede ca mecanismul magnetismului planetar consta in fluxul miezului feros al planetelor, ce se comporta ca un dinam.", 
comentariu postat la articolul Sofisticatul robot Curiosity este pregatit sa plece spre Marte, pentru a stabili daca planeta rosie ar fi putut gazdui viata.

Multumim tuturor comentatorilor HotNews.ro pentru mesajele interesante postate, Okian si  Fundatiei Friends For Friends, mai cunoscuta prin programele sale Biblioteca de Inovatie, Superscrieri, Lobul Creativ sau Ciorne 1.0.

FFFF incurajeaza creativitatea practica si sustine inovatia si construieste instrumente si experiente unice, care sa permita Romaniei sa devina un brand care conteaza, al carui motor principal este creativitatea.

Nota:

* In regulamentul concursului s-a realizat o eroare de redactare, la punctul 4.2, numarul maxim de caractere admise pentru un comentariu fiind de 2500 de caractere si nu de 250 de caractere. Precizam ca aceasta nu a afectat in nici un fel activitatea de jurizare in vederea desemnarii comentariilor castigatoare.

**Conform art.6.1, din regulamentul concursului, daca in termen de 24 ore de la desemnarea unui castigator, nu se primeste un e-mail de raspuns cu datele de contact in vederea  expedierii premiului, se va desemna un nou castigator


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1804 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Felicitari Moucha (Joi, 8 decembrie 2011, 16:21)

  Vizitiul [utilizator]

  :)
  • +8 (10 voturi)    
   Multumesc (Joi, 8 decembrie 2011, 17:03)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Cea mai mare multumire ar fi insa ridicarea nivelului cultural al celor care citesc acest site.
   • 0 (0 voturi)    
    felicitari (Vineri, 9 decembrie 2011, 17:45)

    amanda13 [anonim] i-a raspuns lui moucha

    ma bucur pentru tine,mi s-a parut intr-adevar interesant comentariul tau.
   • -1 (1 vot)    
    un pic din toate (Vineri, 9 decembrie 2011, 19:32)

    George [anonim] i-a raspuns lui moucha

    La comentariul ala ai cam pus cate un pic din toate, dar nu iti face griji, multi din cei care trec pe aici si citesc de abia inteleg ce ai zis. Kindle e cam dezamagitor .... mai faina era o tableta samsung 10.1.
 • +7 (7 voturi)    
  Buna treaba! (Joi, 8 decembrie 2011, 16:27)

  unul [anonim]

  Felicitari Hotnews pentru ideea de a organiza acest concurs!
 • 0 (6 voturi)    
  da si mie frate kindalu o tzara sa citesc Eminescu (Joi, 8 decembrie 2011, 16:58)

  epaminonda [utilizator]

  ca eu te facui cu premiu, boierule!
 • +9 (13 voturi)    
  Moucha chiar merita (Joi, 8 decembrie 2011, 17:01)

  mntsn [utilizator]

  Mai mereu are comentarii f bune, pertinente si la subiect. Unde mai pui ca omul chiar stie ce vorbeste, se vede ca e specialist, nu posteaza doar sa umple spatiu pe serverele HN degeaba.

  Ma bucur sa vad ca pe HN posteaza in general oameni destupati, care aduc valoare subiectului comentat, de multe ori si completari, sau critici cand este cazul si care fac de multe ori mai interesanta sectiunea de comentarii decat articolul in sine.

  Simt ca prin comentariile de pe HN chiar s-a format o comunitate de cititori ai acestui site. Nu stiu cum a reusit HN sa ii gaseasca, dar ma bucur ca i-a iesit. Probabil ca au fost atrasi de articole de calitate gen Tapalaga sau Mixich.

  Daca HN tine standardul sus are toate sansele sa ramana cel mai bun portal de stiri si asta si prin prisma calitatii oamenilor ce il urmaresc. Nu vrem tabloidizare, desi influente mai scapa ici colo.
  Felicitari HN. Felicitari Moucha!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu merit nimic (Vineri, 9 decembrie 2011, 8:32)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui mntsn

   A fost doar o intamplare. Nu am facut nimic ca sa "mi se cuvina" ceva. Daca eu "merit" cu cat trebuie platit un chirurg care salveaza vieti? El ce merita, sa i se dea mai multe vieti? Poate ca da, dar asta nu e in puterea noastra.
 • +8 (8 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 8 decembrie 2011, 17:02)

  Martinezu [anonim]

  Nici nu se putea altfel Moucha s-a detasat cu mult timp in urma, nu cu ocazia acestui concurs.
  Il invidiez un pic.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 decembrie 2011, 19:06)

   [anonim] i-a raspuns lui Martinezu

   • -1 (1 vot)    
    Nu conteaza! (Vineri, 9 decembrie 2011, 13:31)

