Uniunea Social Liberala va prezenta cele zece puncte de reforma propuse pentru relansarea economica si financiara ca amendamente la legea bugetului de stat pentru 2012, carora li se vor mai adauga inca doua referitoare la revenirea la cotele normale pentru autoritatile locale ale sumelor defalcate din taxe si impozite, precum si trecerea administrarii bugetului sistemului judiciar de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a anuntat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta, la finalul reuniunii USL. Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au stabilit luni ca proiectul legii bugetului de stat si cel privind bugetul asigurarilor sociale pe anul 2012 vor fi dezbatute in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului pe 12 decembrie, a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, transmite Agerpres.

Chelaru a precizat ca parlamentarii pot depune amendamente la cele doua proiecte de lege incepand de luni pana pe 4 decembrie la ora 16.00.

El a aratat ca pe 5 decembrie proiectul legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe 2012 vor intra in dezbaterea Comisiilor reunite pentru buget, iar de pe 6 pana pe 11 decembrie aceste foruri trebuie sa depuna rapoartele in plen.

"Pe 12 decembrie dupa-amiaza la ora 16.00 vor incepe in plenul Camerelor reunite dezbaterile pe buget in prezenta reprezentantilor Guvernului", a mai spus Chelaru.

Amendamentele USL

"In aceasta saptamana, imediat ce proiectul de lege al bugetului ajunge in Parlament, vom depune in numele USL, dincolo de amendamentele fiecarui parlamentar, ca amendamente cele 10 puncte referitoare la scaderea CAS, la un plan multianual de reducere a TVA, la asigurarea fondurilor de cofinantare, la blocarea PNDI, programul Ministerului Dezvoltarii Regionale de folosire a banilor publici pentru campania electorala a PDL, de interdictie pentru fondul de rezerva al primului-ministru de a mai finanta autoritatile locale, evident portocalii, in modul in care am vazut si la Cluj. Va fi si programul special pentru agricultura referitor la TVA care se incaseaza la bugetul de stat si cel care se returneaza la producatori", a detaliat Victor Ponta.

El a adaugat ca, pe langa cele 10 amendamente, USL isi va asuma inca doua, primul fiind cel referitor la revenirea la cotele care revin autoritatilor locale din diverse taxe si impozite.

"Este foarte clar ca toate autoritatile locale sunt condamnate in 2012 practic la faliment, iar daca vorbim de banii pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora, daca vorbim de banii pentru scoli sau pentru spitale, acestia nu pot fi luati de la autoritatile locale, din punctul nostru de vedere", a evidentiat liderul PSD.

Cel de-al doilea se refera la aplicarea legii adoptate in 2004, lege care prevede ca bugetul Ministerului Justitiei sa fie trecut la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

''In cadrul USL, si validat de Biroul Permanent National (BPN) al Partidului Social Democrat (PSD), s-a luat decizia depunerii unui amendament prin care sa punem in aplicare legea adoptata in 2004 si bugetul justitiei sa nu mai ramana la Ministerul de Justitie, sub influenta politica, asa cum s-a facut pana acum, ci el sa treaca, asa cum este prevazut in legea de organizare a justitiei, la Inalta Curte de Casatie'', a precizat purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, la finalul BPN al PSD.

Intrebat daca USL va incerca sa blocheze activitatea comisiilor reunite de buget-finante de la Parlament, in cazul in care nu ii vor fi acceptate amendamentele, Ponta a raspuns ca aceste puncte sunt importante pentru tara, fiind discutate cu Consiliul investitorilor straini, cu sindicatele, mediul de afaceri, iar daca cei de la guvernare nu le vor, "trebuie sa isi asume aceasta raspundere".

"Ele (amendamentele n.r.) reprezinta si un angajament asupra ce vom face noi cand vom ajunge la guvernare. In rest, trebuie sa aiba tara un buget, chiar daca este construit intr-un mod nerealist si care stim sigur ca asa cum e construit ne va fi mai rau la anul (...) In rest, nimic altceva nu stim sigur, incasarile cu 10 miliarde in plus de la TVA sunt absolut nerealiste. Toata lumea stie ca sunt nerealiste".

Intrebat in legatura cu impactul amendamentelor USL asupra tintei de deficit bugetar pentru 2012, Ponta a aratat ca deficitul trebuie sa se inscrie in obiectivul discutat cu FMI, adica de 3% din PIB.

"In functie de influentele propunerilor noastre si ale celorlalte amendamente, evident ca deficitul trebuie sa se inscrie in ceea ce am discutat cu FMI - 3%. De ce vrea domnul Basescu sa il faca de 1,9% e o intrebare la care nimeni, niciun om cu mintea intreaga, nu poate sa raspunda. Faci deficit mai mic decat ai discutat cu FMI inseamna ca ai crestere economica mai mica sau investitii mai putine. E o prostie. Daca ai posibilitatea sa faci un deficit pana la 3% si sa folosesti banii respectivi pentru a crea locuri de munca si tu nu o faci, inseamna ca esti complet iresponsabil", a mai comentat liderul USL.

Guvernul a adoptat, vineri, proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, cu estimari de crestere economica de 2,1% pe anul 2012 si o tinta de deficit de 1,9% din PIB. Proiectele urmeaza sa ajunga la Parlament pentru dezbatere si adoptare.