Propunerea ca absolventii unor forme de invatamant neacreditate sa sustina licenta la universitati acreditate a fost respinsa de Senat

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 6 decembrie 2011, 19:21 Actualitate | Esenţial


Senatul a respins propunerea legislativa care prevedea posibilitatea ca absolventii programelor de studii sau specializari neautorizate sau neacreditate sa sustina examene de licenta la o universitate acreditata, informeaza Mediafax. Senatul este camera decizionala, iar printre initiatorii proiectului de lege se numara senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) si Mihail Hardau (PDL). Potrivit acestei propuneri, absolventii care au parcurs programe de studii neautorizate sau neacreditate isi puteau recunoaste studiile daca treceau printr-un examen de selectie alcatuit din cinci probe, la finalul caruia se puteau inscrie la examenul de licenta.    

Ce prevede proiectul de lege care a fost respins de Senat, camera decizionala:
 • absolventii programelor de studii/specializari organizate in forme de invatamant neautorizate sau neacreditate pot sa-si finalizeze studiile parcurgand un examen de selectie alcatuit din cinci probe
 • promovarea examenului de selectie ii da dreptul absolventului sa se inscrie la examenul de licenta
 • examenele de selectie si de licenta se sustin intr-o universitate acreditata pentru un domeniu si forma de invatamant din care face parte programul de studii/specializarea, alta decat universitatea in care absolventul a urmat studiile
 • Ministerul Educatiei elaboreaza o metodologie generala de desfasurare a examenului de selectie, iar universitatile metodologia proprie privind criteriile si procedurile de desfasurare
Descarca de aici proiectul de lege respins de Senat

Proiectul de lege respins de Senat a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 9 noiembrie 2010. Guvernul nu a sustinut adoptarea acestei propuneri legislative. In punctul de vedere al Executivului se arata ca aceasta propunere legislativa "conduce la ipoteza ca institutiile de invatamant superior pot sa scolarizeze si sa organizeze examene de licenta in afara legii".

"Nu putem vorbi despre calitatea de 'absolvent' in conditiile in care forma de invatamant si programul de studii/specializarea urmata de catre o persoana este in afara sistemului national de invatamant, implicit in afara legii", precizeaza Guvernul in punctul de vedere, care arata ca "se creeaza astfel premisele eludarii legii de catre universitati, respectiv se incurajeaza recunoasterea de catre institutiile statului a unei situatii nelegale de desfasurare a studiilor ca 'legala'".  

Descarca de aici punctul de vedere al Guvernului

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor pe 9 noiembrie 2010, a primit apoi aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului, aviz favorabil din partea Comisiei pentru egalitatea de sanse si de la Comisia pentru invatamant, iar din februarie 2011 a fost inscris succesiv pe ordinea de zi a plenului Senatului. Marti, 6 decembrie, Senatul a respins acest proiect de lege, cu 62 de voturi "impotriva", 48 "pentru" si doua abtineri.

In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative sustin ca "rezultatele unor evaluari efectuate de MECTS in universitati acreditate au aratat existenta unor programe de studii care au functionat fara parcurgerea procesului de evaluare in vederea autorizarii".

"Consideram ca se impune o initiativa legislativa care sa ofere posibilitatea celor aflati in situatia de a fi urmat un program de studii/specializare organizate intr-o forma de invatamant neautorizata sau neacreditata sa isi finalizeze studiile prin participarea lor la un examen de selectie care sa le confere si dreptul de inscriere la examenul de licenta intr-o universitate acreditata, alta decat aceea in care au urmat respectivul program de studii/specializare", se arata in expunerea de motive.  

Descarca de aici Expunerea de motive la initiativa legislativa

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret

Amintim ca in iulie 2009 Ministerul Educatiei anunta ca a eliminat "Spiru Haret" din lista institutiilor de invatamant acreditate. In iulie, Ministerul a dat publicitatii lista specializarilor acreditate din cadrul universitatii, anuntand si care sunt centrele ID nu exista baza legala de functionare. Ministrul Educatiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara ca se va redacta un proiect de ordonanta de urgenta, prin care cei care sunt inscrisi in formele de invatamant neacreditate sa poata sustine testarea la o universitate acreditata. 

In august 2009, Ecaterina Andronescu anunta ca centrele teritoriale din tara si centrele de invatamant la distanta din strainatate de la "Spiru Haret" se desfiinteaza pana cand Universitatea va intra in legalitate, iar institutia de invatamant, inclusiv facultatile acreditate, vor fi monitorizate timp de 3 ani de Ministerul Educatiei. Tot in august, Guvernul a aprobat introducerea Universitatii "Spiru Haret" pe lista institutiilor de invatamant superior private, iar in octombrie 2009 Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea Universitatii "Spiru Haret" de a suspenda Hotararea de Guvern 943/2009. Concret, instanta a permis universitatii sa organizeze admitere, si nu doar pentru specialitatile acreditate si autorizate.

