Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, luni, ca administratia locala risca sa i se blocheze conturile si sa fie executata silit, in urma unei sentinte judecatoresti date in favoarea unui investitor italian, transmite Agerpres.

"Primaria Constanta risca sa aiba conturile blocate. Acum, trebuie sa disponibilizam 1,3 milioane de euro pentru a plati cautiunea ca sa nu ne blocheze si sa ne execute primaria pentru 13 milioane de euro. Sentinta a dat-o o doamna judecator care a respins pe banda toate argumentele noastre din procesul de executare cu Fin.Co.Ge.Ro. Aceasta executare se face pe baza unei facturi proforme. Discutam de plata banului public acceptata de un judecator, pe o factura proforma, fara situatie de lucrari, fara devize, fara urmarirea lucrarilor, fara cantitati de materiale, fara nimic", a afirmat Radu Mazare, la finalul unei sedinte a Consiliului Local Municipal.

Primarului Constantei a spus ca este "intrigat" de "usurinta" cu care judecatoarea a luat decizia respectiva, in conditiile in care instanta a respins toate expertizele solicitate de Consiliul Local in litigiul cu investitorul italian, "punand in pericol viata unui intreg oras".

In sedinta CLM, consilierii au decis ca, pe langa plata cautiunii, sa sesizeze Curtea de Conturi si alte institutii abilitate pentru a verifica legalitatea actelor financiar-contabile prezentate de Fin.Co.Ge.Ro in instanta.

Conform lui Radu Mazare, firma italiana a obtinut doua sentinte de executare silita a Primariei Constanta, "sentinte ce pot fi oprite depunand cautiunea de 10% si cerand suspendarea executarii", urmand ca administratia locala "sa se mai judece pe fond", tinand cont ca investitorul a cerut atat executarea conturilor, cat si a bunurilor din patrimoniul municipalitatii.

Litigiul intre municipalitate si Fin.Co.Ge.Ro este ca urmare a unui contract privind construirea unui cartier de locuinte incheiat in urma cu peste 10 ani de fostul primar al Constantei, Gheorghe Mihaiesi, inainte ca acestuia sa-i expire mandatul, contract contestat de administratia Mazare.

Radu Mazare a declarat ca instanta a stabilit ca municipalitatea trebuie sa investeasca in infrastructura respectivului cartier de locuinte, conform contractului initial, bani de care nu dispune. Ulterior, administratia locala a gasit, conform primarului Constantei, solutia "de compromis" de a-i vinde investitorului terenul, aflat in concesiune si pe care a construit, cu suma pe care primaria ar fi fost obligata s-o investeasca in infrastructura, hotarare ce a fost atacata in contencios administrativ de catre prefect, ca fiind ilegala. Firma italiana, care a facut investitii in infrastructura din fonduri proprii, a continuat prin instanta de judecata sa recupereze din bugetul local banii cheltuiti, obtinand in prezent sentinte de executare silita impotriva primariei.