Cum vom fi afectati de transformarea spitalelor in societati comerciale? Chirurgul Florin Chirculescu si economistul Valeriu Todirascu au discutat despre noua lege a sanatatii

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2011, 12:46 Actualitate | Esenţial


Florin Chirculescu
Foto: AGERPRES
Sistemul medical romanesc se afla in pragul celei mai consistente schimbari din ultimii 20 de ani. Cum vom fi afectati de introducerea asigurarilor medicale private? Cat si cui va trebui sa platim? Care sunt plusurile si minusurile noilor masuri anuntate? Cum vor fi pacientii si medicii afectati de transformarea spitalelor in societati comerciale si fundatii?

Chirurgul Florin Chirculescu, seful departamentului de Chirurgie Toracica din Spitalul Municipal Bucuresti, si economistul Valeriu Todirascu, specialist in politici de sanatate si membru Noua Republica, au raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.

In 2009, Florin Chirculescu publica o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, in care acuza direct marile probleme ale sistemului medical romanesc. Chirurg la Spitalul Municipal din Bucuresti, Florin Chirculescu a infiintat un sindicat al medicilor si continua sa vorbeasca deschis despre problemele sistemului medical.

Valeriu Todirascu este economist, manager al unui laborator de analize medicale si specialist in politici medicale a miscarii Noua Republica.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.Citeste mai multe despre   
4369 vizualizari

 • buna ziua (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:04)

  me [anonim]

  1 - ce schimbari vor aduce pentru pacient? Adica fiecare asigurator va avea spitalele lui? medicamentele lui?
  2 - ce inseamna asta pentru pachetele de asigurari? ce va insemna pachetul de baza? ce avantaje vor avea cei ce platesc mai mult?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:48)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui me

   1. problema este ca, actualmente, nu-mi este clar care vor fi beneficiile pacientului. teoretic, concurenta intre mai multe case de asigurari ar fi benefica. intrebarea pe care mi-o pun este: de unde vor fi colectate fondurile pentru asigurarea serviciilor? in fond, plecam de la aceiasi bani, insuficienti.
   2. legea nu prevede, in forma actula, ce vor contine pachetele de asigurari. Marea problema este ca, actualmente, nu se cunosc, la modul corect, preturile pentru manoperele medicale. Nici nu exista o piata "neparazitata" a consumabilelor si a medicamentelor, de pilda. riscul pe care il intrevad pentru pacienti este ca pachetul de baza sa acopere foarte putin din necesitati, restul serviciilor necesitand o plata serioasa, impovaratoare, pentru pacient
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:54)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui me

   Actualul proiect al Legii de organizarea a Sanatatii nu prevede standarde explicite a calitatii serviciilor furnizate, dar in schimb prevede crearea unei autoritati ANCIS - Autoritatea Nationala de Control al Calitatii. In acelasi timp Legea , in consecinta nu va putea garanta un salt al calitatii serviilor medicale. Legea nu mentioneaza nimic despre standardele ISO de certificare a calitatii si de acreditare a competentei profesionale. In consecinta, ANCIS va acredita si confirma calitatea in domeniu dupa alte criterii de cite cele europene. Cu alte cuvinte, statul centreaza, tot statul da cu capul si tot statul este arbitru. Deci, conform actualului proiect de Lege nu vor exista dovezi neutre privind calitatea in sistem.
 • intrebari. (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:07)

  liviu [anonim]

  1 - cum vor fi motivati medicii si asiguratorii sa aiba grija de pacienti? Aici ma refer la faptul ca asiguratorii vor vrea sa scoata cat mai multi bani si nu sa salveze cat mai multi oameni si avand in vedere ca in romania culpa medicala nu prea se pedepseste, cred ca avem o problema!
  2 - ce sa insemna acest lucru pentru calitatea serviciului medical? Aici ma refer in special la investitii in spitale (aparatura, cladiri etc) si in medici (salarii, pentru ca pana una alta daca vor ramane cu aceleasi salarii cat de curand nu vom mai avea medici)..
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:53)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui liviu

   1. si medicii se intreaba in ce va consta cointeresarea. cointeresarea, sa nu ne ascundem dupa degete, semnifica venituri mai mari, "albe",pt. medici. de unde vor reusi casele private de asigurari sa asigure aceste venituri superioare in conditiile aceleeasi contributii percepute? in ce priveste culpa medicala, legea aceasta aduce prima prevedere serioasa, in ce-i priveste pe medici: petru ca un medic sa fie acuzabil de malpraxis, el trebuie sa aiba la dispozitie TOATE mijloacele necesare pt. un diagnostic si un tratament corect. mijloacele necesare inseamna si... un numar suficient de medici, ceea ce, actualmente, majoritatea spitalelor nu sunt capabile sa puna la dispozitia pacientilor.

