Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012. Senatorul Iulian Urban a explicat ca decizia comisiilor reunite nu este definitiva. Proiectul de buget al ANI urmeaza sa fie dezbatut si in comisiile de finante reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

  • Europarlamentarul PDL, Monica Macovei: Prin votul de astazi, USL vrea desfiintarea ANI. USL pune obstacole aderarii Romaniei la Schengen
  • Iulian Urban: Mi se pare pare un act de iresponsabilitate politica din partea celor de la UDMR

Senatorul Iulian Urban a explicat pentru Hotnews.ro ca, in comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, bugetul ANI a primit aviz negativ. Senatorul PDL a mentionat ca reprezentantii UDMR au propus mai multe amendamente prin care bugetul agentiei sa fie diminuat de la 42 la 13 milioane lei. Amendamentele au fost respinse in plenul comisiilor reunite. Astfel, proiectul de buget final urma sa contina alocarea initiala de 42 milioane lei pentru 2012 pentru ANI.

"La votul final s-au inregistrat cinci voturi pentru si 13 impotriva, ceea ce inseamna ca ANI a ramas fara buget. Pentru au votat reprezentantii PDL, iar impotriva proiectului de buget au votat reprezentantii UDMR si cei ai USL. Mi se pare un act de iresponsabilitate politica din partea celor de la UDMR si se plaseaza clar in afara intereselor Romaniei. Ar trebui sa se puna clar problema in Coalitie", a declarat Iulian Urban. La sedinta comisiilor reunite au fost prezenti, din partea UDMR, deputatul Mate Andrascercetat de ANI pentru conflict de interese si fostul ministru Cseke Attila. Ambii au votat impotriva adoptarii proiectului de buget care prevede o alocare de 42 milioane lei. Senatorul Urban a mai mentionat si ca au lipsit multi dintre deputatii PDL, membri ai Comisiei Juridice.

Proiectul de buget cu avizul negativ al comisiilor juridice urmeaza sa ajunga la comisiile reunite de finante din Parlament, iar apoi bugetul sa fie votat in plenul Parlamentului.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat ca votul pe bugetul ANI dat de USL dovedeste ca politicienii Uniunii doresc desfiintarea Agentiei. Vezi mai jos declaratia europarlamentarului PDL:

"Prin votul de astazi, USL vrea desfiintarea ANI. USL pune obstacole aderarii Romaniei la Schengen. USL arata ca este format din politicienii cu cele mai mari probleme de integritate si se tem de controalele ANI. Haideti sa vedem cati membri din aceste comisii au fost sau sunt cercetati de ANI, iar cei care sunt cercetati si au votat sunt in conflict de interese.

Votul celor de la UDMR este impotriva deciziei Guvernului din care Uniunea face parte si cer explicatii presedintelui acestuia, domnului Kelemen Hunor. Nu este prima incercare a unor parlamentari UDMR de a amputa sau desfiinta ANI, iar cei care procedeaza astfel sunt responsabili pentru criticile din rapoartele MCV si pentru obstacolele puse aderarii Romaniei la Schengen. Sper ca alegatorii care i-au votat astazi pe cei care au votat impotriva bugetului ANI sa nu-i mai voteze niciodata, pentru ca asa se curata clasa politica."

Deputatul Marton Arpad a propus un amendament la proiectul de buget al legii ANI prin care suma alocata institutiei ar fi urmat sa se diminueze cu 29 de milioane lei. Amendamentul prevedea ca ANI sa beneficieze de acelasi buget ca in anii precedenti, adica 13 milioane lei, in conditiile in care Guvernul a decis un buget de 42 milioane lei. Realocarea banilor a fost motivata de proiectul de informatizare si digitalizare a depunerii declaratiilor de avere. Amendamentul lui Marton Arpad prevedea ca o parte din suma de 29 milioane lei sa fie redirectionata Autoritatii Electorale (14 milioane lei), alta parte (15 milioane lei) urmand sa fie cheltuiti pentru microfilmarea arhivelor nationale.

Mate Andras a propus si ca "bugetul ANI pe anul 2012 poate fi utilizat în cotă de 5% până la recuperarea integrală a sumelor prevăzute în hotărârile judecătoreşti, pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat."

Potrivit Agerpres, bugetele altor noua institutii din domeniul Justitiei au fost avizate luni cu amendamente de Comisiile parlamentare juridice reunite.Este vorba despre bugetele pentru 2012 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Public si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.