Bugetul ANI - respins de USL si UDMR in comisiile juridice din Parlament. Marton Arpad a propus diminuarea fondurilor agentiei pentru ca banii sa fie folositi pentru microfilmarea arhivelor nationale

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 5 decembrie 2011, 15:36 Actualitate | Esenţial


Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012. Senatorul Iulian Urban a explicat ca decizia comisiilor reunite nu este definitiva. Proiectul de buget al ANI urmeaza sa fie dezbatut si in comisiile de finante reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.
 • Europarlamentarul PDL, Monica Macovei: Prin votul de astazi, USL vrea desfiintarea ANI. USL pune obstacole aderarii Romaniei la Schengen
 • Iulian Urban: Mi se pare pare un act de iresponsabilitate politica din partea celor de la UDMR
Senatorul Iulian Urban a explicat pentru Hotnews.ro ca, in comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, bugetul ANI a primit aviz negativ. Senatorul PDL a mentionat ca reprezentantii UDMR au propus mai multe amendamente prin care bugetul agentiei sa fie diminuat de la 42 la 13 milioane lei. Amendamentele au fost respinse in plenul comisiilor reunite. Astfel, proiectul de buget final urma sa contina alocarea initiala de 42 milioane lei pentru 2012 pentru ANI.

"La votul final s-au inregistrat cinci voturi pentru si 13 impotriva, ceea ce inseamna ca ANI a ramas fara buget. Pentru au votat reprezentantii PDL, iar impotriva proiectului de buget au votat reprezentantii UDMR si cei ai USL. Mi se pare un act de iresponsabilitate politica din partea celor de la UDMR si se plaseaza clar in afara intereselor Romaniei. Ar trebui sa se puna clar problema in Coalitie", a declarat Iulian Urban. La sedinta comisiilor reunite au fost prezenti, din partea UDMR, deputatul Mate Andras cercetat de ANI pentru conflict de interese si fostul ministru Cseke Attila. Ambii au votat impotriva adoptarii proiectului de buget care prevede o alocare de 42 milioane lei. Senatorul Urban a mai mentionat si ca au lipsit multi dintre deputatii PDL, membri ai Comisiei Juridice.

Proiectul de buget cu avizul negativ al comisiilor juridice urmeaza sa ajunga la comisiile reunite de finante din Parlament, iar apoi bugetul sa fie votat in plenul Parlamentului.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat ca votul pe bugetul ANI dat de USL dovedeste ca politicienii Uniunii doresc desfiintarea Agentiei. Vezi mai jos declaratia europarlamentarului PDL:

"Prin votul de astazi, USL vrea desfiintarea ANI. USL pune obstacole aderarii Romaniei la Schengen. USL arata ca este format din politicienii cu cele mai mari probleme de integritate si se tem de controalele ANI. Haideti sa vedem cati membri din aceste comisii au fost sau sunt cercetati de ANI, iar cei care sunt cercetati si au votat sunt in conflict de interese.

Votul celor de la UDMR este impotriva deciziei Guvernului din care Uniunea face parte si cer explicatii presedintelui acestuia, domnului Kelemen Hunor. Nu este prima incercare a unor parlamentari UDMR de a amputa sau desfiinta ANI, iar cei care procedeaza astfel sunt responsabili pentru criticile din rapoartele MCV si pentru obstacolele puse aderarii Romaniei la Schengen. Sper ca alegatorii care i-au votat astazi pe cei care au votat impotriva bugetului ANI sa nu-i mai voteze niciodata, pentru ca asa se curata clasa politica."

Deputatul Marton Arpad a propus un amendament la proiectul de buget al legii ANI prin care suma alocata institutiei ar fi urmat sa se diminueze cu 29 de milioane lei. Amendamentul prevedea ca ANI sa beneficieze de acelasi buget ca in anii precedenti, adica 13 milioane lei, in conditiile in care Guvernul a decis un buget de 42 milioane lei. Realocarea banilor a fost motivata de proiectul de informatizare si digitalizare a depunerii declaratiilor de avere. Amendamentul lui Marton Arpad prevedea ca o parte din suma de 29 milioane lei sa fie redirectionata Autoritatii Electorale (14 milioane lei), alta parte (15 milioane lei) urmand sa fie cheltuiti pentru microfilmarea arhivelor nationale.