   2. calitatea serviciilor medicale si veniturile, am scris-o mai sus, inseamna o ALTA baza de colectare, la care actuala lege nu face referiri explicite.
 • e privatizabila tuberculoza? (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:22)

  ioan floresc [anonim]

  Intrebare lui Florin Chirculescu:

  In interviul de pe CriticAtac sustineti: "Faptul că un manager se străduieşte să limiteze risipa nu este o problemă – este chiar ceva benefic, problema apare doar din clipa în care managerul actual de spital se străduieşte să transforme activitatea medicală în profit financiar."
  De ce "Tuberculoza nu e privatizabilă" si care e riscul transformarii actului mdeical intr-un act strict comercial?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:59)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan floresc

   un act medical privat presupune plata "din buzunar", sau plata dintr-un pachet de servicii suplimentare. lucrez cu pacienti bolnavi de tuberculoza. acestia se recruteaza dintr-o populatie extrem de saraca, o populatie care reuseste, cu mare dificultate, sa se hraneasca, asa ca, de unde bani pentru susitinerea tratamentului? pe de alta parte, un pacient cu TBC necesita un tratament indelungat, care poate fi extrem de scump, mai ales daca implica un tratament chirurgical.
   o operatie chirurgicala toracica mopla nu este sustenabila prin plata din buzunar de mai nici un roman.

   marele risc al comercializarii actului medical consta in transferarea prioritatilor: exista un interes al sanatatii publice, de exemplu politraumele, foarte scumpe, si un alt interes al medicinii private, de exemplu chirurgia cosmetica, care aduce venituri foarte mari cu investitii si cheltuieli marunte.
   asta, lasand la o parte disparitatile la care ii vor supune pe pacienti principiile comerciale in medicina.
 • Control si rolul cas (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:27)

  Mihaela Ela [anonim]

  1.Unde vom depune cererile pt cardurile europene de asigurat? Decontarile externe pt tratamentul afectiunilor primite in stainatate pe baza de card sau nu cine le va achita?
  2.Curtea de Conturi nu poate verifica gestionarea banilor de catre asiguratorii privati. Cine va avea controlul sumelor de la CNAS dupa ce acestea vor ajunge in conturile asiguratorilor?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:02)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Ela

   1. regret, nu stiu sa va raspund.

   2. aceasta e cea mai serioasa problema! de multa vreme visam la un audit al CNAS, un audit care sa fie platit din banii asiguratilor, prin subscriptie publica, pentru ca imi propusesem ca firma auditoare sa NU fie din Romania. marea problema a asigurarilor de sanatate de la noi este ca nu sunt clare, ca sa vedem transparente si ca organsimele abilitate sa le verifice nu ne ofera niste bilanturi clare, ca sa vedem CINE duce banii si UNDE.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:09)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Ela

   Astazi, 2/3 din banii colectati de la asigurati nu mai ajung la pacient. Curtea de Conturi efectueaza controla post factum si nu poate substitui obligatiile MS/CNAS de a gestiona eficient banii. MS si CNAS ar trebui sa aloce banii din sistem numai catre furnizorii care la finantarea anterioara au dovedit costuri optime si un nivel comparabil al calitatii (conform standardelor ISO). Proiectul actual al Legii Snatatii nu obliga MS/CNAS sa trimita catre ANRMAP (Agentia Nationala De Reglemntare si Monitorizare a Achizitiilor Publice) caietul national de sarcini, spre verificare si confirmare. Si astfel redistributia banilor se face, si se va face, dupa criterii care nu tin cont de cheltuirea lor optima si corecta.
 • intalnire online sistemul medical romanesc (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:31)

  Mihaela [anonim]

