Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2011, 17:45 Actualitate | Esenţial


Elena Udrea in studioul HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
De ce spune ministrul dezvoltarii si turismului ca nu-i ajung banii pe anul viitor desi bugetul pe 2012 a crescut fata de cel pe 2011? Care este situatia absorbtiei fondurilor europene, cum s-au rezolvat negocierile la Bruxelles si problemele aparute in unele Consilii Judetene? Cat de afectat este PDL de scandalurile de coruptie care au lovit partidul? Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.


Citeste mai multe despre   
4035 vizualizari

 • fondurile POR (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:00)

  Marian Predescu [anonim]

  Cum explicati diferentele majore intre amenzile ANRMAP aplicate consiliilor judetene Teleorman, Ilfov si Buzau (judete unde si Comsiaia Europeana a constat nereguli si pentru care au fost suspendate platile in cadrul POR) si corectiile aplicate de dvs. in final pentru aceste judete?

  Sigur ca cele doua proceduri sunt distincte dar argumentatia ca deciziile de corectie ale ministerului se bazeaza pe alte verificari si ca nu tin de investigatiile ANRMAP nu se sustin deoarece ANRMAP este organismul abilitata sa determine daca procedurile de achizitii publice au fost incalcate iar acesta istitutie a determinat ca au fost gasite incalcari grave.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:02)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Predescu

   Ieri tocmai a avut loc o discutie tehnica la Bruxelles in care reprezentantii Comisiei Europene au reafirmat totala incredere in capacitatea AM de a controla implementarea fondurilor UE. In concluzie, au propus sa se retraga dreptul ANRMAP de a verifica in procedura ex-post (deci dupa licitatie) implementarea proiectelor, lasand in competenta totala a AMPOR acest control. ANRMAP are atributii pe legislatia interna a achizitiilor care nu este recunoscuta de Comisia Europeana in totalitate. Spre exemplu: in cazul CJ Ilfov, unde Comisia Europeana a sesizat neregularitati la licitatie in sensul folosirii unei proceduri scurte, CJ Ilfov ne-a prezentat noua un aviz al ANRMAP prin care i s-a permis derularea acelei proceduri. Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei Europene nu recunosc avizul ANRMAP si ne cer in continuare sa sanctionam CJ Ilfov. ANRMAP, din declaratia data de reprezentantii sai, rezulta ca au verificat respectivele CJ pe aspecte care tin de legislatia interna si care nu sunt avute in vedere sau nu intereseaza legislatia europeana, de aceea apar diferente.
 • fara responsabilitate? (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:02)

  Ionel Preotu [anonim]

  Au trecut sase luni de la decizia Comsiei Europene prin care au fost suspendate platile in cadrul POR. Am vazut de zeci de ori argumentatia dvs. ca baronii locali sunt de vine, ca nu ministerul organizeaza licitatiile dar totusi avem o Autoritatea de Management a POR.

  De ce nu exista nici un responsabil pentru blocarea celor 800 milioane euro in carul POR, nu credeti ca cel putin directorul AM POR trebuie demis? Daca nimeni din minister si din AM POR nu este responsabil dar s-au constat nereguli intelegem ca ministerul a impartit fondurile iresponsabil. Cum se mai justifica existenta AM POR ?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:06)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel Preotu

   POR este un program diferit de cele ale altor ministere. Daca in alte cazuri ministerele sunt beneficiarele fondurilor europene si deruleaza licitatii cu aceste fonduri, MDRT nu este beneficiarul POR-ului ci doar transmite banii de la UE catre beneficiari - Consilii Judetene si Consilii Locale. Acestea sunt si cele care deruleaza proceduri de licitatii. Neregulile s-au gasit in activitatea CJ si CL, fie la organizarea licitatiilor, fie in implementarea proiectelor. Timp de sase luni, AMPOR a controlat toate proiectele care se deruleaza pe fonduri europene, a propus corectii si a modificat legislatia privind gestionarea fondurilor UE, ultima intalnire cu reprezentantii Comisiei avand loc ieri la Bruxelles. Asa cum a spus si ministrul Orban, echipa AMPOR este cea mai buna din tara pe fonduri europene. Dovada rata cea mai mare de contractari - 4, 5 miliarde de euro - si de absorbtie a fondurilor europene, plati efective catre beneficiari de 24, 7%, rambursari de la CE de 7, 4%. Mai mult, regulile privind transparenta licitatiilor, combaterea conflictului de interese propuse de echipa de la MDRT au fost insusite de toate celelalte ministere. Speram ca platile sa fie reluate pana la sfarsitul acestui an, asa cum s-a prevazut initial.
 • Proiecte europene (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:21)

  Razvan A [anonim]

  1. care este motivul pentru care nu avizati toate proiectele depuse de autoritatile locale din tara, preferand in particular proiectele din zonele "coalitiei". Mi se pare anti-romanesc si mai ales pagubos. Atata timp cat "este de unde" (nu amintesc de rata absorbtiilor) ar trebui sa avizati absolut toate proiectele eligibile din tara. Vorbesc in cunostinta de cauza. Stiti si dumneavoastra foarte bine cum functioneaza, imi inchipui.
  2. De ce sunt probleme atat de mari cu rata de absorbtie? Proiete proaste? Incomplete? Sunt sigur ca este vointa locala, dar unde este adevarata problema. Iar daca problema e calitatea proiectelor, mi se pare extrem de simplu de rezolvat. Platim dublu "producatorii" de proiecte. In final se merita.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:11)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan A

   Trebuie sa-mi dati un singur exemplu unde un proiect a fost respins la MDRT pe alte criterii decat cele legale. Procedura presupune ca aceste proiecte sunt evaluate la nivelul ADR,care nu sunt in subordinea ministerului, sunt independente si care fac filtru, dupa ce le evalueaza le trimit la AMPOR. ADR-urile sunt conduse de reprezentantii Consiliilor Judetene, de cele multe ori, daca vreti sa discutam politic sunt apropiati de reprezentantii opozitiei, care au 2/3 din presedintii CJ. Recunosc ca si noi suntem nemultumiti de faptul ca nu s-a introdus criteriul relevantei economice al unul proiect, ci criteriul primul venit, primul servit. Astfel ca multe proiecte utile nu mai ajung sa fie finantate din lipsa de bani.

