Senatul a adoptat tacit, marti, o initiativa legislativa care prevede ca ziua de 30 noiembrie, in care este sarbatorit Sfantul Andrei, sa fie declarata zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, anunta Mediafax. Propunerea legislativa pentru completarea Legii 53/2003 - Codul muncii a fost initiata de deputatul Mircia Giurgiu si de senatorii Emilian Francu si Liviu Titus Pasca. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.

Semnatarii proiectului arata, in expunerea de motive, ca declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala ar fi un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol, "a innobilat fiinta nationala a romanilor", acesta formand in Dobrogea primele comunitati crestine si fiind considerat de Biserica Ortodoxa Romana patronul spiritual al romanilor.

Cei trei parlamentari precizeaza ca in Romania exista in acest moment unsprezece zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica - 1-2 ianuarie, 25-26 decembrie, 1 mai, Adormirea Maicii Domnului, prima si a doua zi de Pasti, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Rusalii. Acestia subliniaza ca Romania se numara printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare.

Comisia pentru munca din Senat a intocmit un raport de respingere a initiativei, majoritatea membrilor comisiei apreciind ca diminuarea zilelor lucratoare dintr-un an calendaristic ar determina presiuni asupra bugetului de stat. Termenul de adoptare tacita a acestui proiect a fost miercuri, 23 noiembrie.