Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat, miercuri, ca CJ a actionat in instanta Guvernul si alte institutii si solicita comunicarea rezultatelor finale ale recensamantului populatiei desfasurat la sfarsitul lunii octombrie, pentru a se putea valida sau invalida referendumul cu privire la desfiintarea judetului, organizat pe 6 noiembrie, transmite Agerpres.

"Am inregistrat astazi (n.r. - 30 noiembrie) la Curtea de Apel Constanta cererea de chemare in judecata a Guvernului Romaniei, Ministerului Administratiei si Internelor, Institutului National de Statistica (INS), Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, prin care solicitam instantei obligarea paratilor la comunicarea rezultatelor finale ale recensamantului populatiei desfasurat in perioada 20-28 octombrie cu privire la numarul total de persoane recenzate, cu drept de vot, la nivelul judetului Constanta'', a declarat, intr-o conferinta de presa, reprezentantul CJ Constanta.

Potrivit acestuia, gestul reprezentantilor INS de a nu se prezenta la Biroul Electoral Judetean in ziua desfasurarii referendumului a avut la baza ''ordinul politic'' in acest sens pe care statisticienii l-ar fi primit de la prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, iar, dupa referendum, INS nu a raspuns solicitarii BEJ de a furniza anumite cifre statistice solicitate.

CJ Constanta a organizat pe 6 noiembrie 2011 un referendum pentru consultarea populatiei cu privire la desfiintarea judetului, primul de acest gen desfasurat la nivel national. Rezultatul referendumului a fost de aproape 44%, in conditiile in care pentru validarea scrutinului ar fi fost nevoie ca 50% plus unu dintre cetatenii cu drept de vot sa se prezinte la urne. Aproape 98% dintre constantenii care au mers la urne au votat impotriva desfiintarii judetului Constanta.

Dupa referendum, Nicusor Constantinescu, a declarat ca acesta va fi validat sau nu va fi validat, dupa ce se va tine cont de numarul real al persoanelor cu drept de vot, conform recensamantului populatiei derulat luna trecuta la nivel national. Datele respective au fost solicitate de BEJ reprezentantilor INS, insa comunicarea respectiva nu a fost facuta, precizandu-se ca de datele respective se va putea tine cont din 2012.

Potrivit presedintelui CJ Constanta, procentul de 50% plus unu necesar validarii referendumului ar putea fi obtinut tinand cont ca numarul populatiei judetului Constanta, inregistrat la ultimul recensamant, a scazut.