"Mai devreme, mai tarziu, intr-o etapa, in doua etape, Schengen va veni. Diplomatia noastra lucreaza in acest sens. Cred ca, pana la urma, toate statele europene, chiar si cele care mai refuza au inteles ca de fapt suntem complet indreptatiti sa intram acolo si, mai presus de toate, cred ca au inteles ca ar fi un aport pozitiv al Romaniei la Spatiul Schengen", a declarat marti, la RFI Romania, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

În aşteptarea raportului din februarie pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, o echipă a Comisiei Europene s-a aflat recent în misiune în România timp de o săptămână. Cătălin Predoiu a aratat că ministerul pe care îl conduce este în grafic cu programul legislativ, o miză importantă pentru aderarea la Spaţiul Schengen, din perspectiva Finlandei, dar şi a Olandei. "Conjunctura politică de la Haga" spune ministrul "este explicaţia încăpăţânării acesteia de a ţine România şi Bulgaria în afara Schengen".

Ministrul Justitiei a subliniat faptul ca Raportul MCV intermediar din februarie este mai important decât cele de până acum, in conditiile in care în vară "urmează un raport care va avea şi o componentă de evaluare pe toţi cei cinci ani de zile, va fi important şi din perspectiva unor mize externe. Finlanda a făcut referire expresă la raportul MCV din februarie ca un argument care ar putea conduce la schimbarea poziţiei în dosarul Schengen, nu mai vorbim de Olanda, a cărei poziţie este deja arhicunoscută. Deci, eu sper ca, până la raportul din februarie, instituţiile care mai sunt în urmă cu agenda să accelereze. Nu vreau să spun mai mult."

Catalin Predoiu, care a discutat direct cu oficialii olandezi, mai spune ca "Haga prezintă o conjunctură politică internă de-a dreptul imposibilă în acest moment”: "Este unfair ca România să plătească pentru această conjunctură politică internă este altă discuţie. Aşteptăm să se ridice nivelul de înţelegere în abordarea acestei probleme. În orice caz, spre aderare sunt demersuri care nu se văd, demersuri despre care nu se poate vorbi neapărat, la radio sau la televizor, care nu comportă discuţii publice, tocmai pentru a le asigura o anumită eficienţă. Vă asigur că se lucrează destul de intens."