  Cat timp se va mai accepta obligativitatea "preluarii obligatorii" din salariu a contributiei la asigurari de sanatate de stat, in loc sa se lase fiecarui cetatean dreptul de a opta pentru asigurari de stat sau asigurari private, astfel cum se procedeaza in SUA. De asemenea, trebuie lasat cetateanul sa aleaga unde si in ce conditii isi plateste asigurarea de sanatate, nu sa ii impuna statul, care, atunci cand trebuie sa asigure la randul sau, serviciul pentru care s-a platit atatia ani, ocoleste sau te obliga sa platesti suplimentar, in mod ocult, ori pe considerentul ca nu poate, te trimite tot la privat, unde bineinteles ca platesti. De ce sa nu pot plati de la bun inceput pentru servicii private, de care sa beneficiez in mod onest, fara a fi obligat sa platesc si statului si privatului, pentru a beneficia doar de serviciile privatului.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:06)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   un sistem ultraliberal de asigurare a sanatatii, cum este cel american, nu are numai fatete benefice. US investeste, actualmente, suma cea mai mare pe plan mondial in domeniul asigurarii sanatatii. cu toate acestea, ei ocupa doar un modest loc 37 in ce priveste performantele sistemului national de sanatate. exista costuri ascunse, publice, cares e pot repercuta si asupra "bunilor" platitori, daca platitorii cei rai nu sunt impinsi de la spate.
   in ce priveste alegerea casei care doresti sa te reprezinte, absolut de acord. repet, insa, care mi se pare marea problema a asigurarilor romanesti de sanatate. nu se cunosc preturile corecte ale actelor medicale, preturile, NU tarifele! din aici, intreaga brambureala a sistemului.
 • Intrebari (Luni, 28 noiembrie 2011, 13:41)

  cristi [anonim]

  1. De ce procentul ramane acelasi (10,7%) fara o limita superioara in conditiile in care statul reduce semnificativ oferta teoretica (deoarece practic, cand am avut nevoie, a trebuit sa cumpar si sa platesc din buzunar absolut orice iar conditiile din spital au fost de evul mediu fata de un spital privat)? De ce nu se stabileste o limita superioara (sa zicem 100-150 ron) pentru serviciile de baza iar ce platesc peste sa pot opta pentru servicii mai performante la un asigurator privat?
  2. De ce CNAS-ul colecteaza in continuare banii (stiut fiind faptul ca statul este cel mai prost administrator si nu se poate avea incredere in statul roman cand vine vorba de bani) si nu se paseaza responsabilitatea beneficiarului, platitorului? Sa aleaga la cine vrea sa se asigure si sa plateasca personal. Daca nu o face sa ramana la pachetul de baza platit din salar (dar in procent mult mai redus, plafonat sa zicem la maxim 100-150 ron, cu toate ca si suma asta este enorma pentru ce ofera statul inapoi)?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:10)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   1. De ce... pentru ca nimeni din sistem habar n-are ce va face parte din pachetul de baza. daca nu cunosti preturile reale ale procedurilor, cum credeti ca pot fi imaginate pachete de proceduri? decizia este politica: cum sa fac sa le ofer  mai mult dar sa ma coste pe mine, stat, cat mai putin? exista o teama a decidentilor ca o oferta prea mica in pachetul de baza va fi extrem de criticata public. de fapt, adevaratele discutii despre aceasta lege vor avea loc doar dupa ce vom vedea ce ne ofera pachetul de baza.

   2. asta e cea mai mare suparare pe care o am apropo de acesta lege. de ce-si mai vara nasul CNAS-ul, care si-a dovedit incompetenta si reaua vointa din toate punctele de vedere? aici, mi se pare ca asistam la mimarea descentralizarii, sub o palarie confortabila a centralismului de stat.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:14)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Daca proiectul Legii Sanatatii nu va obliga MS si CNAS sa defineasca si aplice standarde de cost in procedura de alocare a banilor, procentul actual de 10,7% nu va ajunge niciodata. Acum putem constata de www.e-licitatie.ro ca spitalele platesc pina la 10-12 ori mai mult pentru aceleasi produse cumparate de alte spitale publice. Cu actualul proiect de Lege aceasta stare de fapt va perpetua.
 • intrebari (Luni, 28 noiembrie 2011, 14:25)

  camelia [anonim]

  1. Nu vi se pare ca noul sistem incalca principiul echitatii fiscale? La contributie procentuala nu se poate oferi serviciu fix, acelasi pentru toata populatia.
  2. Cum se va face evaluarea necesitatilor medicale ale fiecarui pacient? Daca un pacheint are nevoie mai degraba de servicii oftaklmologice, fizioterapie etc., este firesc si normal sa primeasca gratuitate pentru alte servicii?
  3. Cum se va tine evidenta contributiei fiecaruia, de cate servicii medicale a beneficiat si cum se vor redistribui pentru anii urmatori sumele neutilizate de pacient?
  4. Cum se va asigura Ministerul Sanatatii de faptul ca atunci cand vom merge la analiza nu ni se va raspunde s-au terminat fondurile< daca aveti nevoie de analize vi le putem efectua contra cost?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:14)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui camelia

   1. nu stiu sa raspund la aceasta intrebare.

