Primarul din Targu Mures Dorin Florea a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza sa supuna dezbaterii publice propunerea sa de creare a unui centru urban de mari dimensiuni, prin unirea municipiului cu opt unitati administrativ teritoriale limitrofe, transmite Agerpres.

"Voi propune acest proiect intitulat "8 + Targu Mures", pentru abordarea autoritatilor locale in vederea proiectarii orasului in etapa istorica urmatoare. O sa inaintam un proiect catre Consiliul Local, pentru a atrage in acest proiect universitati, sociologi, urbanisti, specialisti, dupa care il voi inainta consiliilor locale din 8 localitati din jurul Targu Muresului, pentru a promova strangerea intr-o unitate administrativa puternica. Avem ambitia de a aduce prosperitate in zonele din jur, iar Targu Muresul se va simti mai bine in competitia la nivel national", a declarat Dorin Florea.

Potrivit primarului, daca Targu Mures s-ar uni cu Sangeorgiu de Mures, Sancrai, Santana de Mures, Cristesti, Ungheni, Gheorghe Doja, Corunca si Livezeni, orasul ar ajunge la peste 200.000 de locuitori si isi va spori patrimonial areal de la 5.000 de hectare, la 29.000 de hectare.

Proiectul vizeaza uniformizarea infrastructurii rutiere si a serviciilor publice - alimentari cu apa, statii de colectare, de epurare-construirea de drumuri ocolitoare, si a unei sosele pe patru benzi care sa lege Aeroportul Transilvania de municipiul Reghin, dar si a doua poduri peste raul Mures.

"Acest lucru incumba, de la bun inceput, o decizie politica majora, adica cel putin conducerea UDMR ar trebui sa considere acest lucru ca unul dintre cele mai importante care trebuie facut pentru oras si judet. Ar permite abordarea urmatorului pas, reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, care oricum se va face. Trebuie sa decida si sa inceapa dialogul cu autoritatile locale unde au influenta si au oameni", a spus edilul.

Acesta a aratat ca localitatile care se vor uni cu Targu Mures isi vor pastra numele, iar timp de cinci ani locuitorii acestora nu vor fi afectati de cresterea taxelor si impozitelor sau de scumpirea transportului in comun.

"La Targu Mures nu mai am ce proiecte mari sa fac in interior, decat in exterior (...) In prima parte a lunii ianuarie vom lansa acest proiect, iar apoi vom incepe dialogul cu autoritatile locale. Nu poti sa nu tii cont de aceste date ale recensamantului, potrivit caruia populatia a scazut de la 151.000 la 129.000, dar datele nu sunt finale. Demararea lui se poate face in maximum 6 luni si poate fi realizabil pana la sfarsitul anului", a subliniat Florea.

Edilul a precizat ca decizia unificarii celor opt localitati cu Targu Mures va fi una exclusiv politica si a facut apel la liderii UDMR - care detin cinci din cele opt primarii - sa dea curs acestei initiative intrucat doar astfel orasul se mai poate dezvolta.