Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe 6 decembrie pe Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Originar din Orientul Mijlociu, Sfantul Ierarh Nicolae a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintele sale moaste se afla inca din anul 1087 la Biserica "Sfantul Nicolae" din Bari, Italia, scrie agentia Basilica.

De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in amintirea lui fiind ridicate mii de biserici, iar chipul lui a fost pictat mai mult decat al oricarui alt sfant, cu exceptia Sfantei Fecioare Maria.

21 de "miracole" ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.

Sfantul Mare Ierarh Nicolae este un model de credinta. Sfantul Ierarh Nicolae este ocrotitorul copiilor si al familiei. In amintirea darniciei sale, luni noaptea, copii care au fost cuminti au primit cadouri.

Peste 800.000 de romani isi sarbatoresc, in ziua pomenirii Sfantului Nicolae, onomastica.