Directorul FBI, Robert S. Mueller, va avea miercuri, la Bucuresti, o intalnire cu seful SRI, George Maior, informeaza Mediafax.

Conform unui comunicat al SRI, Robert S. Mueller si George Maior vor face declaratii de presa, la sediul SRI. Despre durata vizitei sefului FBI in Romania sau despre alte intalniri ale acestuia la Bucuresti nu se face nicio referire.

Sefii FBI si SRI au avut mai multe intalniri in ultimii cinci ani, atat la Bucuresti, cat si la Washington.

In 14 noiembrie 2006, George Maior si Robert S. Mueller au discutat, la sediul SRI, despre cooperarea dintre cele doua organizatii pentru combaterea coruptiei, reducerea criminalitatii cibernetice si lupta impotriva crimei organizate si a terorismului. Conform unui comunicat al SRI de atunci, discutiile dintre cei doi oficiali au relevat faptul ca ofiteri SRI si FBI vor fi implicati in operatiuni comune, in special in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, iar cooperarea va continua si prin schimbul reciproc de informatii.

Tot atunci, directorul FBI a avut intalniri si cu premierul Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Monica Macovei.

La acea data, nu s-a facut public faptul ca directorul FBI ar fi avut la Bucuresti o intalnire si cu presedintele Traian Basescu.

Insa, conform dezvaluirilor facute de Wikileaks in 2011, reprezentantii Ambasadei SUA relateaza, intr-o telegrama clasificata "Secret" din 2006, vizita directorului FBI Robert Muller in Romania, notand ca la intalnirea cu acesta presedintele Traian Basescu ar fi spus ca si-ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca a CIA.

"Intr-o intalnire de 30 de minute cu presedintele Basescu, Muller si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea exceptionala in privinta aplicarii legii si faptul ca este pregatit pentru a aprofunda aceasta relatie pe mai departe. Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta a FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA. Muller a vorbit de importanta cooperarii in plan bilateral care este cea mai buna metoda pentru a dezvolta relatiile in domeniul aplicarii legii. Basescu l-a asigurat pe directorul FBI ca nivelul de coruptie din cadrul politiei romane a scazut si ca partea americana poate sa aiba incredere in partea romana. Directorul FBI a comentat ca SUA considera ca Romania a inceput combaterea coruptiei si ca trimiterea dupa gratii a catorva oficiali corupti ar imbunatati imaginea Romaniei", se relateaza in telegrama.

De asemenea, in document se mai noteaza ca presedintele Basescu a pledat pentru continuarea trainingurilor in domeniul aplicarii legii: "Presedintele Basescu a facut o pledoarie puternica pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicarii legii si pentru sustinerea imbunatatirii capabilitatilor, mai ales in fata amenintarilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii si judecatorii care lupta impotriva spalarii de bani. ᅡExperienta voastra este exceptional de buna si vrem sa transferati cat de mult se poateᅡ, a spus presedintele".

In ianuarie 2007, SRI anunta ca Maior face o vizita oficiala in SUA, in cursul careia urma sa aiba intalniri cu conducerea CIA si a FBI.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a facut o alta vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, in perioada 22-28 septembrie, avand intrevederi cu conducerea FBI si cu directorul CIA. George Maior a facut o vizita similara si in iunie 2011.

In mai 2010, Robert Mueller declara, intr-o conferinta desfasurata la San Francisco, ca FBI si Politia Romana arestasera in ultimul an si jumatate mai mult de 100 de romani implicati in fraude informatice, seful FBI spunand ca Romania este unul dintre cei mai buni parteneri ai politiei federale americane. El amintea ca FBI dispune de mai mult de 60 de birouri cu atasati in intreaga lume, dar si de agenti speciali detasati pe langa fortele de politie din Romania, Estonia sau Olanda.

De altfel, in octombrie 2009, o delegatie condusa de directorul Directiei de Criminalitate Informatica a FBI, Shawn Henry, a avut, la Bucuresti, intalniri cu seful Politiei Romane si cu procurorul general al Romaniei, dezvoltarea colaborarii in special in domeniul combaterii criminalitatii organizate fiind principala tema de discutii.

La randul sau, Laura Codruta Kovesi a avut o intalnire cu directorul FBI in cursul unei vizite pe care a facut-o in SUA, in aprilie 2009.