   2. in principiu, acest lucru tine de maturitatea unei case de asigurari. primul lucru care trebuie aflat este COSTUL REAL al procedurilor medicale. pana nu aflam aceste costuri, discutia nu prea are sens. casele de santate din occident au preturi stabilite pentru fiecare procedura, preturi care respecta niste costuri reale.

   3. prin cardul de sanatate.

   4. la asta, nici cei ce au redactat legea nu stiu sa va raspunda. legea e frumoasa cand sta pe hartie - intrebarea mea e: pe ce bani sta?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:22)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui camelia

   Actualul proiect de Lege al Sanatatii nu rezolva problema cheltuirii anticipate a fondurilor si a indisponibilitatii serviciilor in luna curenta, pentru ca nicaieri in proiectul de lege nu veti gasi mentiuni de genul: "MS/CNAS au obligatia de identifica si valorifica orice alternative de cost si calitate oferite de piata medicala" sau "MS si CNAS au obligatia de a justifica modul de alocare a banilor catre furnizorii din sistem", sau "MS si CNAS au obligati de a elabora indicatori economici care vor reprezenta o baza pentru viitoarele alocari de fonduri". Piata ofera alternative de cost, doar ca cei care au elaborat aceast proiect de Lege nu cunosc si nici nu-i intereseaza asa ceva.
 • Scapa cine poate (Luni, 28 noiembrie 2011, 14:35)

  Pacient roman [anonim]

  Am fost prin 1995 in vizita in Germania la un prieten a carui sotie era internata intr-un spital DE STAT impreuna cu copilul, in vederea unei operatii. Camera era de 2 locuri, doar pentru mama si copil. Arata ca o camera de hotel ! Avea baie cu cada, dulap de haine, masa cu scaune, ferestre care se deschideau si orizontal si vertical etc. Pentru copil existau niste coli de hartie si creioane colorate asezate pe masa. Curatenia era exemplara. Nu exista nici un fel de miros specific spitalelor. Exista un buton cu care putea fi chemata asistenta, care venea imediat. Asistentele aveau o camera la capatul coridorului. La parter, spitalul avea un centru comercial de unde se puteau cumpara alimente, carti, flori etc. Respectivii prieteni nu aveau asigurare privata si nu au platit nici o marca pentru operatie si pentru conditiile descrise mai sus.
  Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar de stat ci le vor agrava deoarece o parte din fondurile care acum merg la asigurarea de stat vor merge la asigurarile private. Aceasta masura va polariza si mai mult societatea romaneasca. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" vor urca in "barcile de salvare" (sistemele de asigurari private) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (sistemul sanitar de stat).
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:15)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pacient roman

   absolut de acord! private, sau nu, asigurarile de sanatate se vor face cu romani, nu cu nemti!!!
 • http://despreprostie.blogspot.com (Luni, 28 noiembrie 2011, 15:25)

  Osterhase [anonim]

  Buna seara Sebastian :)
  1. Exista probleme de sanatate nerentabile pentru un spital-societate comerciala?
  2. Cum se poate asigura tratamentul unui pacient pentru care spitalul considera (justificat sau nu) ca trebuie sa cheltuie prea mult? Da, cu siguranta trebuie ajustate continuu baremurile, dar pana atunci cum asiguram ca pacientul nu este trimis de la un spital la altul sub diferite pretexte? Se pot trasa responsabilitati clare?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:18)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Osterhase

   1. buna! :) politrauma este o problema de sanatate nerentabila. costurile unei politraume serioase secatuiesc bugetele. cancerul, de asemenea, este foarte costisitor. economic vorbind (deci si cinic, chiar daca realist), cancerul costa prea mult pentru cate beneficii ofera.
   acesta nu e un motiv, insa, sa ii lasam pe accidentati si pe neoplazici de izbeliste!

