O inchisoare CIA ar fi functionat in Romania in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures numarul 4 din sectorul 1 al Capitalei, potrivit unei investigatii realizate de agentia americana Associated Press si televiziunea germana ARD, citata de Mediafax. Associated Press si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta, o emisiune in acest sens urmand sa fie difuzata joi de postul ARD.

Sediul ORNISSFoto: Google Street View

Spre deosebire de centrele din Lituania si Polonia, inchisoarea CIA din Romania nu s-a aflat intr-o zona izolata, ci "la vedere", in apropierea unui bulevard mare, pe o strada cu copaci si case, sustine agentia americana. Cladirea este folosita in prezent de Oficiul Registrului National al Informatiilor secrete de Stat (ORNISS). Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoarea si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP.

Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. "Nu, nu. Imposibi, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.

Sursele citate sustin ca suspectii inchisi in Romania erau privati de somn si aruncati in apa, in primele lor luni de detentie, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, potrivit unor oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului. Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA le-ar fi adus mancare Halal (conforma cu traditiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Fostii oficiali americani sustin ca deoarece era o cladire guvernamentala, aceasta furniza o acoperire excelenta. Inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita, deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.

Inchisoarea din Romania ar fi facut parte din reteaua supranumita "black sites" pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

HotNews.ro va prezinta articolul publicat luni in editia online a Sueddeutsche.de

"In inchisorile din Europa de Est, CIA a torturat, ani intregi, suspecti de terorism. Acum, agenti americani au dezvaluit adresa asezamantului din umbra din Romania: se afla in mijlocul capitalei Bucuresti - in pivnita unei institutii. CIA a retinut si torturat suspecti de terorism de rang inalt in tari est-europene.

In afara de Lituania si Polonia, s-a aflat mereu sub suspiciune si Romania. Acum, agenti americani au dezvaluit, pentru Sudeutsche si ARD (emisiunea Panorama), unde s-ar fi aflat asezamantului romanesc din umbra. La CIA, numele de cod al inchisorii era Bright Light.

Sediul ORNISS

Sediul ORNISS

Foto: Google Earth

Adresa era Strada Mures 4, in spatiul de lucru al ORNISS. ORNISS gestioneaza secretele militare ale regimului, in special cele care au legatura cu NATO. O sursa din cercurile serviciilor secrete americane a descris aspectul locului de detentie din Bucuresti. Reporterii au descoperit complexul de pe Strada Mures si l-au fotografiat. Ei au pus fotografiile in fata a trei surse din Washington. Toti trei au recunoscut locatia aflata langa o linie de cale ferata. Un fost om din CIA, care a vizitat locul de mai multe ori, si-a amintit de prima impresie: "Am mers foarte discret. Nu se intimpla sa iasa seful institutiei romanesti ca sa ma salute". O alta sursa a spus operatiunea din Bucuresti a fost una din cele mai importante ale sale.

Adjunctul sefului ORNISS a respins aceste acuzatii. La intrebarea daca ar fi ascuns suspecti islamici de terorism, adjunctul ORNISS, Adrian Camarasan a raspuns: "Aici? Nu".

Este neclar ce rol a avut pivnita din Strada Mures in reteaua inchisorilor secrete. Unul dintre cei detinuti a fi fost suspectul de teorism And al-Rahim al-Nashiri. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a lamurit in vara acestui an ca el a fost torturat in Polonia in 2002-2003 si apoi intre 2003 si 2006 s-ar fi aflat intr-o inchisoare secreta a CIA din Bucuresti. Parlamentarii au facut apel la SUA sa nu-l execute".