Un cadru didactic din Liceul "Jean Monnet" a declarat, luni, in fata scolii, ca profesorii unitatii de invatamant nu sunt de acord cu decizia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti de a demite conducerea scolii si ca intentioneaza sa conteste, punct cu punct, neregulile identificate in Raportul Corpului de control al MECTS. Potrivit acesteia, elevele si profesorul implicati in scandalurile recente nu reprezinta liceul.

Principalele declaratii facute de profesoara din Liceul "Jean Monnet":

- Nu suntem de acord cu decizia luata in ceea ce priveste demiterea conducerii liceului. Suntem convinsi de verticalitatea, moralitatea si competenta directorilor.

- Ancheta facuta de Minister a urmarit sa gaseasca in acest lant al deciziilor un tap ispasitor.

- Decenta de care au dat dovada doamnele directoare, prin faptul ca nu au iesit cu declaratii ci au asteptat decizia Ministerului, a adus acest rezultat.

- Doamnele directoare nu sunt inregimentate politic ca sa aiba protectie de aceasta natura.

- Elevele in discutie nu reprezinta liceul, precum nici profesorul de sport, venit ca suplinitor. Nu l-am adus noi, nu este decizia scolii, cine l-a trimis aici ca suplinitor sa raspunda.

- Eu insami coordonez activitarea comisiei care monitorizeaza absentele; in perioada in care a avut loc excursia, am facut un raport in consiliul profesoral in care am ridicat problema absenteismului. Raportat la anii scolari trecuti si comparat cu alte licee cu care avem contact, numarul absentelor a scazut.

- Maine, elevii se organizeaza si vor aduce dovezi ale rezultatelor lor.

- Sanctiunea de exmatriculare se face conform regulamentului. Nu directiunea decide exmatricularea ci profesorii, prin vot. S-a decis scaderea notei la purtare, la 4, si asteptam rezultatul anchetei juridice. Decizia a fost luata dupa izbucnirea scandalului din cauza faptului ca absentele au aparut ca urmare a acestui scandal.

- Eu nu sunt membra a consiliului de administratie, insa nu cred in asemenea poveste [n.r. ancheta a constatat ca apar situatii in care cei care decid sunt diferiti de cei care participa la intrunirile consiliului]. Cei care semneaza isi asuma responsabilitate.

- Transferul elevei nu a fost aprobat la nivelul scolii, ci in alta parte.

- Madalina Pamfile, Oana Racovita nu sunt copiii crescuti de noi. Noi avem copii care acum sunt in clasa a XII-a, sau care sunt la facultati, acestia sunt reprezentativi pentru noi.

Amintim ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca, in urma prezentarii raportului Corpului de control al MECTS, conducerea Liceului "Jean Monnet" a fost demisa iar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va monitoriza timp de un an activitatea unitatii de invatamant.

Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul "Jean Monnet" din Capitala indica multiple nereguli, incepand cu registrele privind evidentele sedintelor Consiliului de administratie, unde apar situatii in care cei care decid sunt diferiti de cei care au participat la intrunire, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazeaza pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violentei, gestionarea situatiei de criza.

De asemenea, rezultatele controlului au aratat lipsa unei comisii si a unor strategii pentru reducerea abandonului si a absenteismului scolar, in conditiile in care elevii Liceului "Jean Monnet" au un numar mare de absente nemotivate, neexistand un plan pentru reducerea acestui fenomen.

Sedinte la care figurau unii profesori, dar semnau altii, sedinte validate fara cvorum, dosare de transfer ale elevilor incomplete, absente nesanctionate si nesemnalate parintilor, sunt alte nereguli constatate in urma controlului.

Mai mult, in unitatea de invatamant nu sunt cunoscute programele sociale specifice care debuteaza la inceput de an scolar, cum ar fi "Bani de liceu", ci se mentioneaza ca este vorba despre programul Euro200.