   2. pentru asta s-au inventat asigurarile. cand ele nu mai fac fata, se solicita bani din buzunar, oriunde. este trist, dar nici nu ai contraoferta la situatie. din nefericire, medicina ca sistem nu este nicaieri rentabila, cu exceptia platilor din buzunar.
   cati si le pot permita, insa, si aici nu vb doar de romania?
 • controale (Luni, 28 noiembrie 2011, 16:14)

  ANTOANETA [anonim]

  Buna ziua,

  Cum reusiti cu a afacere atat de mare ,sa faceti fata
  tuturor controalelor de tip comunist.(inspectia muncii,
  garda de mediu,anaf....etc.Nu aveti nicioadata semtinentul ca totul este in zadar ,doar munca fara nici un fel de saisfactie vis a vis de tot ce inseamna Romania.(eu da)
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:19)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ANTOANETA

   ba da. din pacate, subscriu la punctul d-voastra de vedere.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:30)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ANTOANETA

   Da, controalele pe care le-am avut, au avut un putermic iz criptocomunist. Dupa 45 de minute de control, urmau de regula 1,5 ore de negociere a mitei pentru diminuarea amenzii. Nu le-am dat nimic, nici macar o cana de cafea. Am platit toate amenzile cu OP. Poate ca acesta este motivul ca in 20 de ani de activitate am avut aproximativ 10 controale de la fisc si garda financiara. Deci se poate, doar ca trebuie sa nu te indoi.
 • platesc de 25 de ani asigurarea medicala (Luni, 28 noiembrie 2011, 16:17)

  ION [anonim]

  si nu am folosit niciodata pina acum spitatele din Ro. In ultimii 10 ani am platit milione bune ptr sanatate! Din toti banii pe care EU I-AM DAT la stat ptr santate ce voi vedea inapoi?? Este ff posibil ca in decursul a celor 25 de ani sa-mi fi platiti contravaloarea pachetul minim ptr 60 de ani!!
  Intrebare: cum se va lua in considerare contributia fiecarui roman la sanatate pina la aceasta schimbare radicala??
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:22)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ION

   nu am constatat o prevedere din lege care sa se refere la acest aspect. imi imaginez ca se va merge inainte, considerandu-se ca banii pe care i-ati dat pana acum au intrat in marele buzunar comun al statului, luand nu o singura data, cai extrem de neclare care nu au legatura cu medicina.
   de fapt, marea problema a tuturor celor care au condus romania in ultimul timp (20 ani) este sa "palmeze" (scuzati!) deturnarea de fonduri patronata de CNAS pana acum sub forma legii bugetului de stat consolidat.
 • bani ceruti in fata bolnavilor (Luni, 28 noiembrie 2011, 18:00)

  elena [anonim]

  Buna ziua.

  Eu am doar o intrebare: Cand o sa se termine cu cerutul banilor la negru de catre medici si asistente in spitale la bolnavi?
  E corect sa platesti asigurari de sanatate, medicamente, analize, si sa ti se pretinda si bani in plic de la doctori, asistente, infirmiere, anestezisti etc, sau sa nu ti se faca analize in spital, invitandu-te la cabinetele personale ale medicilor?
  E corect sa se profite de necazul persoanelor pretizand bani suplimentari, ca altfel te lasa acolo sa zaci in spital pana te saturi si dai semnatura pe propria raspundere sa iesi ca oricum nu se uita nimeni la tine?

