România ocupă locul 75 în clasamentul Transparency International pe anul 2011 publicat joi privind percepţia corupţiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China şi coborand 6 pozitii fata de anul trecut. În 2010, România ocupa locul 69 în clasament, cu 3,7 puncte şi locul 25 între cele 27 de state membre UE, în urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) şi Grecia (3,5 puncte). În cadrul UE, România devansează şi în acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) şi Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte), potrivit Mediafax.

Potrivit clasamentului, la nivel global, România este la egalitate cu China, fiind devansată de Croaţia (locul 66 cu 4 puncte) şi Macedonia (locul 69, la egalitate cu Italia, cu 3,9 puncte), ambele ţări candidate la UE. Chiar înaintea României, pe locul 73, se află, la egalitate, Brazilia şi Tunisia, cu 3,8 puncte. republica Moldova se află pe locul 112, cu 2,9 puncte.

Somalia şi Coreea de Nord ocupă împreună locul 182, ultima poziţie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte ţări, cu 1 punct.

La celălalt capăt al clasamentului, Noua Zeelandă ocupă primul loc, cu 9,5 puncte, devansând trei ţări nordice, şi anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) şi Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2).

Aproximativ două treimi dintre cele 182 de ţări ale acestui clasament au note mai mici de 5, ceea ce arată, potrivit organizaţiei neguvernamentale, că mai sunt multe de făcut în cadrul luptei împotriva corupţiei.

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă doar percepţia corupţiei, Transparency International se bazează pe date colectate prin 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), băncile asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.

  • Transparency International: Corupţia adânceşte criza datoriilor

Potrivit raportului Transparency International, coruptia adânceşte criza datoriilor în Europa, documentul insistand asupra poziţiei ocupate de Italia şi Grecia în raportul său anual publicat joi.

Potrivit organizaţiei, dificultăţile economice cu care se confruntă zona euro sunt "în parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate corupţia şi evaziunea fiscală, care figurează între cauzele principale ale crizei", se arată în raport.

Potrivit indicelui său, pe o scară de la 0 (nivelul corupţiei percepute ca cea mai puternică) la 10, Italia obţine nota 3,9, iar Grecia 3,4. Astfel Italia se situează pe locul 69, iar Grecia pe poziţia 80, în clasamentul stabilit de Transparency International asupra unui număr de 182 de ţări.

Franţa şi Germania, în care mulţi îşi pun speranţa rezolvării problemelor zonei euro, se clasează pe poziţiile 25 şi, respectiv, 14.

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă doar percepţia corupţiei, ONG-ul se bazează pe date colectate prin 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), băncile asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.