Mate Andras a propus si ca "bugetul ANI pe anul 2012 poate fi utilizat în cotă de 5% până la recuperarea integrală a sumelor prevăzute în hotărârile judecătoreşti, pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat." 


Potrivit Agerpres, bugetele altor noua institutii din domeniul Justitiei au fost avizate luni cu amendamente de Comisiile parlamentare juridice reunite. Este vorba despre bugetele pentru 2012 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Public si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1656 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  A inceput reforma Justitiei in vizunea PSD (Luni, 5 decembrie 2011, 15:55)

  dan [anonim]

  Adica o desfiinteaza! Cel putin partea din Justitie care functioneaza si le face probleme coruptilor.

  Premiul special merge la PSD- aparatorul coruptilor din lumea intreaga!!
  • -11 (13 voturi)    
   daaa... (Luni, 5 decembrie 2011, 16:50)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui dan

   ....din cauza PSD e coruptie in timpul regimului PDL !
   Las-o ca macane :)
   • +4 (6 voturi)    
    justitia combate coruptia, nu partidele (Luni, 5 decembrie 2011, 17:54)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui mihai

    De-aia unii se zbat sa scape de dinozaurii comunisti pusi de 'Sanda' si sa le dea fonduri magistratilor tineri sa-si poata face treaba, iar altii le pun bete'n roate.
    Oricum, e clar ca si in PDL sunt multi care ar prefera sa scape de ANI. Altfel nu se explica votul de astazi... 5 vs 13? Chiar daca aia 2 de la UDMR votau 'pentru' tot era 7 vs 11. USL are majoritatea in comisia juridica?
 • -17 (25 voturi)    
  Doamna Macovei (Luni, 5 decembrie 2011, 15:58)

  Xu [anonim]

  Deveniti din ce in ce mai penibila. E pacat sa va stricati imaginea folosindu-va de mesaje demagogice a la vass. Nu de alta dar sunt oameni care inca va cred in stare sa faceti altceva decat politica, si anume sa indreptati clasa politica.

  Pe scurt, bugetul ANI de anul trecut a fost de 13 mil. Anul viitor (daca se mentine acest AVIZ) va fi tot de 13 mil. Cum se desfiinteaza ANI? Ce legatura are cu Schengen? Ce rezultate marcante a avut ANI? Care a fost eficienta acestei institutii? Merita bani suplimentari? Cu cat se va mari eficienta ei? Rezultatele ANI se vad mai departe in deciziile instantelor? Cati bani a recuperat ANI? De ce nu se face bugetul strans legat de acest factor de evaluare?

  Acestea sunt doar cateva intrebari pe care, un om normal, ar fi trebuit sa le adreseze, inainte de a spune ca cei care nu sunt de acord cu MARIREA bugetului vor de fapt sa desfiinteze aceasta institutie.

  Mesajul dumneavoastra nu poate fi calificat altfel decat penibil. Prin acest tip de mesaje propagandistice va alaturati hoardei de hoti de care v-ati detasat in trecut de atatea ori... Pacat.
  • +15 (21 voturi)    
   ... (Luni, 5 decembrie 2011, 16:21)

   lb [anonim] i-a raspuns lui Xu

   unii parlamentarii din comisia respectiva sunt cercetati de ANI.
   rezultatele comisiei au fost un numar de dosare trimise in justitie.
   legatura dintre ANI si Schengen e ca Olanda leaga aderarea noastra de rezultatele monitorizarii pe justitie.

   alte intrebari?
   • -6 (6 voturi)    
    a fost greu? (Luni, 5 decembrie 2011, 17:22)

    Xu [anonim] i-a raspuns lui lb

    Ehhh... vorbesti si tu vorbe si eviti subiectul.

    1. Tanti Macovei acuza USL ca vrea sa desfiinteze ANI. Doar pentru ca nu sunt de acord cu MARIREA bugetului nu inseamna ca se desfiinteaza ANI. In ce masura crezi ca se poate desfiinta ANI daca au EXACT acelasi buget ca anul trecut?

