Senatul a respins propunerea legislativa care prevedea posibilitatea ca absolventii programelor de studii sau specializari neautorizate sau neacreditate sa sustina examene de licenta la o universitate acreditata, informeaza Mediafax. Senatul este camera decizionala, iar printre initiatorii proiectului de lege se numara senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) si Mihail Hardau (PDL). Potrivit acestei propuneri, absolventii care au parcurs programe de studii neautorizate sau neacreditate isi puteau recunoaste studiile daca treceau printr-un examen de selectie alcatuit din cinci probe, la finalul caruia se puteau inscrie la examenul de licenta.

Ce prevede proiectul de lege care a fost respins de Senat, camera decizionala:

  • absolventii programelor de studii/specializari organizate in forme de invatamant neautorizate sau neacreditate pot sa-si finalizeze studiile parcurgand un examen de selectie alcatuit din cinci probe
  • promovarea examenului de selectie ii da dreptul absolventului sa se inscrie la examenul de licenta
  • examenele de selectie si de licenta se sustin intr-o universitate acreditata pentru un domeniu si forma de invatamant din care face parte programul de studii/specializarea, alta decat universitatea in care absolventul a urmat studiile
  • Ministerul Educatiei elaboreaza o metodologie generala de desfasurare a examenului de selectie, iar universitatile metodologia proprie privind criteriile si procedurile de desfasurare

Descarca de aici proiectul de lege respins de Senat

Proiectul de lege respins de Senat a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 9 noiembrie 2010. Guvernul nu a sustinut adoptarea acestei propuneri legislative. In punctul de vedere al Executivului se arata ca aceasta propunere legislativa "conduce la ipoteza ca institutiile de invatamant superior pot sa scolarizeze si sa organizeze examene de licenta in afara legii".

"Nu putem vorbi despre calitatea de 'absolvent' in conditiile in care forma de invatamant si programul de studii/specializarea urmata de catre o persoana este in afara sistemului national de invatamant, implicit in afara legii", precizeaza Guvernul in punctul de vedere, care arata ca "se creeaza astfel premisele eludarii legii de catre universitati, respectiv se incurajeaza recunoasterea de catre institutiile statului a unei situatii nelegale de desfasurare a studiilor ca 'legala'".

Descarca de aici punctul de vedere al Guvernului

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor pe 9 noiembrie 2010, a primit apoi aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului, aviz favorabil din partea Comisiei pentru egalitatea de sanse si de la Comisia pentru invatamant, iar din februarie 2011 a fost inscris succesiv pe ordinea de zi a plenului Senatului. Marti, 6 decembrie, Senatul a respins acest proiect de lege, cu 62 de voturi "impotriva", 48 "pentru" si doua abtineri.

In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative sustin ca "rezultatele unor evaluari efectuate de MECTS in universitati acreditate au aratat existenta unor programe de studii care au functionat fara parcurgerea procesului de evaluare in vederea autorizarii".

"Consideram ca se impune o initiativa legislativa care sa ofere posibilitatea celor aflati in situatia de a fi urmat un program de studii/specializare organizate intr-o forma de invatamant neautorizata sau neacreditata sa isi finalizeze studiile prin participarea lor la un examen de selectie care sa le confere si dreptul de inscriere la examenul de licenta intr-o universitate acreditata, alta decat aceea in care au urmat respectivul program de studii/specializare", se arata in expunerea de motive.

Descarca de aici Expunerea de motive la initiativa legislativa

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret

Amintim ca in iulie 2009 Ministerul Educatiei anunta ca a eliminat "Spiru Haret" din lista institutiilor de invatamant acreditate. In iulie, Ministerul a dat publicitatii lista specializarilor acreditate din cadrul universitatii, anuntand si care sunt centrele ID nu exista baza legala de functionare. Ministrul Educatiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara ca se va redacta un proiect de ordonanta de urgenta, prin care cei care sunt inscrisi in formele de invatamant neacreditate sa poata sustine testarea la o universitate acreditata.

In august 2009, Ecaterina Andronescu anunta ca centrele teritoriale din tara si centrele de invatamant la distanta din strainatate de la "Spiru Haret" se desfiinteaza pana cand Universitatea va intra in legalitate, iar institutia de invatamant, inclusiv facultatile acreditate, vor fi monitorizate timp de 3 ani de Ministerul Educatiei. Tot in august, Guvernul a aprobat introducerea Universitatii "Spiru Haret" pe lista institutiilor de invatamant superior private, iar in octombrie 2009 Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea Universitatii "Spiru Haret" de a suspenda Hotararea de Guvern 943/2009. Concret, instanta a permis universitatii sa organizeze admitere, si nu doar pentru specialitatile acreditate si autorizate.

In expunerea de motive de la proiectul de lege respins marti la Senat si depus la Camera Deputatilor in 2010, initiatorii precizeaza, fara a nominaliza vreo universitate, ca "datele evaluarii efectuate de MECTS au pus in evidenta abateri de la standardele de asigurare a calitatii precum:

- organizarea unor programe de invatamant la distanta in centre neautorizate

- curriculum necorespunzator pentru forma de invatamant la distanta

- absenta elementelor specifice invatamantului la distamta privind activitatile didactice directe, absenta activitatilor de tip tutorial (…)".