Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dezaproba aluziile negative la adresa cetatenilor romani facute in cadrul emisiunii "C'est quoi ce bordel?", difuzata de postul radio francez Rire et Chansons, potrivit Agerpres. Ministrul a adaugat ca MAE ii incurajeaza pe jurnalistii francezi sa viziteze Romania pentru a cunoaste realitatile din tara noastra. Declaratia ministrului este o reactie la ironiile la adresa romanilor din Franta facute de umoristul francez de origine marocana Jamel Debbouze care a propus ca nationala "cocosului galic" sa aiba un capitan roman care sa cerseasca mingea.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres

"A devenit revoltatoare aceasta identificare persistenta a cetatenilor romani cu fenomenul cersetoriei si se cuvine sa condamnam aceste derive de limbaj, inainte ca ele sa se transforme intr-o ostilitate la adresa comunitatii romanesti din Franta. Asa cum ati putut observa, reactionam prompt de fiecare data cand se recurge la o generalizare nejustificata si la promovarea in media a unor stereotipuri. Cu toate acestea, constat cu regret ca presa franceza persista in asemenea aluzii de factura negativa, in cazul de fata fiind cu atat mai surprinzator, cu cat acestea isi au originea in afirmatiile unui reprezentant al lumii artistice franceze si internationale, cunoscut pentru convingerile sale multiculturale si de sustinere a drepturilor minoritatilor de orice tip", a declarat Teodor Baconshi intr-o precizare scrisa a Ministerului de Externe.

In document se mai arata ca MAE considera necesara respectarea limitelor legale privind defaimarea si incitarea la xenofobie, indiferent de natura si formatul unei emisiuni, si respinge "cu fermitate" orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani.

"Consideram ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni. MAE incurajeaza reprezentantii mass media franceze sa viziteze Romania pentru a cunoaste realitatile din tara noastra sau sa apeleze la marturii de la conationalii lor care traiesc sau viziteaza tara noastra", precizeaza comunicatul Ministerului.

Amintim ca umoristul Jamel Debbouze, invitat la o emisiune a postului de radio Rire et Chansons, cu ocazia lansarii celui mai recent DVD al sau, "Tout sur Jamel", i-a ironizat pe romanii din Franta. Potrivit Mediafax, intrebat de moderator de ce il enerveaza romanii si de ce ar trebui expulzati avand in vedere ca sunt buni la fotbal, Debbouze a raspuns: "Da, este adevarat. Ar trebui sa avem un capitan roman in echipa Frantei. Iti imaginezi un capitan roman? Va rog, dati-mi mingea (...) pentru copii. Asta va face un roman". Replicile lui au starnit hohotele de ras ale prezentatorului emisiunii si ale celor trei invitati din studio.

Citeste si VIDEO Romanii, ironizati din nou in Franta. Actorul Jamel Debbouze a propus ca nationala din Hexagon sa aiba un capitan roman, care sa cerseasca mingea