Catalin Predoiu despre proiectul de lege prin care Ministerul Justitiei poate porni actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor: Este compatibil atat cu independenta puterii judecatoresti, cat si cu independenta mecanismului disciplinar

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 6 decembrie 2011, 10:44 Actualitate | Esenţial

Catalin Predoiu
Foto: HotNews.ro
Ministerul Justitiei "isi manifesta preocuparea fata de respingerea, in plenul Camerei Deputatilor, a proiectului de lege" care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui ICCJ si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului semnat de ministrul Catalin Predoiu si remis HotNews.ro. Potrivit comunicatului, Ministerul "va sustine proiectul Legii raspunderii disciplinare in cadrul dezbaterilor din Senatul Romaniei, pentru adoptarea sa neintarziata, ca prim pas al instituirii unei raspunderi reale a magistratilor, deopotriva disciplinara si materiala".

"Ministerul Justitiei isi reafirma sustinerea pentru proiectul de Lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor, atat din punct de vedere al oportunitatii sale, cat si din punct de vedere al continutului normativ", se arata in comunicat.

Potrivit Ministerului, "profesia de magistrat are nevoie de un sistem disciplinar eficient, cel prezent fiind, in fapt, incapabil sa corecteze derapajele disciplinare".

In opinia ministrului Catalin Predoiu, proiectul Legii raspunderii disciplinare a magistratilor "contine solutii compatibile atat cu independenta puterii judecatoresti, cat si cu independenta reala a mecanismului disciplinar".

In plus, ministrul sustine ca "solutiile normative din cadrul proiectului se regasesc in dreptul comparat al unor state precum Franta, Germania, Cehia, Polonia, Italia si altele".

"Ministerul Justitiei va sustine proiectul Legii raspunderii disciplinare in cadrul dezbaterilor din Senatul Romaniei, pentru adoptarea sa neintarziata, ca prim pas al instituirii unei raspunderi reale a magistratilor, deopotriva disciplinara si materiala", se mai precizeaza in comunicat.

Proiectul de lege, respins luni de catre Camera Deputatilor

Camera Deputatilor, in calitate de prima camera sesizata, a respins, luni, proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Statutului procurorilor si judecatorilor si a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost respins, la vot final, in plenul Camerei Deputatilor cu 119 voturi pentru 91 impotriva si 7 abtineri, neobtinand, asa cum prevede Regulamentul pentru legile organice, 166 de voturi pentru, noteaza Agerpres.

Proiectul de lege va fi dezbatut si votat acum in Senat, in calitate de camera decizionala.

Proiectul pentru modificarea statutului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM introduce 8 abateri disciplinare suplimentare, cum sunt: nerespectarea deciziilor de recurs in interesul legii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorilor, motivarea in mod voit contrara rationamentului juridic, menita sa afecteze prestigiul justitiei.

Alte abateri disciplinare introduse se refera la manifestarile magistratilor care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, prestigiului justitiei, savarsita de magistrat in exercitiul functiunii sau in afara atributiilor de serviciu, lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti si ale actelor judiciare ale procurorilor, nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior date in scris, in conformitate cu legea.

Proiectul mai prevede infiintarea Inspectiei Judiciare ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.

Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un judecator se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau presedintele ICCJ, iar actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un procuror se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

Proiectul mai extinde si regimul sanctiunilor, astfel creste limita maxima pentru doua sanctiuni si este introdusa o noua sanctiune privind suspendarea din functie a magistratului pe o perioada de pana la 6 luni.

Legea dezbatuta in Plenul Camerei Deputatilor, fara raportul Comisiei Juridice

Initiativa legislativa a fost dezbatuta in plenul Camerei, desi nu a avut raport din partea Comisiei juridice, la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader.

Democrat-liberalul a spus ca PDL sustine acest proiect de lege, desi a admis ca mai trebuie modificat.

In schimb, deputatii Opozitiei, dar si fostul deputat PDL Daniel Oajdea, au criticat faptul ca se doreste continuarea dezbaterilor in lipsa raportului.

"Trebuie sa ai un raport in fata pentru ca este dovada clara a dezbaterilor parlamentare", a spus deputatul PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a criticat proiectul, sustinand ca acesta contine "notiuni nedefinite".

"Aceasta lege este corect sa fie adoptata, dar sa parcurga etapele prevazute de Regulamentul Camerei Deputatilor. Nu cred ca trebuie sa fortam adoptarea cu incalcarea Regulamentului", a adaugat Daniel Oajdea.

Magistratii din tara despre proiectul de lege: "Se impun proteste radicale"

Magistratii din adunarile generale de la nivelul instantelor din tara au anuntat in unanimitate ca nu sustin proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, arata o nota centralizatoare a CSM.