  Nu stiu se vorbeste de asigurari private, publice etc, dar cand ajungi la spital iti dai seama ca asigurarile tale nu conteaza daca nu ai bani sa dai in buzunar la toti.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:30)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   in primul rand ca nu sunt de acord sa CERI bani de la pacienti. in al doilea rand, insa, sistemul platilor informale a tinut in picioare sistemul medical romanesc, cu toate tarele lui, cu tot cinismul implicat de o atitudine asemanantoare.
   sa nu credeti ca privatizarea actului medical va duce la disparitia fenomenului platilor suplimentare! privatizarea nu va face altceva decat sa "albeasca" aceste plati, lucru care se intampla absolut oriunde in occident. diferenta dintre platitori si neplatitori va fi lista de asteptare. platitorul intra prin fata, pentru ca isi poate permite taxa de urgenta, neplatitorul sta la rand. cinsitit vorbind, nu mi se pare o atitudine incorecta, indiferent cate oale se vor sparge in capul meu! vrei sa beneficiezi de un serviciu mai rapid, mai bun, mai frumos etc.?
   este firesc sa platesti.
   atentie: "intrarea prin fata" nu se refera la urgentele medicale, care trebuie tratate fara nici un fel de conditionare, in ordinea gravitatii si a prezentarii la medic.
   revenind, nu se poate sa mergem cu totii cu rolls royce, daca n-avem in buzunar decat banii de logan. nu se poate sa primim cu totii medicina de inalta calificare si de lux, daca preferam sa platim alte servicii sau bunuri sociale.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:35)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Banii la negru in sanatate se vor putea diminua drastic doar atunci cind Legea Sanatatii va urmari acest scop. Actualul proiect de Lege nu rezolva aceasta problema, ci o perpetueaza. Ce ar fi de facut ? Legea Sanatatii ar trebui sa fie profund europeana si sa sustina competitia reala, pe criterii obiective de calitate si cost. Doar in aceste conditii cei care pot oferi asa ceva vor putea accesa mai multe fonduri si vor putea oferi pietii mai mult servicii. Astfel va creste competitia si managerii vor putea plati salarii mai mari, dar si vor putea da afara pe cei care conditioneaza actul medical de primirea unui ciubuc.
 • intrebare (Luni, 28 noiembrie 2011, 21:35)

  martin [anonim]

  1.de ce se fereste statul sa aplice sistemul francez de decontare? adica,pacientul isi plateste direct la medic onorariul pentru consultatie si la farmacie c/v medicamentelor,iar cu chitanta merge la casa lui de asigurari si-si primeste c/v inapoi,total sau % functie de tipul de asigurare pe care il are sau de gradul de compensare a medicamentelor?-beneficii-se anuleaza platile "informale"+creste concurenta intre medici si atitudinea lor fata de clienti;dezavantaje-casa nationala de asigurari pierde controlul banilor ,deci un lucru benefic;
  2.sanatatea e "gratuita"doar d.p.d.v. comunist-de fapt mcosta mult-ar fi bine sa se introduca un tarif mediu de 150 ron/luna pentru care primesti servicii din pachetul de baza apropiat ca structura de cel de urgenta-vrei mai mult,cotizezi la o casa de asigurari privata,cit vrei sau cit poti;nu ar fi fair play?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:31)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui martin

   de acord la ambele puncte.
   statul nu vrea sa introduca acest sistem acum pentru ca pierde niste parghii financiare si clientelare.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:45)

   Valeriu Todirascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui martin

   Aveti dreptate. Actualul sistem sanitar este cea mai mare mostra de criptocomunism din Romania. De ce ? Pentru ca 2/3 din banii asiguratilor din sanatate pleaca in alta parte. Din pacata, cu actualul proiect de Lege al Sanatatii lucrurile vor continua sa stea la fel. Nimic nu este gratuit in sistemul sanitar. Totul este platit de asiguratul actual, dar si de viitorii asigurati. Oricit de multi bani ar fi, tot nu ar fi suficient, pentru ca risipa (adica furtul cu Legea in mina) este prezent peste tot in noua Lege. In ultimii 10 ani au fost alocati sanatatii de 10 ori mai multi bani, si jnu a fost suficient. Nici nu va fi, pentru ca furtul din sistem nu fa vi eliminat, pina cind in Legea Sanatatii nu se vor aplica principii similare cu cele ale alocarii fondurilor europene.
 • Plata medicilor (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:53)

  adrian88000 [utilizator]

  Medicii din spital cum vor fi platiti?
  1. In functie de vechime si grad profesional?
  2. In functie de cazuri rezolvate?
  3. Un sistem mixt?
  P.S. Cum vor fi cuantifivcate cazurile?Adica , la un chirurg de exemplu , un ulcer duodenal operat = cu cate apendicectomii se echivaleaza ? Si daca la un caz dificil se lucreaza o saptamana si pana la urma pacientul decedeaza, se considera caz rezolvat si medicul e platit sau nerezolvat si nu e platit ( nu ma refer la culpa medicala ci la o evolutie nefavorabila , independenta de medic).
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:32)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian88000

   astept si eu cu nesat prevederile cu pricina. legea nu le discuta clar.
   linia de baza de la care ar trebui sa se plece: "pretaluirea" manevrelor si a procedurilor. pacat ca nimeni n-a facut-o pana acum.
 • cum se asigura resursele si cum se selecteaza (Marţi, 29 noiembrie 2011, 4:09)

  mihai [anonim]

