Comisia de administratie publica de pe langa Camera Deputatilor a votat luni mentinerea articolului care interzice construirea pe spatiile verzi in Ordonanta 114/2007 si in Legea spatiilor verzi. Exceptie de la aceasta prevedere fac doar lucrarile de utilitate publica.

Pe 11 mai 2010 aceeasi comisie, la propunerea deputatilor Vasile Gherasim si Sulfina Barbu, a votat scoaterea articolului care prevedea interzicerea construirii pe spatiile verzi, dand astfel frau liber la betonarea a zeci de hectare de parcuri si paduri.

"Raportul comisiei de anul trecut care propunea votarea ordonantei fara articolul care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi a fost retrimis pentru reevaluare inapoi la comisia noastra. I-am convins pe colegii mei ca fara acest articol zeci de hectare de parcuri si paduri vor fi distruse. Astazi s-a votat mentinerea Articolului 71 atat in legea spatiilor verzi cat si in Ordonanta 114/2007", a declarat pentru HotNews.ro deputata Lucia Varga (PNL), membra in comisia pentru administratie.

In plus, Varga a propus introducerea in Legea spatiilor verzi a unui articol prin care 10% din suprafata parcurilor necesara construirii de alei si locuri de joaca in parcuri sa fie folosita o singura data, astfel ca in final doar acest procent din parc sa fie destinat amenajarilor utilitare.

"Pana acum, legea spunea ca se pot construi alei si locuri de joaca pe 10% din suprafata, insa nu specifica sa se intample o singura data. Si anul acesta sa zicem construiam pe 10% alei, anul viitor mai construiai pe inca 10% locuri de joaca etc., suprafata de spatiu verde fiind mult diminuata", a explicat Varga.

Si acest amendament a fost introdus in cele doua acte normative.

Ordonanta 114/2007, Legea spatiilor verzi, in forma propusa de Comisie, vor intra in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi votate peste 2 saptamani.