   In primul rand, din legislatia interna extrem de complicata pe care am creat-o dar si dintr-o practica a unor beneficiari de a nu respecta in totalitate legea, obisnuiti cu fondurile din bugetul de stat. Proiecte sunt mult mai multe decat putem finanta.
 • Pasarela Prelungirea Ghencea - Domnesti (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:27)

  Bastos [anonim]

  Buna ziua.Ati declarat in luna septembrie ca veti finanta pasarela peste centura in zona Prelungirea Ghencea - Domnesti, lucrare lasata de izbeliste de primarul Oprescu. Ne puteti spune cand va incepe efectiv lucrarea ? Considerati ca Sorin Opresci se ocupa excesiv de zona de nord a orasului si aproape deloc de zona de vest, adica cartierele Militari si Drumul Taberei ? Intr-un astfel de colegiu cred ca ati si fost aleasa deputat.Mult succes in activitatea politica.E nevoie de Doamne in politica romanesca.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:13)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bastos

   Prelungirea Ghencea este un proiect foarte important pentru zona Drumul Taberei Ghencea si in mod cert il vom finanta din fonduri de la MDRT, pentru ca primarul general nu a dorit aceasta investitie. Ea se imparte in doua: Consiliul Judetean Ilfov si Primaria Capitalei. Pentru CJ am alocat deja bani se se afla in licitatie pentru pasarela de la Domnesti. De la Consiliul General vor veni bani pentru partea de largire a drumului prelungirea Ghencea. Lucrarile vor incepe in primavarar.

   Multumesc pt urari.
 • Aeroport Brasov (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:28)

  Ioan [anonim]

  Pe cand un aeroport la Brasov? Ar ajuta teribil zona: Brasov, Sighisoara, Fagaras, Rasnov, Bran, Prejmer ar fi usor accesibile turistilor straini.

  Felicitari pentru finantarea domeniului skiabil din Brasov!
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:15)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan

   Sunt de acord ca ar ajuta mult, din cate stiu primarul Brasovului a obtinut terenul, urmeaza sa demareze investitia.

   Va multumesc. Domeniul schiabil este cea mai mare investitie de acest fel de dupa 1989 si va fi folosit la organizarea festivalului olimpic al tineretului european din ianuarie 2013.
 • sali de sport (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:50)

  Kabal [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa aflu viziunea dumneavoastra asupra cazurilor vehiculate de presa apropos de localitati unde se contruiesc sali de sport desi nu au canalizare...
  Exista vreo prioritizare asupra acestor proiecte? Adica mie mi s-ar parea normal ca intai sa avem toate localitatile cu apa, curent, gaze si apoi parcuri , sali de sport patinoare....

  Va multumesc anticipat
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:18)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kabal

   Nu presa ci eu am vorbit prima data de sali de sport construite in localitati unde nu sunt necesare ori nu exista utilitati. Cand am venit la minister erau construite 1000 de sali de sport si inca 150 in lucru. Vazand inutilitatea unora dintre ele am decis prioritizarea investitiilor si stoparea unor programe. In doi ani de zile am pornit doar 15 sali de sport noi,toate in localitati in care se justifica un astfel de obiectiv. Bazine de inot am pornit doar 3: Braila, Brasov si Bucuresti. Multe dintre cele demarate inaintea mea au fost oprite. Legat de marele complex de natatie de la Otopeni, atat de criticat la o anumita televiziune, nu l-am inceput eu. Dimpotriva, am oprit aceasta investitie in momentul in care am venit la minister, pentru ca mi s-a parut prea scumpa in aceste vremuri fata de potentialul ei. Aveti dreptate, investitiile trebuie prioritizate si noi alocam acum cei mai multi bani catre drumuri, apa canal si locuinte.
 • coruptie&oficii de turism (Luni, 28 noiembrie 2011, 19:30)

  unul_care_iese_in_strada [anonim]

  1) Unde sunt oficii de turism in Bucuresti? Daca nu sunt (si sincer nu cunosc cel putin in locurile strategice cum gara de nord sau aeroport Baneasa&Otopeni) aveti planuri pentru viitor?

  2) Privitor la amenzile recente ANRMAP pentru consiliile judetene, s-au facut demersuri pentru recuperarea si limitarea prejudiciilor (judecarea vinovatilor, eliberarea din functie)?

  Cu stima,
  Adrian
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:22)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui unul_care_iese_in_strada

   1. Este responsabilitatea primariilor sa construiasca oficii de turism, promovarea oraselor se face de catre autoritatile locale. Noi le putem oferi suport financiar din fonduri UE. Primaria Bucuresti este singura care a refuzat 500 de mii de euro fonduri europene de la MDRT pentru a construi un Centru de Informare Turistica justificand ca nu are teren. Exista autonomie locala, asa incat ministerul nu poate trece peste primarie atunci cand este vorba de a pune in practica un program al ministerului. Am realizat pe bani europeni o strategie de promovare a Bucurestiului pe care am pus-o la dispozitia primariei si a industriei turistice din Capitala si suntem alaturi de ei, numai sa ne ceara ajutorul.

   2. Vedeti raspunsul mai sus, nu ANRMAP amendeaza. Corectiile pe care AMPOR le-a constatat au fost deja aplicate Consiliilor Judetene si Consiliilor Locale. Fie li s-au retras banii, fie nu li se vor mai plati sumele respective daca proiectul este in lucru, fie li se vor opri din cotele defalcate pe care le da Guvernul in 2012, daca proiectul a fost finalizat.
 • orientare politica organizatia de Bucuresti (Luni, 28 noiembrie 2011, 19:47)

  Dan [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti care este orientarea politica a organizatiei PDL Bucuresti? De stanga sau de dreapta ?

  M-ar interesa raspunsul in raport cu decizia consiliului general (dominat de PDL:) de a muta bani de la investitii la subventii (pt caldura si RATB)

  Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:24)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Investitiile si la primarie ca si la ministere trebuie sa fie cele utile. Aproape 25% din bugetul primariei Bucuresti in 2011 a fost cheltuit pe investitii facute de ALPAB (lacuri, parcuri) gen: panselute, ceasuri de aur si rate salbatice. Este obligatoriu sa ai responsabilitatea cheltuirii banilor de investitii care sa foloseasca bucurestenilor pentru a-ti ramane bani si pentru subventia la caldura si RATB, pana cand primarul se va decide sa rezolve problema atat a RADET cat si a RATB, in asa fel incat sa nu mai fie nevoie de subventii. Adica pe o solutie de dreapta.
 • Finantare proiecte ? (Luni, 28 noiembrie 2011, 20:09)

  marius [anonim]