In expunerea de motive de la proiectul de lege respins marti la Senat si depus la Camera Deputatilor in 2010, initiatorii precizeaza, fara a nominaliza vreo universitate, ca "datele evaluarii efectuate de MECTS au pus in evidenta abateri de la standardele de asigurare a calitatii precum:
- organizarea unor programe de invatamant la distanta in centre neautorizate
- curriculum necorespunzator pentru forma de invatamant la distanta
- absenta elementelor specifice invatamantului la distamta privind activitatile didactice directe, absenta activitatilor de tip tutorial (…)".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















1990 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  incalcarea constitutiei (Marţi, 6 decembrie 2011, 19:40)

  george [anonim]

  Dar cum este posibil oare ca in Romania, unii sa aplice legi retroactiv, incalcand astfel constitutia, iar noi toti romanii sa acceptam tacit asa ceva? Mergeti fratilor si dati in judecata statul roman, poate asa reusim sa ne facem intelesi.
 • +3 (7 voturi)    
  vreti sa scapati numai cu un examen? (Marţi, 6 decembrie 2011, 20:32)

  dan [anonim]

  Fratilor mergeti si voi la Politehnica nu la spiru si apoi faceti scandal. La universitatile de stat avem si noi prostii nostri nu mai avem nevoie de altii.
  • -1 (3 voturi)    
   examene suplimentare! (Marţi, 6 decembrie 2011, 22:43)

   Ariona [anonim] i-a raspuns lui dan

   Dar la Poli nu da si diploma de arhitect, doctor sau in drept...
 • +1 (5 voturi)    
  Suntem la casa de nebuni? Si doar banul conteaza? (Marţi, 6 decembrie 2011, 20:52)

  Stefan [anonim]

  Cad peste noi, valuri-valuri, tot felul de proiecte aiuritoare in domeniul educatiei, ca si cel recent respins de catre Senat. E o nebunie, daca ai ales sa urmezi un program fara autorizare si/sau acreditare, este ca si cum nu ai fi urmat niciodata oficial vreun fel de studii, clar! Incercam sa inventam porti si portite pe din dos, scurtaturi imorale, atunci cei care urmeaza calea normala, dreapta, sunt tampiti, nu ? Cum este posibil ca profesori universitari cu un nume sa se preteze la asemenea inventii derizorii si detestabile ? Atunci sa nu se mai ascunda dupa deget, sa se duca in Obor, sa vanda diplome la kilogram si cine apuca, apuca!
 • -1 (1 vot)    
  Facil (Marţi, 6 decembrie 2011, 21:32)

  Stefan [anonim]

  Ministerul s-a scos totdeauna din cauza mult prea facil si doar partial. Dar de "granzii" aburelii cu mari studii de ID, indivizi de care nu prea auzise nimeni in invatamantul superior si care au inselat atata lume, fortand echivalarea inscrierii pe niste liste si a schimbului unor E-mail-uri cu ani de invatatura adevarata, de aceste personaje de ce nu se leaga nimeni de 20 de ani? Sunt prea multi complici, cu voie sau fara voie ... Si acum unii incearca sa dreaga busuiocul cu legi care ar fi chiar mai ilicite decat sistemul de diplome pe banda rulanta "Care-ti dau, maa ?" Fiindca ar acoperi o hotie cu niste acte in regula.
 • +5 (5 voturi)    
  diplome fara munca (Marţi, 6 decembrie 2011, 21:45)

  Luca [anonim]

  Abramburica peste tot si cu mare tenacitate. Nu are decat un scop: distrugerea invatamantului in Romania. Programul de manuale adus in derizoriu si cu castigatori antestabiliti, scolile profesionale desfiintate ca tot nu e nevoie de forta de munca in Romania, initiative de genul facultate fara BAC, licenta fara scoala autorizata etc. Dna Andronescu nu are sef? Sau la asa cap asa caciula.
  • +1 (1 vot)    
   Stimate Luca! (Miercuri, 7 decembrie 2011, 7:03)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Luca

   Toate probleme pleaca dela ultima fraza ,mai bine zis intrebare! Daca seful ( or cui ,cai abramburica...sau oricine )este prost , subalternul la fel , si asteapta indicatile sefului, cum poate sa iasa un lucru bun? Dar daca subalternul este mai pregatit ,sil contrazice pe sef cu argumente va iesi cu precizie un lucru bun. Poate vei spune ""dar nu am cum sal contrazic pe SEFUL ,cam pierd locul de munca "". Este o conceptie gresita, fiind stapan pe cunostintele mele nu ma cramponezi de acel post langa un sef prost,ci caut un alt loc unde ma pot afirma si avansa !
 • -1 (1 vot)    
  corect (Miercuri, 7 decembrie 2011, 0:45)

  argoman [utilizator]

  Bravo FUNERIU!!!
  Nu te lasa la nemernicii care vor cu orice pret sa-si mentina buticurile de facut diplome de nulitati.
 • +1 (1 vot)    
  se elibereaza diplomele? (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:10)

  anonimul [anonim]

  Mai exact aceasta decizie inseamna ca vor fi eliberate si recunoscute diplomele celor care au promovat examenul de licenta in 2009 ?
 • 0 (0 voturi)    
  o tara de incapabili (Miercuri, 7 decembrie 2011, 15:42)

  un haretist [anonim]

  cum este posibil ca :
  1. sub nasul guvernului si implicit sub nasul ministerului de resort sa fiinteze astfel de programe? 2. cum este posibil sa fie initiata o OUG (10/2009) prin care sunt recunoscute studiile? - ca acum sa spuna ca de fapt nu ne recunosc aceste studii?? 3. cum este posibil ca ICCJ sa dea castig de cauza in 3 procese studentilor aflati in acesta situatie ingrata? iar acest ''guvern'' sa nu aibe cunostinta de acest aspect si sa ne faca o asemenea demonstratie de stupiditate prin ac. expunere de motive???? 4. cum este posibil ca Senatul Ro - adica statul roman - ACUM/AZI, sa nu-si recunoasca vina de a fi scapat invatamantul de sub control timp de 5 ani si sa dea vina tot pe bietul beneficiar al serviciilor educationale aflate pe piata - avand acceptul tacit al organelor abilitate ??? O TARA DE INCAPABILI...se pare ca doar Inalta Curte de Casatie mai are inca mintea la locul ei si a inteles exact bataia de joc la care au fost supusi cetatenii acestei penibile tari, conduse de <capete luminate> precum cel al abraburicai si alti colorati...RUSINE GUVERNULUI RO. PT. EXECRABILA EXPUNERE DE MOTIVE.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by