    Martinezu [anonim] i-a raspuns lui

    Eu nu am postat niciodata ca sa iau plusuri.
    Cind ziceam ca va invidiez nu era neaparat referitor la concurs. Am citit multe din comentarii. Stiu de Cehia si de pasiunea pentru zbor. Si eu am visat mereu sa zbor. M-am nascut si copilarit linga Clinceni. Acum zbor des ( prea des din pacate) dar numai in cabina pasagerilor.
    Mi-ar placea sa ne vedem undeva la vreun miting. Chiar poate si in Cehia....
 • +2 (8 voturi)    
  felicitari Moucha (Joi, 8 decembrie 2011, 17:20)

  Tom_Macaragiu [utilizator]

  Felicitari redactiei pentru ca au ales comentarii ce nu au legatura cu subiectele (scandalurile) politice interne si astfel nu a dat ocazia usl-asilor de serviciu sa acuze hotNews de partizanat politic.

  Multumim pentru obiectivitatea stirilor. Eu ma alimentez de aici, refuz sa mai asimilez informatia deversata de antene, realitati samd. Uneori le urmaresc doar pentru a ma distra pe seama indarjirii cu care inexistenta opozitie isi pledeaza cauzele pierdute.

  Succes
 • -3 (3 voturi)    
  e si o greseala acolo, la moucha (Joi, 8 decembrie 2011, 17:34)

  nimeni [anonim]

  "semnalul... este mai vechi (ii ia mai mult timp luminii sa acopere distante mai mari)."

  fizic e imposibil, lumina calatoreste fix cu viteza luminii oricand, oriunde.

  asa cum a formulat el acolo ("ii ia mai mult timp luminii sa acopere") inseamna ca lumina incetineste sub viteza luminii...huh. e ecuatia aia simpla din mecanica, cu viteza=distanta/timp.
 • -1 (5 voturi)    
  Minusuri (Joi, 8 decembrie 2011, 18:17)

  Vizitiul [utilizator]

  De ce se dau minusuri comentariilor de felicitari pentru Moucha? Hmm, chiar asa invidiosi sa fie unii? Serios?
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 decembrie 2011, 19:02)

   [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   • +2 (6 voturi)    
    Raspuns (Joi, 8 decembrie 2011, 19:25)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu e vorba de a fi specialist, personal apreciez comentariile dvs. pentru ca au ceva ce lipseste multor oameni: imaginatie!

    De la imaginatie pleaca totul. De aceea va apreciez. In rest, cunostinte, le putem gasi pe Wikipedia dar imaginatie NU!

    Felicitari inca o data si sa va bucurati de Kindle, daca nu cumva aveati unul deja :)
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari (Joi, 8 decembrie 2011, 19:06)

  V.R. [utilizator]

  Poate ar trebui sa ne puna pe ganduri ca Moucha a ales sa-si urmeze cariera stiintifica in Cehia si nu in Romania.

  Ca regula, se pare ca cei cu comentarii pertinente din pacate ne cam parasesc tara.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 decembrie 2011, 19:19)

   [anonim] i-a raspuns lui V.R.

 • +3 (5 voturi)    
  felicitări! (Joi, 8 decembrie 2011, 19:52)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Un premiu absolut meritat! Bravo, Moucha, felicitări şi la cât mai multe comentarii similare!
 • +3 (5 voturi)    
  De bine (Joi, 8 decembrie 2011, 20:34)

  Daniels22026 [utilizator]

  Felicitari Moucha!

  Bravo HotNews! In general, toate cele bune pentru comentatorii HotNews si va multumesc ca existati.
 • 0 (2 voturi)    
  Concurs (Vineri, 9 decembrie 2011, 7:59)

  moucha [anonim]

  In regulament scrie ca te contacteaza pe mail sa creara detaliile. Pana acum nu m-a contactat nimeni. Am trimis eu datele de contact la concurs@hotnews.ro, dar nu stiu nici daca e adresa corecta, nici daca le-a primit cineva.
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 decembrie 2011, 10:50)

   [anonim] i-a raspuns lui moucha

  • -1 (1 vot)    
   :) (Vineri, 9 decembrie 2011, 11:33)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui moucha

   Creca au vazut ca nu prea iti prieste si te-au lasat sa iti para rau intai :)))
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 decembrie 2011, 14:22)

    [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

    • -1 (1 vot)    
     De acord (Vineri, 9 decembrie 2011, 15:29)

     Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu stiu totusi de ce ar cumpara lumea Kindle pentru PDF-uri la o adica intucat pe langa problema descrisa de dvs. intervine si navigarea greoaie. La un PDF ai nevoie sa te misti.

     Desi nu sunt fan Apple, admit ca iPad este grozav pentru consumul de media.
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 decembrie 2011, 16:02)

      [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari moucha (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 8:22)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Interesant postul..... :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by