  De ce se cheltuiesc bani pe proiecte care nu aduc niciun fel de profit localitatilor sau bunastarea cetatenilor ( sute de milioane de lei ) ci doar unor firme romanesti de constructii ( ce scot profitul in banci straine sau ii investesc in masini f scumpe )cand spre exemplu proiectele de izolare blocuri ar da de lucru multor firme fara externalizarea profitului in afara tarii ,angajarea mult mai multor persoane ,economii la incalzire pentru cetateni ce se vor regasi in consum ???
  In concluzie de ce investiti sume imense in proiecte care nu sunt viabile sau suporta amanare ??
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:28)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Criza dar si logica m-a obligat sa trec la prioritizarea programelor de la MDRT, asa cum spuneam. Izolarea termica a blocurilor este o prioritate pentru noi. Ea trebuie sa fie facuta insa responsabil de catre primari si cu participarea cetatenilor. Anul electoral 2012 face ca multi primari sa ia decizia de a finanta 100% reabilitarea blocurilor, ceea ce face ca un numar mai mic de apartamente sa poate fi reabilitat. Incercam si cred ca vom reusi ca din martie sa folosim fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor. In Romania sunt peste 3 milioane de apartamente pentru care ne-ar trebui vreo 100 de ani sa le terminam cu bani de la buget in ritmul destul de accelerat in care se lucreaza astazi.
 • Cadastrul general (Luni, 28 noiembrie 2011, 20:40)

  un om [anonim]

  Buna ziua,

  1. Intrebare despre activitatea ca ministru: Ati afirmat pe blogul dumneavoastra ca ati negociat un parteneriat public-privat cu Samsung pentru realizarea cadastrului national. Nu pun la indoiala ca este un proiect stringent, dar as vrea sa imi enumerati macar doua companii europene care au mai fost luate de dumneavoastra in considerare pe aceasta tema si pe care le-ati invitat la discutii.

  2. Intrebare despre activitatea de politician: Cind va iesi PDL-ul cu un candidat la functia de primar al capitalei? Nu vad nici macar un fel de "teasing" daramite un semnal clar in privinta unei persoane. Mie ca alegator imi da o senzatie de incertitudine si incapacitate de decizie avind in vedere ca socialistii de la USL au deja pe dependentul Oprescu.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:31)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui un om

   Ar fi minunat sa avem cat mai multe companii private care sa vrea sa intre in PPP cu statul roman pentru realizarea cadastrului national. Cand documentatia de achizitie va fi gata ea va fi facuta publica conform legii si oricine care indeplineste conditiile poate participa la aceasta licitatie. Incerc sa fac o cat mai mare publicitate acestui proiect important. Acesta este si motivul pentru care am vorbit public despre intalnirea cu Samsung.

   Important este nu sa iesim cat mai repede cu un candidat la primaria Capitalei, ci sa iesim cu cel mai bun. Va reamintesc ca in 2000 am castigat Bucurestiul cu un candidat iesit in ultimele zile iar in 2004 presedintia tarii in acelasi fel. Evaluam inca pe toti cei care ar putea intra in aceasta competitie.
 • plaje..... (Luni, 28 noiembrie 2011, 21:37)

  Florin [anonim]

  Buna ziua

  Fara plaje curate si fara alge in mare nu vom avea niciodata turism! Ce masuri masuri intentionati sa luati pentru a avea un litoral cu adevarat curat, fara vanzatori ambulanti de porumb, fara mizerie in nisip, etc, Ma refer la masuri adevarate.....ca laude am tot auzit de 20 de ani, iar litoralul arata jalnic! Chiar atat de greu e ?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:33)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Nu uitati ca exista primarii care au toate atributiile legate de administrarea statiunilor turistice de pe litoral. De asemenea, plajele sunt in administrarea ministerului mediului, MDRT neavand nici o competenta, in mod absurd, in acest domeniu. Incercam prin noua lege a turismului sa putem controla activitatea primariilor si sa obtinem atributii ale ministerului mai mare legate de turismul de litoral. Dar primariile se opun categoric.
 • "investitiile" PDL.... (Luni, 28 noiembrie 2011, 21:50)

  lili [anonim]

  Am citit atat afirmatiile Dvs facute la sfarsitul saptamanii trecute la inugurarea Centrului Notarilor referitoare la "investitiile trasnite" facute de PDL cat si afirmatiile facute in toamna asta la Sibiu la intalnirea cu membrii PDL de catre Dl Boc cand a vorbit despre acele investitii "degeaba", cum s-a exprimat dl Boc.
  Sunt convinsa ca stiti despre ce vorbesc, sa nu repet cu ghilimele acele afirmatii.
  Cum apreciati Dvs faptul ca desi atat Dvs cat si Dl Boc ati facut aceste declaratii totusi PDL in frunte cu Dl Boc si cu Dvs puneti accent totdeauna cand apareti in fata romanilor pe investitiile Guvernului Boc?!
  Notiunea de investitie este pe drept cuvant departe de ceea ce inseamna aceste "investitii" ale Guvernului Boc.
  Va rog sa ma credeti ca pentru mine este foarte greu sa inteleg asemenea atitudini.
  Nu pot sa inteleg cum azi Dvs spuneti una despre investitiile facute de PDL si maine veniti si va bateti in piept cu acele investitii.
  Va rog sa ne clarificati aceasta situatie care se repeta si nu numai cu acest subiect.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:36)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Poate investiile traznite aveau logica pe vremea cand au fost initiate si cand nu ne confruntam cu aceasta criza economica. Asa cum am spus, am oprit multe investitii care nu-si au rostul astazi si incercam sa finantam numai ceea ce aduce cresterea standardului de viata (drum, apa, canal, locuinte), de asemenea bani la buget si locuri de munca. De aceea nu am nici un complex sa vorbesc despre aceste investitii initiate inainte ca eu sa ajung ministru dar pe care eu nu le sustin.
 • ... (Luni, 28 noiembrie 2011, 21:56)

  pamfletaru [utilizator]

  Buna ziua,

  Am laudat sincer initiativa transformarii Bucurestiului intr-o destinatie de turism cu profil balnear. Ce se mai aude in acest sens? Sper din tot sufletul ca nu a fost o doar "promisiune".

  Sunteti la curent cu scandalul Aqua Land? Considerati ca Bucurestiul nu are nevoie de un astfel de centru? In opinia dumneavoastra unde ar trebui construit un astfel de centru?

  Va multumesc,
  Un sustinator inrait al proiectelor de acest gen.

  P.S. Daca aveti timp, citit va rog comentariul meu de la articolul:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5321351-video-elena-udrea-vrea-transforme-bucurestiul-intr-destinatie-turism-balnear.htm
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:40)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui pamfletaru

   Ca in multe alte situatii si izvoarele de apa termala din nordul Capitalei au fost privatizare. Astazi depinde de dorinta unei companii private care administreaza aceste izvoare daca ele pot fi folosite pentru construirea unui centru balnear sau nu. Am intrat in discutii cu reprezentantii companiei pentru a-i determina si a-i convinge sa construiasca un astfel de centru balnear in nordul Capitalei. Dar fiind vorba de o decizie a unei companii private este foarte greu sa va spun daca se va face sau nu pana la urma. Noi incercam intre timp sa reabilitam Ana Aslan si sa sprijinim construirea unui centru balnear la Snagov, unde sunt de asemenea ape termale.