    2. Nu UNII parlamentari din acea COMISIE sunt achetati de ANI. UN parlamentar de la UDMR este!! UDMR face parte din coalitia de guvernare, respectiv din guvern.

    3. Este vorba despre un AVIZ, nu despre un vot in plen. Acest aviz este consultativ.

    4. Rezultatele ANI sunt aproape egale cu ZERO. Si poate nu din cauza lor, ci din alte cauze (gen restrictionarea derpturilor ANI propusa tot de unul de la udmr, frunda daca nu ma insel). Asta nu inseamna ca daca le dam mai multi bani o sa faca treaba mai buna. Mai degraba tanti Macovei ar fi trebuit sa urle atunci cand s-au restrictionat aceste drepturi. Daca tot vrea PDL sa arate buna credinta sa-si asume raspunderea pe o lege care da ANI puteri extinse.

    5. Legatura ANI - Schengen este cel putin fortata. Daca ar fi fost ANI marele cuceritor care baga toti coruptii din tara asta la parnaie puteam zice ceva, altfel e gargara. Pana una alta ANI, in majoritatea cazurilor, se autosesizeaza la informatii din presa.

    6 Alte intrebari gasesti in mesajul meu precedent, dar nu te obosi. Probabil nici daca ai avea informatiile necesare nu ai putea da un raspuns. Asta pentru ca ai anumite prejudecati, sa nu le numesc doctrine, care se observa cu ochiul liber

    Daca nu ai inteles substratul mesajului meu e pacat. Nu am treaba nici cu usl, nici cu macovei nici cu nimeni. Am treaba cu mesaje de propaganda pe care tanti Macovei evita sa le transmita in trecut. Stima mea pentru dansa venea exact din faptul ca nu vorbea la "comanda" asa cum pare in acest caz, ci spunea lucrurilor pe nume.
    • -1 (1 vot)    
     Dar poate ca informatizarea... (Luni, 5 decembrie 2011, 20:14)

     Florin J. [utilizator] i-a raspuns lui Xu

     si digitizarea declaratiilor astfel ca datele sa poata fi cautate si extrase automat, ar putea permite realizarea unor rapoarte exacte care sa poata fi coroborate cu date obtinute din bazele de date fiscale.
     La o asa mare cantitate de date o supraveghere eficienta doar in acest mod se poate face.

     Daca s-ar face digitizarea tuturor declaratiilor din 1990 si pana azi, poate ca se vor face si verificari retroactiv sau macar publicul va avea acces la aceste date si poate ca initiative private vor face ele cercetari care vor fi aratate in fata natiunii.

     Iar depunerea noilor declaratii se pot face de acum incolo cu un formular web securizat si cu semnare electronica de acasa sau birou.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu pot sa cred (Marţi, 6 decembrie 2011, 9:42)

      ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui Florin J.

      ca ai scris un post kilometric incercand sa ne faci sa credem ca tu nu te-ai prins ca "deputatul Mate Andras cercetat de ANI pentru conflict de interese" a propus digitizarea la misto'
  • +7 (11 voturi)    
   MAI CHINEZULE PSD-ist ! (Luni, 5 decembrie 2011, 16:27)

   gabriel anastasescu [anonim] i-a raspuns lui Xu

   Mai, voi duceti-va mai, in China unde, sunteti toti mici galbeni, corupti si psedei. L-ati vazut pe Nastase mai inalt si mai corupt, si l-ati si scos de la naftalina. Pai normal ca privind prin lentilele voastre, strimbe, cumparate pt. circul Ponta, Macovei pare penibila, pt. ca voi din China vedeti lumea cu tirtita in sus. Voi care strigati de trei ori pe minut hotii, uitati-va in spate sa vedeti cum va curg miliamele furate , din sin, din buzunare. Ca sa n-o mai lungim.."Bolsevicul tot bolsevic ramine, orice i-ai face.:
   -Daca nu furi cu mine , te bag la puscarie ! Cum iti permiti sa fii om cinstit?! Asta cu cinstea e numai pt. catei !