O mare parte din magistrati au si anuntat ca daca Ministerul Justitiei insista cu acest proiect de lege, atunci "se impun proteste radicale". Magistratii sustin ca proiectul de lege, in forma propusa de Ministerul Justitiei "afecteaza independenta actului de justitie" si "incalca principiul separarii puterilor in stat", lasand posibilitatea sicanarii magistratilor.

Magistratii din adunarile generale de la nivelul instantelor din tara au anuntat in unanimitate ca nu sustine forma propusa de Ministerul Justitiei, mare parte dintre magistrati optand mai degraba pentru forma cu amendamente propusa de CSM.

Referitor la introducerea conditiei "bunei reputatii" pe toata desfasurarea activitatii profesionale, magistratii au adoptat in marea lor majoritate o atitudine critica. Magistratii spun, totusi ca introducerea conditiei bunei reputatii este oportuna, dar ca aceasta trebuie definita in lege si trebuie sa priveasca strict comportamentul profesional al magistratului.


CSM: Este de neconceput ca reprezentantii altei puteri in stat sau ai politicului sa aiba posibilitatea de a se indrepta impotriva magistratilor

Plenul CSM-ului a avizat conditionat proiectul initiat de Ministerul Justitiei pe 27 septembrie. Hotararea plenului, aici.  CSM doreste eliminarea sau modificarea mai multor aspecte din proiectul guvernului, printre care eliminarea posibilitatii Ministerului Justitiei, Procurorului general si presedintelui ICCJ de a fi titularii actiunii disciplinare. CSM mai solicita si o definire clara a notiunii de "buna reputatie", acuzand modul larg in care aceasta sintagma poate fi interpretata.

"Trebuie subliniat faptul ca nu exista nicio alta situatie in care unui membru al uneia dintre puterile in stat i se recunoaste prin lege prerogativa promovarii actiunii disciplinare fata de o persoana ce reprezinta o alta putere. Este de neconceput ca reprezentantii altei puteri in stat sau ai politicului sa aiba posibilitatea de a se indrepta impotriva magistratilor si de a incerca sa-i influenteze potrivit scopurilor dorite prin folosirea subiectiva a actiunii disiciplinare", se arata scris in Hotararea CSM.

Potrivit legislatiei in vigoare, orice persoana poate sesiza CSM, direct sau prin conducatorii instantelor si parchetelor, iar CSM-ul este singura care poate sesiza mai departe Inspectia Judiciara pentru a porni cercetari disciplinare.

Obiectul sesizarii nu poate pune in discutie solutiile pronuntate prin hotararile judecatoresti, care sunt supuse cailor legale de atac.

De asemenea, masurile si solutiile adoptate de catre procuror (neinceperea urmaririi penale, clasare, scoatere de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale) sunt supuse controlului instantei competente sa judece cauza in fond, ca urmare a instituirii principiului independentei procurorului in masurile dispuse si solutiile adoptate (Legea nr. 304/2004, republicata).Citeste mai multe despre   1563 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Poate e o reforma prea radicala (Marţi, 6 decembrie 2011, 11:26)

  dan [anonim]

  Ar trebui:

  1. Toate hotararile judecatoresti sa fie publicate online in termen de maxim sapte zile de la pronuntare. La fel si justificarile hotararilor.

  2. In cazul in care pentru acelasi tip de infractiune, sunt decizii diferite, CSM sa fie OBLIGAT sa explice PUBLIC in TERMEN de o luna de ce sunt diferite!

  2. Raspunderea magistratilor in cazul in care CEDO le contrazice hotararile sa fie materiala si directa asupra averii lor.

  3. Cetatenii sa poata cere despagubiri materiale directe de la judecatori care au luat decizii favorabile infractorilor si datorita acestora acei infractori au continuat activitatea infractionala.

  4. Orice magistrat care a fost gasit incalcand legea sa fie dat afara in maxim doua luni, sa-si piarda pensia si toate avantajele.

  5. Cetatenii sau societatea civila care sunt revoltati de deciziile unor magistrati sa poata cere CSM cercetarea disciplinara a magistratului in TERMEN de maxim o luna. De ex. judecatori care dau inchisoare cu suspendare pentru crima sa fie cercetati disciplinar.

  6. Judecatorii care permit prelungirea proceselor de coruptie, accidente rutiere, crime , retelelor de interlopi, violuri mai mult de sase luni sa fie sanctionati mergand pana la eliminarea lor din sistemul judiciar.

  7. Judecatorii care decid lasarea in libertate a unui inculpat iar aceste fuge, comite orice infractiune sau este implicat in intimidarea martorilor, ascunderea probelor sa fie dat afara din sistem.

  8. Toate averile magistratilor care au comis orice infractiune sa fie confiscate.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version