   Nu cunosc despre Aqua Land, cred ca Bucurestiul are nevoie de un astfel de centru de agrement. Nu am gasit nici un privat care sa vrea sa-l construiasca si pe care sa-l putem sprijini cu fonduri europene.
 • Cu decenta, Doamnei Ministru (Luni, 28 noiembrie 2011, 22:54)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Simpatica Doamna Ministru,sesizati caracterul inept si ridicol al sintagmei "ministerul dezvoltarii" ? Puteti relata, in termeni comuni, de bun simt, ce faceti la acest minister ? In momentele d-voastra de meditatie politica, v-ati gandit vreodata daca nu ar fi mai productiv pentru comunitatea romaneasca ca sumele destinate proiectelor guvernamentale, destul de controversate, sa fi ramas la dispozitia sectorului privat, prin reducerea fiscalitatii, pentru a fi folosite in rigorile economiei de piata? Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:46)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   As spune ca mai degraba denumirea nu se potriveste cu ceea ce face acest minister. Am afirmat public de cateva ori ca toate aceste programe pe care MDRT le implementeaza la nivel de comuna (cum ar fi: sali de sport, retele de apa, drumuri comunale, patinoare etc) ar trebui sa se deruleze cel mult prin consiliile judetene si nu prin guvernul Romaniei. Cred ca ministerul dezvoltarii trebuie sa se ocupe de proiecte de dezvoltare regionala, proiecte care sa aduca crestere economica si dezvoltare sociala pentru mai multe judete, pentru o zona mai extinsa decat cea a unei singure administratii locale. Voi face aceasta propunere in Guvern in perioada urmatoare. Nu am putut transmite toate aceste programe minore pe care le derulam catre administratia locala pentru ca ar fi trebuit sa le indicam si sursa de finantare pentru derularea lor si in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic ar fi creat o complicatie in plus pentru Guvern. Dar voi reorganiza activitatea ministerului in sensul descentralizarii activitatii catre teritoriu in cel mai scurt timp posibil. Sunt convinsa ca asta va responsabiliza si primarii care nu vor mai veni la ministru sa ceara sala de sport ci vor fi obligati sa-si construiasca singuri daca intr-adevar au nevoie si deci daca au si bani.
 • subventii (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:32)

  mircea [anonim]

  Va rog sa ne spuneti ce se intampla cu subventiile pentru locuinte. Am dosarul aprobat din martie 2010 si nici pana in momentul de fata nu am beneficiat de subventie. Salariile au scazut, ne este foarte greu. Va rugam din suflet sa rezolvati aceata problema.
  Multumim.
 • Finantare proiecte online (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:18)

  U. Nicolae [anonim]

  Buna ziua.
  De ce Ministerul Turismului nu este interesat (si implicat mai mult) in finantarea unor proiecte online de promovare a turismului din Romania? Cunosc foarte multe persoane (si n-am sa ascund ca si eu, la randul meu, ma numar printre acestea) care ar dori sa implementeze diverse proiecte in acest sens.

  Va multumesc.
 • punctul de info din Gara de Nord (Marţi, 29 noiembrie 2011, 8:23)

  codrutza [utilizator]

  Cate persoane sunt platite sa lucreze in acel punct, cate ore pe zi, zile pe saptamana samd.?
 • Subventii locuinte (Marţi, 29 noiembrie 2011, 8:58)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  1. Cand se vor acorda subventiile pentru constructia de locuinte?
  Consider ca e discriminatoriu ca unele persoane sa incaseze si altele nu.
  Ne-am angajat la credite in baza acestor subventii iar climatul economic actual a erodat foarte mult puterea de cumparare punandu-ne in situatii foarte dificile.
  2. De ce finantati prioritar alte programe care nu reintorc capitalurile in economia romaneasca(a se vedea Banca pentru Locuinte prin care bancile straine repatriaza capitaluri la mamicile din afara tarii lasand economia romaneasca vlaguita si lipsita de fonduri)
 • de ce nu se respecta obligativitatea certificatelo (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:16)

  Hanganu ionut [anonim]

  Buna dimineata
  ma numesc Hanganu Ionut si sunt auditor energetic
  adresez doamnei ministru urmatoarea intrebare-
  1-de ce nu se respecta Legea 372 privind obligativitatea prezentarii certificatelor energetice in cazul vanzarii,inchirierii,etc ??fac mentiunea ca notarii incalca prevederile Legii 372/2005 si incheie acte de vanzare cumparare chiar daca nu exista certificatul eenergetic-analog,primariile emit procese verbale de receptie a locuintelor in lipsa certificatului energetic desi este contrar legii
  2-Exista un proiect de lege care specifica(printre altele) sanctiuni in cazul neprezentarii certificatelor energetice.DE CE NU ESTE DE GASIT ACEST PROIECT PE SITUL MINISTERULUI ?
  3-CAND VA DEVENI OBLIGATORIU ACEST CERTIFICAT EENERGETIC?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:48)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Hanganu ionut

   Stiu ca dvs v-ati dori sa fie obligatoriu acest certificat. In doar doua tari din UE sunt prevazute sanctiuni pentru neprezentarea certificatului la semnarea contractului. Am considerat ca este un drept al cumparatorului sau al chiriasului la care acesta, in cunostinta de cauza, poate renunta. Aceasta abordare se regaseste in majoritatea covarsitoare a tarilor UE.
 • Turul Romaniei (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:18)

  shuly [utilizator]

  Buna ziua stimata doamna.
  Voi pune o singura intrebare care consider ca este de mare interes pentru dumneavoastra.
  Apreciez foarte mult faptul ca va implicati in sport pentru a prmova imaginea tarii ajutatiand si dezvoltarea sportului in acest mod.
  DE ce nu va implicati mai puternic in organizarea si sponsorizarea Turului Ciclist al Romaniei?
  Consider ca un astfel de tur organizat si mediatizat, mai puternic ar aduce o expunere directa a frumusetilor tarii peste hotare si ar mobiliza comunitatile locale din zonele pe unde va trece.De asemenea va creste concurenta intre primariile si consiliile locale pentru indeplinirea criteriilor ce ar aduce anul urmator turul in zonele si localitatile lor.Cred ca v-ar fi de folos sa mergeti macar odata in Franta in timpul desfasurarii unui Tur al Frantei sa vedeti ce efervescenta se produce la nivel local in zilele premergatoare sosirii caravanei in localitatea respectiva.
  Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:49)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui shuly

   Ba da, vrem sa ne implicam si discut despre un tur al Romaniei care sa mearga prin Carpati de aproape un an de zile. In turul Romaniei din 2012 cu siguranta ne vom implica. Am vorbit despre asta cu chiar sambata.
 • Eficienta (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:18)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua,

  Ce este mai eficient, sa reabilitezi termic imobilele pentru reducerea consumurilor sau sa subventionezi in nestire un monstru ineficient precum RADET-ul? De ce sectoarele care au beneficiat de cele mai mari fonduri de la MDTR pentru reabilitari termice (3 si 6) sunt extrem de in urma cu acest program, in timp ce celelalte (1, 2, 4), desi au beneficiat de fonduri mult mai reduse din partea ministerului condus de Dvs. au facut progrese spectaculoase in acest proiect?

  Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:52)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Sunteti in eroare. Sectorul 2 are, de departe, cele mai mari fonduri din tara alocate pentru reabilitare pentru simplul motiv ca a fost singurul capabil sa prezinte ministerului facturi la decontare. Da, este mai eficient sa reabilitezi termic locuintele, inclusiv sa schimbi instalatia de incalzire interioara si sustin ca aici trebuie sa se implice guvernul si nu in subventionarea CET-urilor, RADET-ului.
 • despre biciclete (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:34)

  Andrei Cosmovici [anonim]

  Buna ziua,

  Dacă ţine de resortul Dvs., rog răspuns:

  1. Exista un STAS pentru marcajul pistelor pentru biciclete? Daca nu, se lucreaza pentru asa ceva? In momentul de faţă, intenţia de a face piste "cum putem" (adică pe trotuare, adică nepracticabile) este lăudabilă, dar nu practică. Nu putem "asalta" Primăriile cu critici, fiindcă nu există STASul de care vorbesc mai sus. Ştiţi că la metrou Tineretului, pista de biciclişti trece literalmente prin staţia de autobuz? Până una alta, sunt bani aruncaţi.

  2. Am propus şi la Cluj nişte modernizări: să existe comisii exclusiv pentru probleme legate de biciclete, şi să fie înfiinţate divizii mobile, pe bicicltetă, atât în interiorul Poliţiei Rutiere, cât şi al Poliţiei Locale (avantajele sunt enorme, de la economie la timp de răspuns mult scăzut, la vizibilitate crescută, percepţie pozitivată a acestor instituţii). Vi se pare o idee cu şansă de aplicabilitate? Cât de curând?

  Cu respect,
  Andrei Cosmovici
 • Strategie (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:36)

  sorin [anonim]

  Care e tinta de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii 10 ani? Care e modelul economic si social in care se va dezvolta Romania?
 • intrebari pentru D-na ELENA UDREA (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:01)

  nicoleta [anonim]

  D-na Ministru ce puteti spune despre proiectul statiunii CORBU-SACELE ,ca nu v-am auzit in ultimul timp spunand ceva despe el? Daca a-ti abandonat ideea este mare pacat.ASTEPT RASPUNS! Va multumesc anticipat!
 • Carpathian Garden (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:08)

  gigi [anonim]

  Exista o politica de dezvoltare a infrastructurii turistice pentru valorificarea potentialului muntiilor de la noi ?
  Nu am vazut pe nimeni preocupat de modernizarea drumurilor de acces, nu am vazut proiecte de modernizare a cabanelor montane, nu am vazut promovare coerenta si dedicata a zonelor cu potential, nu am vazut programe ale ministerului de sprijinire a celor care vor sa dezvolte o afacere in turism. De la aeroport pana la obiectivele turistice te saturi de drumuri proaste si lipsa informatiei.
 • locunte ANL (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:12)

  alin d [anonim]

  Locuiesc intr-un bloc ANL pentru medici tineri.desi exista o lege care permite cumpararea acestor locuinte ,practic acest lucru nu se poate face .intrebare:daca acest imobil nu este al primariei (*cluj-napoca) nu inteleg de ce nu se poate face trecerea de catre min dez .direct in proprietatea privata a statului fara sa fie necesar acordul proprietarului pentru ca cesta NU EXISTA.Sper ca legea ce permite cumpararea imobilelor anl nu este doar o iluzie aruncata si pentru care a fost marcat punctaj electoral.
 • Cartierul ANL Henri Coanda (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:16)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua.

  Doamna Ministru.

  Pe 19 nov 2010 ati facut o promisiune pe blogul dvs. astfel:
  http://www.elenaudrea.ro/proiectul-anl-henri-coanda-merge-mai-departe.html

  Va rog sa ne spuneti de ce faceti promisiuni fara acoperire inducand in eroare astfel peste 1.200 de familii cu copiii si cu credite la banci pe toata viata ?

  Multumim.
  Iulian
  PROIECTUL ANL
  "Pe 13 septembrie, îi promiteam unui cititor al acestui blog, Iulian, că voi face tot posibilul pentru a rezolva situaţia de la cartierul ANL Henri Coandă.
  Timp de 7 ani, neînţelegerile dintre Primăria Sectorului 1, Primăria Voluntari şi, mai nou, Primăria Capitalei, coroborate cu lipsa de interes a unor edili-şefi, au făcut ca oamenii care au contractat credite pentru a-şi construi o locuinţă să regrete amarnic această mişcare.
  Deşi legea spune că primăria care pune la dispoziţie terenul pe care se construieşte trebuie să se ocupe şi de realizarea utilităţilor, primarul Sectorului 1 a refuzat în repetate rânduri să-şi asume respectivele lucrări. Aşa se face că, în urmă cu doi ani, Primăria Generală şi-a asumat ea realizarea lucrărilor pentru introducerea utilităţilor. Totuşi, au trecut doi ani şi nu s-a făcut nimic în acest sens. Au apărut doar o mulţime de procese intentate de proprietarii locuinţelor administraţiei publice locale.
  Pentru că MDRT (ANL) este iniţiatorul proiectului, avem obligaţia legală şi morală să asigurăm finalizarea lucrărilor şi respectarea obligaţiilor faţă de beneficiari. În acest sens, ieri, am avut o întâlnire cu viceprimarul general Mircea Raicu, cu responsabili de la ANL, dar şi cu reprezentanţi ai Asociaţiei de Proprietari, pentru a rezolva problema utilităţilor de la Henri Coandă. Şi am găsit o soluţie.
  Primăria Generală se va ocupa de realizarea utilităţilor: drumuri, canalizare şi sistematizare. Lucrările vor demara în primăvara anului viitor. Finanţarea se va face din Bugetul PMB pe anul viitor, iar consilierii noştri vor susţine acest proiect în CGMB. ........"
 • Proiectele Consiliului Judetean Dambovita (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:18)

  Bucegi [anonim]

