Mai multi tineri maghiari au fost condusi joi la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Harghita, dupa ce au fost prinsi, la Miercurea Ciuc, cu pancarde pe care se aflau mesaje precum "Eu sunt aici maghiar" si "Fiecare sa se intoarca la mormintele stramosilor lor", transmite Agerpres. IJJ precizeaza ca mesajele contraveneau manifestarii dedicate Zilei Nationale a Romaniei. In acelasi timp, peste 200 de persoane au participat la o demonstratie a organizatiei "Noua Dreapta", unde au strigat: "Harghita-Covasna, pamant romanesc", "Limba romana-singura stapana" sau "Basarabia-pamant romanesc".

Marsul "Noii Drepte"Foto: Agerpres

Purtatorul de cuvant al IJJ Harghita, plt maj. Gheorghe Suciu, a declarat ca pe pancardele celor 15 tineri maghiari scria: "Eu sunt aici maghiar" si "Fiecare sa se intoarca la mormintele stramosilor lor". Mesajele erau inscriptionate in limba maghiara. Conform Legii 60, astfel de inscrisuri sunt interzise pentru a nu se produce tulburari ale ordinii si linistii publice.

Tinerii aveau asupra lor doua steaguri, unul de culoare neagra cu dunga rosie si steagul secuiesc.

Suciu a declarat ca la doi dintre tineri li s-au intocmit dosare penale pentru port de arma alba, dupa ce asupra lor s-au descoperit cutite, iar 14 dintre ei au fost sanctionati cu avertisment, in baza legii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Agerpres noteaza ca, pe de alta parte, peste 200 de persoane au participat la o demonstratie a organizatiei "Noua Dreapta", unde au strigat: "Harghita-Covasna, pamant romanesc", "Limba romana-singura stapana" sau "Basarabia-pamant romanesc". Manifestantii purtau o pancarda pe care scria "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizbil", dar si steaguri cu chipul lui Avram Iancu.

Jandarmii i-au tinut la distanta de membrii organizatiei "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate", care au incercat sa se apropie de ei.

Tinerii maghiari erau condusi de Laszlo Toroczkai, presedintele organizatiei din Ungaria, care a fost, in urma cu mai multi ani, persona non grata in Romania.

Tinerii maghiari au scandat "Noua Dreapta - carati-va" si "Suntem acasa".