Curtea Constitutionala se va pronunta pe 14 decembrie privind o sesizare de neconstitutionalitate referitoare la legea cainilor fara stapan, se arata intr-un comunicat al Asociatiei "Cutu, cutu", citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sesizarea de neconstitutionalitate a fost formulata pe 25 noiembrie de un numar de 70 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat si 54 de deputati ai Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.

"Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizare.

Conform sesizarii, problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este "principala problema a legii", eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu.

Documentul releva ca eutanasierea este contrara principiilor si prevederilor Declaratiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamata la Paris, in 1978.

"Legea adoptata nu face referire la legislatia de protectie a animalelor, nu include niciun principiu de protectie si asigurare a respectarii drepturilor animalelor si, in general, prevederile de protectie a drepturilor acestora sunt minime", afirma sursa citata.

Sesizarea semnaleaza ca eutanasierea trebuie sa ramana o masura exceptionala, care se dispune in conditii exceptionale, fiind incurajata solutia viabila a "reducerii reproductiei neplanificate a cainilor", prin sterilizarea acestora.

"Eutanasierea este totdeauna individuala si nu colectiva. Nu pot decide comunitatile, oricat de legitim si democratic ar parea, eutanasierea cainilor fara stapan", se arata in documentul mentionat.