Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, a afirmat la RFI ca Europa nu va putea depasi actuala criza fara modificarea Tratatului de la Lisabona. Declaratia lui Pascu a venit in contextul in care sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se reunesc joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru Zona Euro. Va fi discutata si o propunere radicala venita din partea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care cere o disciplina bugetara mai stricta si modificarea rapida a tratatelor prin ajustari minore.

"Avem doua optiuni in fata noastra: ori mergem pe varianta franco-germana, in care va trebui sa trecem la modificarea tratatelor, si mie mi se pare ca va fi inevitabil sa facem lucrul acesta, ori mergem pe varianta dlui Rompuy, care nu necesita acest lucru, dar care probabil vrea sa compenseze faptul ca nu se vor face modificari la tratat printr-o duritate mai mare a masurilor propuse", a afirmat europarlamentarul roman.

Pe de alta parte, Pascu a spus ca Romania trebuie sa mearga pe mana tandemului Merkel - Sarkozy la summitul care incepe joi la Bruxelles si sa adere cat mai repede la Zona Euro. El dezaproba faptul ca aceasta chestiune de interes national a fost tinuta in afara dezbaterii publice in Romania: "La noi, lucrurile sunt tinute sub capac, de parca ar fi nu stiu ce secret".

"Romania trebuie sa mearga cu aceasta propunere franco-germana. Noi am facut greseala sa oprim motoarele imediat ce ne-am vazut inauntru (Uniunii Europene - n.red). Singura noastra sansa este sa ne punem ordine acasa pentru a putea sa indeplinim criteriile foarte dure de aderare la Zona Euro. Toata aceasta chestiune care este fundamentala pentru viitorul Europei si implicit pentru viitorul Romaniei a fost tinuta complet in afara dezbaterii publice in Romania.

Citeste mai multe pe www.rfi.ro.