  Doamna ministru,

  Este foarte clar ca de 20 de ani avem un ministru al turismului care mai si face nu doar vorbeste. Nu ma numar printre criticii dv, consider ca ati facut si destule lucruri bune. Am o intrebare pentru dv:

  1. Nu vi se pare ca sunt uriase costurile ridicarii asa-ziselor cabane din Bucegi, in fapt vile in toata regula, nu doar neprietenoase cu mediul ci si inutile din punct de vedere turistic? Sa va detaliez:

  Ridicarea cabanei Dichiu, la faza de fundatie, elevatie, si cateva ziduri avea in primavara acestui an deja un cost de 7-8 miliarde lei vechi.
  Amplasamentul prost al cabanei Podu cu Flori parca intentionat a fost ales ca sa coste si mai mult. Au bagat cabana sub o ruptura de versant si a venit pamantul peste ei. V-au cerut bani pentru stabilizare si le-ati dat. Costurile pana acum la aceasta investitie din banii ministerului au depasit 12 miliarde lei vechi cu usurinta.
  Baza salvamont Zanoaga este asezata la o intersectie de drumuri si intr-o zona unde nimeni nu se poate accidenta de o asemenea maniera incat sa justifice o asemenea constructie cu costuri de peste 15 miliarde lei vechi. Zona nu este una de risc si in plus la cativa kilometri distanta exista sediile moderne ale salvamontului judetean si Centrului National Salvamont.

  Stimata d-na ministru, nu mai dati bani Consiliului Judetean Dambovita, acestia ne vor lasa si fara patrimoniu natural, mai cheltuie si banii si nu dezvolta niciun turism, poate de inspiratie personala.
  Daca nu stiti acelasi Consiliu Judetean in virtutea utopicei dezvoltari ce o realizeaza, a jupuit copacii de pe traseele turistice pentru a aplica marcaje. In loc sa aplice marcajele noi peste cele vechi au ras scoarta cu topoarele. Nicaieri in tara asta nu se face o astfel de "remarcare", au fost si amendati simbolic autorii acestor fapte turistice.
  Deci doamna ministru despre ce fel de turism vorbim in Bucegi?
 • Campinguri Romania (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:23)

  Sabin [anonim]

  Buna ziua,

  Ne puteti da o data certa pentru lansarea programului de investitii in campinguri moderne si ecologice in Romania.
  Dupa cum probabil stiti si cum multe organizatii ecologice si de protectie a ce a mai ramas din natura tarii noastre afirma, este extrem de necesar a gasi o modalitate de a petrece timpul liber in natura intr-un cadru care sa impiedice afirmarea "gratargiismului", a focurilor necontrolate, a distrugerii padurii, etc.Ca sa nu mai vorbesc despre promovarea astfel a produsului turistic cu cel mai mare potential al tarii : eco-turismul.
  Stiu ca aveti in pregatire un plan de creare de campinguri tip in diferite locuri ale tarii.
  Cand va fi lansat acest program si ce va presupune el?
  Va multumesc.
 • Cheltuieli eligibile-neeligibile !? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:30)

  Loredana [anonim]

  Explicati cum se poate ca o cheltuiala angajata prin contractul de finantare ca fiind eligibila devine neeligibila la evaluarea cererii de rambursare! Care este de fapt actul juridic in relatia dintre beneficiar si finantator, nu contractul?
  Explicati de ce o cerere de prefinantare depusa in luna mai a acestui an trebuie sa se supuna, conform unei notificari a OI, unui ordin ministerial din octombrie 2011! Nu vi se pare cel putin absurd? Ori Autoritatea de Management, respectiv ministerul finantelor pot da ordine cu caracter retroactiv?
  Cum puteti afirma ca vina pentru corectii apartine doar beneficiarilor? Achizitiile publice sunt verificate ante de ANRMAP si UCVAP! Nu e si vina lor ca si organe de control?! Cum se pot aplica orice fel de corectii financiare in momentul in care ele au fost validate de aceste institutii si de ofiterii de contract/verificare din cadrul OI si AM?!
 • PPP pentru cadastru (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:41)

  Dragan Costin [anonim]

  Doamna Ministru,

  In urma cu cateva zile ati anuntat ca proiectul de PPP pentru realizarea cadastrului general va demara la sfarsit de februarie 2012. Sa intelegem ca deja s-au demarat negocieri detaliate cu compania Samsung, despre care anuntati in luna octombrie a.c., ca practic proiectul PPP-ul a fost deja aprobat in Guvern, conform legislatiei in domeniu? Intreb acest lucru deoarece, avand in vedere perioada de sfarsit de an si inceputul de nou an, timpul ramas pana la termenul anuntat este chiar foarte scurt pentru un astfel de proiect complex.
  Va rugam sa dati mai multe detalii privid realizarea concreta a acestui proiect.
  Multumesc!
 • intrebari (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:43)

  Ioana Alexandra Ghinda [anonim]

  Buna ziua,

  1. Daca bugetul este mai mare decat in 2011 si absorbtia fondurilor europene este inca blocata de ce sunteti nemultumita si ce proiecte ati dorit sa puneti in aplicare?

  2. Credeti ca divergentele cu Consiliile Judetene au aparut din cauza ca aveti ochi doar pentru o anumita culoare politica?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:56)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Alexandra Ghinda

   Am preluat la venirea in minister proiecte incepute in valoare de aproximativ un miliard de euro pe care trebuie sa le finalizam. Vorbesc de drumuri, apa, canalizare, locuinte. Categoric bugetele care se aloca in acord cu posibilitatile guvernului nu sunt suficiente pentru a duce la bun sfarsit aceste proiecte. Nu am divergente cu Consiliile Judetene. La mine in birou poate veni sa prezinte o problema orice presedinte de CJ de orice culoare politica si cred ca vizitele mele in teritoriu la anumite proiecte ori pentru semnarea contractelor cu fonduri UE au aratat ca sunt prezenta si acolo unde conduce PSD si acolo unde conduce PNL in aceeasi masura ca in judetele unde avem noi presedinti de CJ: Gorj (PSD), Braila (PSD), Constanta (PSD), Iasi (PSD) etc.
 • Telescaun Borsa (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:46)

  liviu [anonim]

  Buna Ziua,

  As vrea sa va intreb cind se termina telescaunul pe pirtia olimpica de la Borsa? Ar fi o salvare pentru locuitorii din zona care au pensiuni. Si cea mai buna pirtie din tara.

  O alta intrebare: strainii (printul Charles, Discovery Channel etc) promoveaza mai bine Romania decit noi. Ati putea sa ridicati promovarea turistica la un nivel superior? Si paralel organizarea de turism ecologic impreuna cu firmele private specializate?

