"Reducerea, in Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012 ar afecta buna functionare a acesteia", transmite Ministerul Justitiei intr-un comunicat de presa. Ministerul sustine ca reducerea bugetului ANI in cadrul dezbaterilor din Parlament ar urma sa se reflecte negativ in raportul pe Justitie al Comisiei Europene. "Reamintim faptul cunoscut ca Finlanda si Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, in continuare, pozitia fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", mai mentioneaza MJ.

  • Reactia MJ vine la o zi dupa ce comisiile juridice reunite din Parlament au dat un aviz negativ proiectului de buget al ANI si dupa ce parlamentarii UDMR au depus amendamente prin care doreau reducerea drastica a bugetului institutiei. 

Ministerul mentioneaza ca ANI reprezinta unul din pricipalele obiective cuprinse in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Vezi mai jos punctul de vedere al MJ:

  • Ministerul Justitiei isi exprima ingrijorarea fata de perspectiva reducerii bugetului Agentiei Nationale de Integritate (ANI), deschisa prin amendamentele formulate la proiectul Legii bugetului pe anul 2012.

  • ANI este nu numai un obiectiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ci o institutie menita sa garanteze buna exercitare a functiilor publice in Romania.

  • Reducerea, in Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012, ar afecta buna functionare a acesteia si ar transmite un semnal defavorabil partenerilor europeni privind sustenabilitatea politica pe termen lung a cadrului normativ de pastrare a integritatii in functiile publice si combatere a coruptiei.

  • La randul sau, acest semnal s-ar reflecta negativ in Raportul din luna februarie al Comisiei Europene pe Justitie, anuland eforturi sustinute cu rezultate in cadrul altor obiective din MCV, asa cum s-a intamplat in vara anului 2010 prin modificarea si slabirea legii ANI, dincolo de remediile cerute de Curtea Constitutionala.

  • Pe de alta parte, reamintim faptul cunoscut ca Finlanda si Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, in continuare, pozitia fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

  • Ministerul Justitiei va continua sa sprijine consolidarea institutionala a ANI si face un apel catre toti membrii Parlamentului, indiferent de apartenenta politica, sa demonstreze ca sprijinul ANI reprezinta nu numai o optiune institutionala, ci si o optiune privind valorile pe care societatea romaneasca doreste sa le imbratiseze si promoveze in viata publica si privata. (sursa: comunicat MJ)

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012. Senatorul Iulian Urban a explicat ca decizia comisiilor reunite nu este definitiva. Proiectul de buget al ANI urmeaza sa fie dezbatut si in comisiile de finante reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Vezidetalii aici