  1. ce masuri se impun ptr a se asigura un confort cadrelor medicale si personalului administrativ astfel incit acestia sa ramina in tara?
  2. ce programe exista ca fiecare OM sa beneficieze de act medical de urgenta indiferent daca e platitor sau nu de asigurare in conditiile in care lipsa locurilor de munca se va accentua si totusi indivizii sa nu abuzeze de acest lucru (indiferent ca sint platitori sau nu de asigurare)?
  3. ce se face ptr a se imbunatati comunicarea cadru medical - pacient astfel incit acesta din urma sa aiba toate informatiile referitoare la tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze, riscuri, si cum cadrul medical trebuie evaluat astfel incit sa fie credibil si in acelasi timp monitorizat astfel incit sa nu intervina acea delasare tipic romaneasca in care motivatia este sustinuta de banul la negru?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:38)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   1. "albirea" veniturilor medicilor este raspunsul clar, fara echivoc, fara ipocrizie.

   2. nu se poate, totusi, ca neplatitorul sa fie tratat in acelasi fel cu platitorul, cu exceptia unor conditii speciale (boala, accident preexesiten etc.). nu se poate sa primeasca toti aceleasi servicii. peste tot exista un program bazal pentru neplatitori, dar asta e cam tot...
   medicina este un serviciu si costa bani! daca ii traam pe toti la fel, luam bani de la platitorii care au avut responsabilitatea de a-si plati biletul.

   3. e nevoie de timp pentru asta. e nevoie de medici suficienti. e nevoie de liniste. nu in ultimul rand, e nevoie de educatie, atat la medici cat si la pacienti.
 • subiect (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:16)

  bulineli [utilizator]

  inainte de a va plinge de cit de greu va este.Uitati-va in jurul vostru : Aici unde sint eu in Viena la spitalul AKH ,unde daca va aduceti aminte a fost si domnul presedinte Basescu ,vor ramine foarte putini medici ,iar la sfirsit de saptaminavor face garda doar a cincea parte ca pina acum,plus alte multe dar foaaarte multe taieri .Verificati in presa online sa va convingeti.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:39)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bulineli

   bravo! asa este!
   legea nu-si propune sa corecteze problemele medicinei worldwide, care sunt cu mult mai grave, in opinia mea, decat discutia noastra.
   pentru romania, insa, era necesar un inceput. mai buna legea asta decat ce a mai fost.
 • intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:19)

  bulineli [utilizator]

  buna ziua ! Ce ve-ti face ca medicii vinovati de decesul pacientilor sa fie deferiti justitiei ? eu consider cea mai importanta problema in lumea medicala Romaneasca ! va multumesc !
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:43)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bulineli

   actul de malpraxis depinde de urmatorii factori:
   1. medic,
   2. pacient,
   3. gradul de dotare al spitalului in care are loc manevra, consultatia etc.
   4. nivelul sistemului medical public.

   dupa cum vedeti, medicul are nevoie de un pacient cooperant, de mijloace de investigatii si tratament, sa fie odihnit, sa aibe acces la medicatii si terapii corespunzatoare.
   cand toate aceste conditii de mai sus se vor fi intrunit , iar pacientul o sa mearga prost, am putea, eventual, sa vorbim de malpraxis. medicul nu este dumnezeu, este doar un profesionist. sunt convins ca o buna comunicare medic-pacient ar face ca multe dintre actele de malpraxis sa nu mai aibe subiect.
 • ? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:15)

  Moldovan P. [anonim]

  Odata luate aceste masuri, va disparea spaga din spitale??? Contin aceste schimbari si o componenta care sa descurajeze spaga din spitale??? Spaga a metastazat sistemul medical, este o realitate! Multumesc.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:44)

   Florin Chirculescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Moldovan P.

   am raspuns mai sus la intrebarea dumneavoastra. sa stiti ca plati pentru medici exista oriunde. sistemul medical romanesc trebuie sa gaseasca solutia sa le bage bani medicilor in buzunare, la modul cinstit.
   nu de alta, dar ar fi buni si la plata taxelor!
 • privatizare spitale (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:39)

  gabriela [anonim]

  spitalele de pneumoftiziologie se vor privatiza?
  Privatizarea aduce dupa sine si neimplicarea statului in managementul spitalelor, devenite asociatii/fundatii.
  In ce conditii se pot privatiza spitalele ? Actualilor manageri numiti politic ("concurs"), le inceteaza mandatul?
 • spitale (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:53)

  carmen [anonim]

  Buna ziua!