   Vai popor roman! Pe mina cui o sa incapeti. In ordine si in cunostinta de cauza.
   !
 • -4 (12 voturi)    
  Sa nu uite... (Luni, 5 decembrie 2011, 15:59)

  catalin_mattei [utilizator]

  Sa nu uite doamna Monica Macovei cat sprijin politic are din partea membrilor UNPR cu care prin 2005 , pe cand era ministru al justitiei, se razboia din cauza imoralitatii si mai ales coruptiei ce ii caracteriza pe acestia.. propun ca acei care vorbesc de curatenie sa aiba coloana vertebrala zdravana.. cat timp M Macovei este colega de arc guvernamental cu MIchi Spaga nu va fi departe de acesta ca si moralitate... cat despre UDMR si USL.. se astepta cineva la altceva?.. probabil ca USl oricum va vota impotriva la orice mai putin marirea bugetului Camerelor Parlamentului..
 • +12 (14 voturi)    
  Limba Coruptiei nu-i nici romana nici maghiara.... (Luni, 5 decembrie 2011, 15:59)

  jango cage [anonim]

  ...Coruptia vorbeste la fel in toate limbile !!!.......
  • +6 (8 voturi)    
   mda... (Luni, 5 decembrie 2011, 16:57)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui jango cage

   cat de mici sunt astia de la udmr

   dar ce afaceri au de le in asa hal frica de ANI
   cand incearca sa o desfinteze prin modificare legii ANI, acum ii taie fondurile

   UDMR are de ascuns cam multe!
 • +16 (20 voturi)    
  mda (Luni, 5 decembrie 2011, 16:04)

  eu [anonim]

  "La sedinta comisiilor reunite au fost prezenti, din partea UDMR, deputatul Mate Andras cercetat de ANI pentru conflict de interese"

  cascadorii rasului, numai in romania si in tarile africane e posibil asa ceva

  adica hotul sa stabileasca salariile politistilor

  esti cercetat de o institutie a statului, CULMEA pentru conflict de interese, si tu esti prezent atunci cand se stabileste bugetul aceleasi institutii care te cerceteaza....

  atata timp cat lupii sunt paznici la stana, cum naiba sa vedem condamnari definitive si confiscari de averi a celor care considera statul roman si bugetul ca si buzunarul propriu de unde se pot servi oricand si oricum
 • +8 (12 voturi)    
  Si daca facem cheta? (Luni, 5 decembrie 2011, 16:18)

  Analfabet [anonim]

  ce mai face udmr?
 • +8 (10 voturi)    
  nesimtire crasa (Luni, 5 decembrie 2011, 16:35)

  oana [anonim]

  Mi-e sila de personajele care fac parte din USL si UDMR. Era de asteptat ca ungurii sa voteze asa ceva pentru ca multi dintre ei sunt anchetati pt diferite delicte facute pe teritoriul Romaniei (taierea padurilor si altele). Mi se pare absurd ca am ajuns sa depindem de minoritari pentru a face reforma in tara noastra. Asta din cauza ca suntem un popor dezbinat care este preocupat mai mult de capra vecinului decat de treaba lui. Nici un partid nu este curat, iar toti is acopera reciproc magariile care le fac.
  • -4 (6 voturi)    
   Dar, (Luni, 5 decembrie 2011, 17:26)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui oana

   pai de ce iti este sila de UDMR si de USL dar ni si de PDL?.. ca nimeni nu ii obliga sa stea la masa puterii cu UDMR-ul.. nici macar cu oamenii din UNPR recunoscuti ca fiind usor santajabili.. pai atunci cand te faci frate cu UDMR-ul si PUNR-ul esti de aceasi rang cu ei.. deci.. mai vezi si tu cum sta cu sila asta cand faci sluji oranjine
 • +5 (5 voturi)    
  cu mana lor (Luni, 5 decembrie 2011, 17:04)

  am [anonim]

  Astia si-o fac cu mana lor. Pana la alegeri vor pierde toate avantajele pe care le aveau. Halal opozitie.
 • -4 (4 voturi)    
  de aia n-am intrat in Schengen?? (Luni, 5 decembrie 2011, 17:18)

  lasa-ne [anonim]

  nu stiam ca e tot vina USL.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by