  Multumesc,
  Liviu
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:58)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui liviu

   Desi nu l-am inceput noi, dam sprijin primariei Borsa si finantam acest proiect. Probabil va fi gata in aceasta iarna.

   Facem foarte mult pentru promovarea turismului, chiar daca intampinam o crunta opozitiei din partea unora din Romania. Credem ca turismul nu poate sa creasca fara promovare si tara noastra are nevoie sa-si schimbe imaginea. Avem multe proiecte de promovare in derulare, multe de promovat in perioada urmatoare dar mai trebuie si patriotism la fiecare dintre noi.

   Suntem deschisi la orice propunere din partea oricui legata de promovarea turismului, mai ales cel ecologic.
 • REAMENAJAREA LACULUI VACARESTI (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:08)

  LAC VACARESTI [anonim]

  buna ziua,
  va rog sa explicati situatia suprafetei de aprox 200 hectare unde s-a vrut a se construi lacul vacaresti! ce se intampla cu locul acela si daca sunt ceva solutii pentru a beneficia cu totii de beneficiile unui spatiu verde sau ale unui lac in bucuresti!
  va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:59)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui LAC VACARESTI

   Intrebati-l pe dl Oprescu.
 • Programul naţional - O.U.G. 51/2006 (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:09)

  Nistor Mihai [anonim]

  In data de 16.02.2010 Primaria de care apartin a trimis o solicitare catre Ministerul Dezvoltarii pentru decontarea Subventiei de care benficiam in cadrul programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală derulat conform O.U.G. nr. 51/2006. Dupa aproape un an de zile in Ianuarie 2011 Ministerul a trimis un raspuns cu mentiunea ca pentru anul 2010 in primele 3 luni au fost utilizate 90% din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata subventiilor si ca la data respectiva (23.12.2010 data adresei) nu mai erau fonduri disponibile pentru plata subventiilor urmand ca in anul 2011 sa fie decontate subventiile in functie de datele de receptie a locuintelor si solicitarilor transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. In urma unui e-mail trimis catre Minister am primit un al doilea raspuns la sfarsitul lunii Octombrie 2011 in care se mentiona ca Pentru Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală derulat conform O.U.G. nr. 51/2006 în anul 2011 nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat. As dori sa intreb ce sanse am sa obtin aceasta subventie care mi se cuvine din punct de vedere legal? Exista sanse reale sa obtin suma respectiva si cand ma pot astepta sa primesc aceasta suma avand in vedere ca au trecut aproape 2 ani de la data la care am facut solicitarea catre Primarie?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 13:01)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nistor Mihai

   Pe vremea cand guvernul avea foarte multi bani, fiecare ministru mai inventa cate un program. Cele privind construirea de locuinte recunosc ca sunt foarte utile. Criza economica dar si logica descentralizarii atributiilor si competentelor catre primarii ne-a determinat sa luam decizia reorganizarii programelor guvernului de construire de locuinte sociale, astfel ca vom plati toate datoriile pe care le avem pentru programul de care vorbiti insa pe viitor sprijinirea de locuinte se va face primarii, care sunt mai aproape de realitatile sociale, cu sprijinul guvernului acolo unde este necesar. Speram ca in felul acesta aceste programe sa devina mult mai eficiente si cat mai multe persoane sa beneficieze de o locuinta construita cu sprijinul statului.
 • Statiunea Vidra? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:10)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Buna ziua,
  Ce planuri aveți cu stațiunea Vidra?
  O zi frumoasă!
  Eugen Străistaru
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 13:02)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

   Este un proiect pe care l-am initiat la acest minister. Deja se lucreaza la extinderea domeniului schiabil. Apreciem ca in doi ani va fi gata. Va fi una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania.
 • Subventie Locuinta (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:15)

  Ina [anonim]

  Ne puteti spune cand se vor vira banii aferenti subventiilor pentru locuinte.Eu am dosarul aprobat in martie 2010 si pana in acest moment nu am primit nici un ban.Am facut nenumarate adrese si la Guvern si la Minister insa ni s-a raspuns ca in buget nu au fost alocati bani suficienti.Sunt foarte multe familii in aceata situatie.Cei de la Primarie ne-au comunicat faptul ca platile pentru subventii au fost sistate in ianuarie 2010 ( platindu-se cele aferente anului 2009).

  Va multumesc anticipat!
 • cateva intrebari (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:41)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Din intrebari, inteleg ca oamenii nu stiu exact ce face un ministru si pana unde se intinde responsabilitatea acestuia.

  Fara a va dezvinovati, va rog detaliati unde au aparut neregulile cu proiectele europene?

  Cum a contribuit MDR la lucrarile actuale de dezvoltare a Bucurestiului?

  Daca ati fi Primar al Bucurestiului ce v-ati propune ca investitii realizabile in timpul mandatului?
  • raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 13:07)

   Elena Udrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Neregulile au aparut la Consiliile Judetene si Consiliile Locale, care sunt beneficiarele fondurilor europene gestionate de minister (MDRT). Aceste nereguli fie s-au petrecut in derularea licitatiilor pentru contractarea lucrarilor, fie s-au petrecut in implementarea proiectelor. Asa cum am spus, MDRT nu este beneficiar de fonduri UE, spre deosebire de alte ministere, nu deruleaza licitatii si nu implementeaza proiecte.

   MDRT construieste locuinte ANL in Bucuresti. Finantam lucrarile de apa si canalizare in zonele limitrofe Capitalei in sectorul doi. Finantam construirea si reabilitarea de drumuri in Capitala (prelungirea Ghencea si pasajul de la Domnesti, drumul de la Crangasi catre comuna Rosu) construim bazine de inot la Steaua si Dinamo, suntem in proceduri de achizitie pentru o sala polivalenta, finantam reabilitarea termica a blocurilor si finantam promovarea Bucurestiului, din bani europeni modernizam spitale, scoli, modernizam parcuri etc.
 • Alocari bugetare si legislatia muncii in construct (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:53)

  george [anonim]

  1. De ce nu incurajati in mod concret , prin alocarea de mult mai multi bani programul de reabilitare termica a blocurilor, acest program aducand doar plusuri economiei , incepand de la faptul ca toate materialele sunt produse in romania pana la faptul ca manopera in structura preturilor are un procent semnificativ, deci s-ar crea multe locuri de munca, obiectiv asumat de guvern si foarte facil de realizat prin acest program.
  2. De ce nu initiati un proiect de lege prin care societatile care sunt prinse cu munca la negru sa nu mai poata participa la achizitii publice sau execute lucrari de orice natura. Este foarte simplu a se crea o baza de date care sa poata fii accesata de autoritatile contractante, intrucat munca la negru reprezinta si o forma de concurenta neloiala.
 • Dezvoltare turistica (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:55)

  Vladimir [anonim]

  Buna ziua ,

  Avind in vedere relieful tarii noastre putem aduce in Romania renumitele trenuri cu cremaliera din Elvetia.