  1. Cum vor fi alesi managerii noilor spitale? sunt sanse ca "dinozaurii" sistemului sa se mentina in continuare, asa cum au facut si pana acum, in ciuda concursurilor?
  2. Ce structura va avea consiliul de administratie al noilor spitale? Vor mai fi reprezentanti ai Ministerului?
  3. Exista spitale care vor ramene in continuare fara sa fie privatizate?
 • intrarea legii în vigoare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:55)

  radu [anonim]

  Bună ziua!

  aveţi cumva idee când anume şi la ce dată vă intră legea în vigoare?

  vă multumesc!
 • Cotizam la stat fara sa vrem ! (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:56)

  Merlin [anonim]

  De 10 ani cotizez in sistemul de stat dar nu mi s-a intors nici macar o aspirina din acest sistem.Am fost insarcinata si nu am gasit la stat nici un medic disponibil sa-mi urmareasca sarcina.Trebuia sa "cunosc" pe cineva in sistem care sa-si ia angajamentul ca ma supravegheaza pana la final.Ca sa nu mai spun de cozile interminabile din spitale, iar cunostintele intrau in fata iar eu asteptam cu orele.Dupa o singura experienta de acest gen am fugit la o clinica privata.Am platit totul (analize,consultatii,spitalizare,nastere la privat) Apoi cu copilul de cate ori am avut o nevoie am alergat la privat pt ca nu aveam timp sa zac pe la usile medicilor de la stat. Acum am o asigurare privata dar sincer nu inteleg de ce mai trebuie sa cotizez la stat . Se vor schimba lucrurile in aceasta privinta?
 • Exemplul SUA (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:12)

  ia cucu [utilizator]

  Buna ziua,

  Probabil ca majoritatea romanilor nu inteleg cum functioneaza un sistem de sanatate privat.

  Vreau sa-mi explicati de ce considerati necesar transformarea sanatatii romanilor intr-o afacere?

  De ce sistemul de stat, functional in Europa, nu poate fi urmat ca exemplu?

  De ce nu li se spune romanilor ca in mult iubitele SUA, oamenii saraci nu isi permit asigurare de sanatate si ajung sa moara pe strada; ca principalul motiv pentru pierderea casei sunt creditele ipotecare facute in vederea cheltuielile medicale? Ca romanii sunt saraci si companiile private de asigurari vor veni sa faca bani, nu sa faca munca umanitara?

  Spuneti-mi care sunt companiile care fac lobby pe langa guvernul Romaniei ca noi sa ajungem sa privatizam unul din sistemele vitale ale tarii?

  De ce nu se spune ca starea in care se afla astazi sistemul de sanatate se datoreaza in principal lipsei unei reglementari clare a domeniului, a unei justiti incompetente si a unei clase politice de banditi?

  Va multumesc domnilor!
 • Raspuns pentru doamna de mai sus (Marţi, 29 noiembrie 2011, 12:23)

  Dr. G [anonim]

  Asigurarea sociala de sanatate obligatorie pe care o platiti acopera si cheltuielile medicale ale celor defavorizati care au si ei nevoie de ingrijire medicala. Poate ca dvs. platiti mai mult decit consumati dar sunt o multime de oameni care consuma mult mai mult decit au contribuit vreodata. Si dvs. puteti ajunge, sa fereasca Dumnezeu, in situatia de a consuma mult mai mult decit ati contribuit. Ma refer la un accident sau la o boala grava sau la un transplant.
  Faptul ca ati platit la furnizori privati este alegerea dvs. Ati ales o medicina de calitate fata de una deficitara. Legea noua face posibil ca banii care vi s-ar fi cuvenit sa vi se deconteze in cursul ingrijirii intr-o unitate de stat sa poata fi virati la unitatea particulara pe care ati ales-o dvs. In felul acesta veti plati putin mai putin decit inainte pentru aceleasi servicii in privat. Mi se pare normal.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version