Fostul lider de sindicat Marius Petcu a fost condamnat joi de magistratii Tribunalului Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, relateaza Agerpres.

Marius PetcuFoto: Agerpres

Marius Petcu trebuie sa ii plateasca denuntatorului suma de 1.400.000 lei si sa achite statului cheltuieli de judecata de 15.000 lei.

In plus, instanta i-a interzis sindicalistului exercitarea unor drepturi civile pe o perioada de 10 ani, dupa executarea pedepsei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Marius Petcu: Sunt dezamagit, puterea a folosit tot arsenalul pentru ca miscarea sindicala sa fie decapitata

Marius Petcu a declarat, pentru agentia Mediafax, ca este dezamagit, derutat si consternat de decizia instantei, sustinand ca, astfel, este evident ca puterea actuala, deranjata de actiunile de protest si preocupata de anul electoral, a folosit intregul arsenal pentru ca miscarea sindicala sa fie decapitata si trimisa la colt.

Pe de alta parte, Marius Petcu afirma ca i-a fost clar ca este vorba de o inscenare judiciara care se va finaliza cu executia sa publica in momentul in care i-au fost refuzate toate probele in aparare.

"Nu vorbesc de omul Marius Petcu, ci de liderul sindical, pentru ca in felul acesta miscarea sindicala sa primeasca o lovitura cat mai dura. In mod cert este vorba despre intimidarea miscarii sindicale. Sindicatele nu au mai avut nicio reactie, nu s-au mai temut doar de pierderea locurilor de munca, ci se tem si de pierderea libertatii. Puterea actuala, evident deranjata de actiunile de protest, preocupata de anul electoral care va veni si care trebuie sa fie linistit, a folosit intregul arsenal pentru ca miscarea sindicala sa fie decapitata si trimisa la colt", a spus fostul lider sindical.

Marius Petcu a sustinut ca se va adresa Curtii de Apel Bucuresti si apoi Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde "ii place sa creada ca magistratii sunt cu mai multa experienta, cu mai mult discernamant si poate cu mai multa valoare".

Pe 21 aprilie 2011, Marius Petcu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada septembrie 2009-martie 2011, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas Romania, inculpatul Petcu a primit de la administratorul unei societati comerciale, denuntator in cauza, sume de bani totalizand aproximativ 1.400.000 lei, in schimbul atribuirii catre acea societate a unui contract de executie lucrari.

"Banii au fost primiti in mod repetat, cate 87.400 lei lunar, o rata reprezentand aproximativ 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate in cadrul contractului care avea ca obiect construirea 'Centrului de educatie, perfectionare si recreere - Snagov'. Pretul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA", arata DNA.

De asemenea, in 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, de la aceeasi persoana denuntatoare, posesia unui imobil situat in statiunea Predeal, in valoare de circa 535.000 lei.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, cele aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare", sustin procurorii.

Potrivit procurorilor, in 24 martie, Marius Petcu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie dupa ce a primit cu titlu de mita de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentand transele aferente lunilor ianuarie si februarie, insa o zi mai tarziu Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor de luare a masurii arestarii preventive pentru 29 de zile a inculpatului.

Ulterior, la 31 martie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatului Petcu.

Pe 20 iunie, el a fost eliberat din arest, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.