  Se pot transporta astfel mai multe persoane atit ziua cit si noaptea .

  Exemple Brasov-Poiana Brasov , Petrosani-Paring , Sinaia-Cota 1400 sau Chiar o linie alpina , Voineasa-Vidra-Obirsia Lotrului-Petrosani.

  Interesant este ca acelasi tren care merge pe calea ferata poate sa urce si la altitudine.

  Se vor face investitii in infrastructura cit si in constructia acestor trenuri .

  Am vorbit cu o firma elvetiana care doreste sa transfere in Romania tehnologia de productie a acestor trenuri cit si modul de realizarea a sinelor cu cremaliera.

  Daca va intereseasa va rog sa imi spuneti cum sa dezvoltam aceasta idee.

  Cu toata stima
 • Gradinitele si cresele (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:02)

  me_mihai [utilizator]

  Cu un an inainte Elena UDrea afirma ca in 2011 vor fi construite 400 de gradinite si crese prin Programul National de Dezvoltare al Infrastructurii. Suntem la sfarsitul anului si rezultatul este dezastruos, nicio gradinita sau cresa. Dansa spunea ca sunt abia in faza de analiza a ofertelor. Care este cauza acestor promisiuni nerespectate?
 • Multumim de raspuns (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:05)

  lucian [anonim]

  De ce nu mai vizitati si alte destinatii intr-un city break. Spre exemplu presedintele Norvegiei este doritor de o colaborare cu DOMNIA VOASTRA. Marele concern Jula vrea sa deschida o filiala in toata Romania. Intrebarea mea este: MAI ARE LOC?....
 • Finantari ONG-uri (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:22)

  Adrian [anonim]

  Stimata doamna,
  Multi beneficiari ai programelor de finantare ( mai ales transfrontaliere) sunt ONG-uri sau organizatii non-profit. Acestea au mari probleme in a contracta credite de la banci, in vederea finantarii proiectelor, datorita caracterului non-profit. Se poate propune, sau gasi o solutie de acordare de garantii (gen FNGCIMM pt IMM-uri) astfel incat aceste organizatii non-profit sa aiba acces la creditare in vederea derularii proiectelor? Multe banci nu considera contractul de finantare o garantie, datorita faptului ca : nu au incredere in statul roman".
 • Programul naţional privind sprijinirea construirii (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:22)

  NICOLESCU SORINA [anonim]

  Doamna Ministru,

  In cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a derulat Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală in baza OUG nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
  Din sumele alocate in 2010 de la bugetul de stat pentru acest program, suma in procent de 10% a fost diminuata prin OG 18/2010 .
  Din martie 2010 s-au sistat platile pentru decontarea subventiilor solicitate la plata deoarece nu s-au mai alocat fonduri.
  Desi am facut nenumarate adrese la MDRT se implinesc aproape 2 ani de cand trebuiau platite subventiile pentru locuinte si in tot acest timp am platit dobanzi si comisioane pentru acesti bani la banca creditoare .
  Cand se vor deconta subventiile acordate conform Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală in baza OUG nr. 51/2006 ? Cat mai trebuie sa asteptam pana cand prevederile legale vor fi aplicate si pentru tinerii specialisti care au ales sa-si faca un viitor in aceasta tara ?

  Multumesc,

  Sorina Nicolescu
  ///
  (editat de HotNews.ro)
 • Cheltuieli (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:25)

  ioana neagu [anonim]

  In urma informatiilor aflate din presa, as dori sa stiu cum se pastreaza aceleasi cheltuieli de personal ale ministerului avand in vedere marirea de aproximativ 6 ori a numarului de personal prin preluarea activitatii de cadastru?
 • Locuinte ANL Fabrica de Glucoza nr 2-4 (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:30)

  Cristina [anonim]

  Cand va fi lansata licitatia pentru constructia proiectului ANL din Fabrica de Glucoza nr 2-4, sector 2, Bucuresti? Este prevazut in buget acest proiect sau va fi amanat? S-a implinit un an de cand a fost lansat, cat mai dureaza?
 • preturi locuinte anl (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:37)

  Costel Tanasuca [anonim]

  Buna Ziua
  Vor mai fi facute modificari la pretul de vanzare al locuintelor ANL. Pretul vehiculat pana acum de 19-20 000 euro pentru o garsoniera nu prea mai e de actualitate, si va dau exemplul meu, apartament 1 camera 38mp. locuibili dar 55,29 desfasurati, valoare de inlocuire 50.585 lei pret de vanzare comunicat de Primaria Iasi 110194 lei aproape dublu. Deci care va fi pretul ?, de inventar , de inlocuire sau cel stabilit de primarie care in contextul acutal se apropie de valorile vehiculate pe piata libera, si apropo locuim 3 persoane (copil de 7 ani) iar sotia e insarcinata, sunt bugetar si am acceptat masurile ca un rau necesar constient de realitatile economice actuale dar parca un pic de ajutor nu ar strica. Cu speranta ca imi veti raspunde va multumesc.
 • BPL (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:39)

  geo12 [utilizator]

  Cand se vor face platile primelor de stat finale pentru clientii Bancilor pentru Locuinte, pentru anul 2010 ? Nu vi se pare ca descurajati increderea in acest sistem de economisire-creditare prin inatrzierea platilor?
 • Programul national - O.U.G. 51/2006 (Marţi, 29 noiembrie 2011, 13:18)

  Mihai Nistor [anonim]

  Stimata domna,

  referitor la intrebarile mele de mai sus legate de plata subventiei in cadrul programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală derulat conform O.U.G. nr. 51/2006, as dori sa primesc din partea dumneavoastra un raspuns concret. Raspunsuri la mod general ca cel pe care tocmai mi l-ati transmis am tot primit, as dori sa stiu concret, avand in vedere ca astept de aproape 2 ani aceasta subventie - cat mai trebuie sa astept? O simpla mentiune - valoarea celor 10.000 EURO (considerati subventie) de la data semnarii contractului de credit era de 31.334 RON - 7200 EURO la cursul de astazi.
  Multumesc!
 • Ada Kaleh (Marţi, 29 noiembrie 2011, 15:23)

  Eduard Breaza [anonim]

  buna ziua,

  stiu ca exista un amplu proiect de reabilitare a fostei cetati Ada Kaleh pe insula Simian Jud Mehedinti, m-ar interesa daca acesta mai este de actualitate?

  multumesc,

  Eduard BREAZA


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version