Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a declarat miercuri la Bruxelles ca "progresul in discutiile pe tema scutului anti-racheta cu Rusia este mai lent decit ma astept". Rasmussen a mai spus ca spera ca NATO si Rusia sa ajunga la o intelegere pina la Summit-ul NATO din mai 2012. Secretarul general NATO a caracterizat potentialele contra-masuri anuntate de presedintele rus Dmitri Medvedev drept "bani aruncati pe fereastra".

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

"Ar fi bani aruncati pe fereastra investitia in contramasuri impotriva unui inamic artificial, care nu exista. Acesti bani ar putea fi investiti in beneficiul populatiei ruse", a spus Rasmussen la Bruxelles, intr-o declaratie de presa inaintea Consiliului Nord-Atlantic.

Rasmussen a mai spus ca la Consiliu se va discuta despre situatia din Afganistan si cea din Kosovo, doua dintre operatiunile majore in care sint implicate fortele NATO.

Reamintim ca joi va avea la Bruxelles si o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, unde scutul anti-racheta va fi subiect central de discutie. Rusia a spus in repetate rinduri ca vede acest scut drept o amenintare la adresa capacitatilor sale militare, in timp ce SUA si NATO au spus ca este vorba de protejarea teritoriului aliatilor NATO impotriva unor atacuri din Iran sau Coreea de Nord.