Parlamentul European a votat in edin a plenara de astazi, 01 decembrie 2011, acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regionala finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua masura UE se afla si Romania, alaturi de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia si Irlanda.

Practic, noul regulament adoptat prevede cre terea temporara cu 10 puncte procentuale a contribu iei europene in proiectele comunitare. "Daca pana acum cofinantarea Romaniei pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmand sa fie acoperiti de catre Uniunea Europeana. Este o masura care vine in ajutorul beneficiarilor si care doreste sa sprijine dezvoltarea regiunilor mai sarace si predispuse sa fie afectate in continuare de criza economica si financiara", a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

"Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, din care fac parte, a primit mandatul de a incheia negocierile cat mai rapid cu putinta, pentru a asigura eficienta deplina a majorarii contributiei europene si pentru a furniza imediat lichiditati statelor membre", a adaugat europarlamentarul roman.

Pentru a intra in vigoare, dupa ce a fost votat de Parlamentul European, prezentul Regulament va fi votat in Consiliul Uniunii Europene pe 6-7 decembrie.