Ministerul Transportului a publicat un nou clip video filmat din avion cu autostrada Arad - Timisoara asa cum arata ea cu aproape jumatate de luna inainte de termenul dat de autoritati pentru finalizare. In inregistrarea video realizata pe 24 noiembrie se vede care este stadiul actual al lucrarilor la acest tronson de autostrada care, toretic, dupa spusele autoritatilor, ar trebui sa fie finalizata si data spre folosire la sfarsitul acestui an, in jurul datei de 15 decembrie.

Autostrada Arad - Timisoara, 24 noiembrieFoto: Captura YouTube

Inregistrarea video incepe de la capatul autostrazii dinspre Timisoara (de unde se va continua cu autostrada Timisoara-Lugoj) si se continua spre Arad si peste centura Aradului.

Potrivit Ministerului Transporturilor, in prezent se lucreaza la hidroizolatia a doua dintre podurile de pe traseu si la rampele de pasaj la un al treilea pod.

Din informatiile de la MT, in acest moment se lucreaza intens la montarea parapetilor si a semnalizarilor. In plus, s-a inceput deja aplicarea marcajelor orizontale. In ceea ce priveste parapetii mediani, acestia mai urmeaza a fi montati pe o distanta de 25 de kilometri, in timp ce parapetii laterali sunt de montat pe toata lungimea autostrazii.

Termenul de finalizare pentru tronsonul de autostrada in cauza pe care autoritatile l-au tot prezentat in repetate randuri este 15 decembrie, adica peste 28 de zile. Ramane de vazut daca autostrada va fi gata in intregime pana atunci sau inaugurarea ei va fi amanata pentru anul 2012.

O alta posibilitate pentru autoritati ar putea fi inaugurarea partiala a tronsonului. O miscare cu care autoritatile ne-a obisnuit dupa ce in vara acestui an tronsonul de autostrada A2 Murfatlar-Constanta a fost data in folosinta pe jumatate, doar pe un sens, inaugurarea totala petrecandu-se abia la finele lunii septembrie.

Potrivit Ministerului, filmarile din avion cu diverse portiuni de autostrada sunt realizate de catre Aeroclubul roman, in timpul antrenamentelor. "Ca sa nu se agite nimeni ulterior, filmuletele sunt facute de Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament", a declarat ministrul Anca Boagiu in fata parlamentarilor in timpul dezbaterilor pe o motiune simpla impotriva sa depusa de catre opozitie.

Costul estimat al autostrazii este de 483 milioane lei. Lucrarile au inceput in ianuarie 2009 si termenul de finalizare a fost fixat pentru finalul anului 2011.

Tronsonul Arad-Timisoara (32,2 km), care face parte din Coridorul IV Pan-european, este planificat sa fie deschis traficului in 2011, insa finalizarea tuturor lucrarilor va avea loc abia in vara lui 2012. De asemenea, din centura Aradului care este construita in regim de autostrada, vor fi finalizati 10 km din 12,25 km. Constructorii tronsonului Arad-Timisoara sunt FCC Construccion si Astaldi.

Datele tehnice ale autostrazii Arad-Timisoara:

Lungime (km): 32.25 km

Finantare: Banca Europeana de Investitii, Guvernul Romaniei, Fond de coeziune

Valoarea estimata a proiectului: 482.920.350,22 Lei (faraTVA) echivalentul a 135.43 M Euro (Rata de schimb: 3.5656 lei / Euro)

Proiectant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Consultant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Constructor: JV FCC Construccion / ASTALDI SpA

Lucrari de arta: 11 poduri si pasaje ale autostrazii, 14 pasaje peste autostrada, 1 nod rutier, 1 spatiu de serviciii, 1 centru de intretinere si coordonare

Termen incepere: 26 ianuarie 2009

Termen estimat: finalizare 2011

Perioada garantie: 24 luni de la termenul de finalizare a lucrarilor

Stadiul actual: Poduri si pasaje in curs de executie infrastructura si suprastructura - 30 de poduri finalizate si 3 podete in executie, 13 situri arheologice descarcate de sarcini si 1 sit arheologic in curs de descarcare de sarcini

(sursa Compania Nationala de Autostrazi)