Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca, in opinia sa, un sistem juridic cu doar doua grade de jurisdictie ar putea fi mai eficient decat cel actual, cu trei grade de jurisdictie.

Victor PontaFoto: Agerpres
  • Vezi atasat proiectul USL pentru justitie, lansat in dezbatere publica

El s-a pronuntat, la Cluj Napoca, unde Uniunea Social Liberala lanseaza documentul politic intitulat "Angajament pentru Romania", pentru doar 8 Curti de Apel, nu 15, cate exista in prezent.

"Putem sa avem curajul sa avem 8 Curti de apel cate regiuni de dezvoltare exista si toate procesele sa se opreasca practic la Curtile de apel, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ramana doar sa rezolve conflictele si sa dea o indrumare. Ar putea fi eficient acest sistem, daca vrem sa fie eficient", a sustinut Ponta, care a afirmat ca in Romania "avem suficient timp si suficienti judecatori".

In opinia sa, Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sa se ocupe doar de procesele complexe si a sustinut ca, "daca aducem ICCJ la ce trebuie sa fie cu adevarat aceasta curte suprema", dispare batalia politica din jurul numirii judecatorilor la aceasta instanta.

El a spus ca este necesara si o dezbatere legata de rolul si functionarea Curtii Constitutionale, unde, in prezent, "cine e la putere numeste niste politruci".

"Curtea Constitutionala (CC) - citez din clasici in viata - este uneori o curte foarte responsabila, alteori este o curte de penibili. Ar trebui cei 9 judecatori de la CC decat dintre judecatorii de la ICCJ. Sa nu imi mai caut eu 3 prieteni pentru ca sunt la putere pe care sa ii numesc," a mai spus liderul USL.